DNB skal samarbeide om krypto-oppfølging
DNB ønsker å forbedre etterlevelse rundt krypto, og har opprettet et samarbeid med kryptoanalyseselskapet Chainalysis. Målet er å gi banken mulighet til å redusere hvitvaskingsrisiko på kunder som eier digitale verdier.
Gjennom blokkjedeplattformen til Chainanalysis sier DNB de vil kunne utnytte kjedeanalysedata og -løsninger for anti-svindel og bekjempelse av hvitvasking.
Denne plattformen er kjent for sin sporingsteknologi på kryptovaluta, der man kan redusere såkalt AML-risiko. Dette står for «Anti Money laundering», altså hvitvasking av verdier.
– Vi tar kampen mot økonomisk kriminalitet på alvor, og partnerskapet vil styrke vår innsats på området. Vi får tilgang til innovativ teknologi og ekspertise som er et viktig bidrag for å bekjempe kriminell aktivitet i kryptomarkedet, sier Trine Marthinsen, AML-analytiker innen digitale aktiva i DNB.
Lite ulovlig
Tall fra Chainalysis viser at det globalt er svært liten andel av kryptoaktiviteten som er knyttet til ulovlig virksomhet. I 2022 var tallet på 0,24 prosent. I Norge eier omtrent 345.000 nordmenn krypto i en eller annen form, ifølge en rapport fra EY og K33.
Ifølge en pressemelding fra DNB markerer dette samarbeidet et viktig og konkret steg i DNBsutforskning av risikostyring på kryptoområdet.
– Som med alle nye teknologier som er relevante for vår virksomhet utforsker vi hvilke posisjoner vi kan ta i fremtiden, og hvordan det kan gjøres på en ansvarlig måte i tråd med regelverksutviklingen på området. Dette samarbeidet er et viktig steg innenfor krypto, men arbeidet er langt fra ferdig, konstaterer produktspesialist på digitale aktiva i DNB, Nikolai Gobel.
Chainalysis’ sporingsverktøy er noe som allerede blir brukt av flere offentlige aktører iNorden, samt private aktører som flere av de store kryptobørsene.
Muligheter
Gobel mener denne teknologien åpner opp for flere spennende muligheter.
– Digitale aktiva og krypto spesielt er i en kontinuerlig utvikling, og i takt med at våre kunder finner nye typer aktiva å investere i så er vi som bank nødt til å følge med på utviklingen. Vi ser at mange av våre kunder i dag investerer i ulike kryptovaluta, og sporingsverktøy blir et naturlig tilskudd til våre virkemidler for å håndtere hvitvaskingsrisiko, sier Gobel.