KOMMENTAR | Sverre Stenseng
Trump og norsk IT-bransje – Hva nå?
Det økonomiske verdensbildet kan i beste fall kalles ustabilt for tiden. Alene kan dette påvirke konkurransekraften til norsk IT-bransje.
«All he does is throw shit at a wall to see if it sticks».
Påstanden florerer på X/Twitter, og oppsummerer godt innfall og utfall fra USA-president Donald Trump de siste ukene.
Og det er nettopp denne måten å forhandle på som skaper usikkerhet. Trump slenger ut meldinger om toll mot ulike land, alle frykter handelskrig, børser faller og bekymringene stiger.
Så langt har Colombia, Mexico, Canada og Kina fått toll i fleisen. For de tre førstnevnte har det foreløpig roet seg med at de godtar å gjøre mer av det Trump ønsker, i bytte mot en handelskrig. For de to sistnevnte dreier det seg om en måneds utsettelse.
Trump og Jinping
Når det gjelder Kina har begge parter varslet straffetoll på utvalgte varer. Men det skal også være en samtale mellom Trump og Kinas president Xi Jinping muligens allerede tirsdag kveld denne uken.
Så da gjenstår det å se hvordan praten går.
Det er for øyeblikket vanskelig å se de direkte linjene mellom amerikansk straffetoll og norsk IT-bransje. Rett og slett fordi det eneste som til faktisk har materialisert seg til nå, er straffetollen på kinesiske varer og tjenester som er i kraft fra i dag (4. feb), og som Kina har svart på.
Utfordringen ligger heller i at dersom det oppstår en bred handelskrig på tvers av kontinenter der også Europa er involvert, vil Norge bli påvirket. Spørsmålet er hvor mye.
Gatt og WTO
En ting økonomer trekker frem er hvor kraftig den internasjonale økonomien ble avkjølt under de omfattende handelskrigene som pågikk på 1930-tallet.
Arbeidet med å rydde opp startet etter annen verdenskrig. Målet var å skape bedre samarbeid mellom land gjennom store handelsavtaler og handelsorganisasjoner. Skapelsen av Gatt i 1948 og etableringen av WTO i 1995 er eksempler på dette.
Tette bånd og fredelig samarbeid har bidratt kraftig i utviklingen av verdensøkonomien slik vi er kjent med den i dag. Dette er med på å sikre at nordmenn har bananer, kaffe, sjokolade, Tesla og Microsoft-produkter lett tilgjengelig til enhver tid.
Vi har ingen garanti for at han ikke, uforvarende eller bevisst, likevel blir mannen som setter verden tilbake til 1930-tallets ødeleggelser.
Det er god grunn til å tvile på at Donald Trump egentlig, innerst inne, vil ødelegge det fredelige handelsnettverket verden har. Til det er han altfor grådig. Hans kompanjong Elon Musk, Teslas grunnlegger, vil heller ikke være spesielt happy med det.
Mens Tesla har stor fabrikk i Kina, trapper Apple ned produksjonen av Iphone i Kina.
Tilbake til 1930-tallet?
De store amerikanske IT-gigantene er dessuten internasjonale og fullt og helt avhengige av at handelsrutene opprettholdes. De største IT-gigantene har virksomhet i Norge, og er dermed også en del av norsk IT-bransje.
Problemet er at min logikk er enkel. Den tilsier at Trump ikke uten videre ønsker å ødelegge verdens økonomiske samhandling. Og vi har ingen garanti for at han ikke, uforvarende eller bevisst, likevel blir mannen som setter verden tilbake til 1930-tallets ødeleggelser. Eller enda lenger tilbake til den tiden da det kongelige eneveldet og merkantilistisk økonomisk politikk var dominerende.
At ingen med hånden på hjertet totalt kan avvise dette som ellevilt tullball, gjør oss alle litt spente på tiden som kommer.