Ny vri på ip-telefoni for småbedrifter
I samarbeid med Cisco vil IBM la mindre bedrifter dele en ip-basert hussentral. Tivoli Identity Manager sørger for sikkerheten
IBM har vært borte fra telefonimarkedet i mange år. Helt siden nettverksvirksomheten ble solgt til Cisco i 1999 har selskapet strevd med å komme inn igjen i markedet for bedriftstelefoni.
Vi satset ikke hardt nok på telefoni da vi startet fra scratch igjen, sier Terje Thue Rolland i IBM Integrated Communications Services.
Utfordringene har vært særlig synlige i Norge. I andre land, som Danmark, har IBM ifølge analyseselskapet IDC klart å etablere seg som en betydningsfull leverandør av driftede telefoniløsninger. Nå tror Rolland tiden er inne for at IBM også skal ta en del av det norske markedet for bedriftskommunikasjon.
- Det er et udekket marked for hosted telefoni i Norge, sier IBMs telefonimann.
Fyller hull
Det finnes i dag flere leverandører av såkalte nettsentriske hussentralløsninger. Blant annet har TDC Song og Telenor lenge vært inne i dette markedet. Men en tjeneste som Ipcen, som var navnet på Telenors ip-baserte Centrex-løsning, klarte aldri å tiltrekke seg mye oppmerksomhet.
- De eksisterende løsningene har vært for fokusert på telefoni og har vært for dyre, sier Nils Ove Gamlem i Cisco.
Cisco har levert utstyret til flere av de eksisterende driftede tjenestene, og nå også til IBMs nye tilbud. IBM har plassert to redundante Cisco Call Manager-ere i Danmark og vil betjene norske bedrifter derfra.
Ifølge Gamlem har få mindre bedrifter gått over til ip-telefoni internt i bedriften. I stedet nøyer de fleste seg med å kjøre ip mellom hussentralen og telenettet. Han innrømmer at tilbudet til mindre bedrifter har vært for dårlig.
- IBM fyller et helt klart hull i vår portefølje, sier den mangeårige ip-telefoniforkjemperen.
Deler sentral
Til forskjell fra dagens løsninger, hvor hver kunde som oftest har fått sin egen taleserver, vil IBM samle flere kunder på en og samme server. Dermed kan prisene reduseres. IBMs Terje Thue Rolland skiller mellom driftet telefoni, som er én løsning per kunde, og delt telefoni, som innebærer at mange kan dele det samme utstyret. Han tror "shared IPC", delt ip-kommunikasjon, kan gjøre outsourcing attraktivt for nye grupper.
I første omgang er virksomheter med 100 ansatte og oppover hovedmålgruppen. I samarbeid med partnere vil IBM se om det er mulig å lage løsninger som er attraktive for mindre bedrifter. Oppover er det i praksis ingen begrensning.
- Vi kan putte ekstremt mange kunder i en løsning, understreker Rolland.
Sentralt i løsningen står IBMs egen Tivoli Identity Manager, som sørger for brukertilgang og sikkerhet. Ved hjelp av rollebaserte adgangskontroll er det enkelt å tilby ulik funksjonalitet til ulike kunder. Løsningen leveres fra starten i tre forskjellige versjoner som spenner fra enkel telefoni, til avansert integrasjon med andre applikasjoner og integrasjonsverktøy.
Hele IBM
For IBM er den nye delte telefoniløsningen et prakteksempel på hvordan selskapet kan bruke store deler av sin enorme organisasjon til å sette sammen nye tjenester. Både maskinvare (servere) og Tivoli-programvaren kommer fra egne rekker, mens Cisco-partneren IBM Global Services har vært sentral i ta fram løsningen. Driften står IBMs eget outsourcingsmiljø for.
IBM/Cisco-løsningen er også eksempel på praktisk virtualisering. Gjennom å løsrive tjenestene fra den underliggende infrastrukturen kan kostnadene reduseres, samtidig som kunden får mer fleksible løsninger. Siden alt ligger på en server kan kunden raskt endre funksjonalitet og tjenestespekter. Og ved hjelp av en egen portal kan kunden selv velge tjenester.
- Tivoli gir en veldig elegant form for virtualisering, sier Rolland.
Resultatet er at en bedrift med 200 brukere kan få en intern telefoniløsning og sentralbord for 187 kroner per måned, forutsatt tre års avtaletid.
- Flere bør sette ut
Men fortsatt gjenstår det å se om norske virksomheter ønsker å sette bort driften av telefoniløsningen til andre. Ifølge IDC-analytiker Brian Troelsen ligger Norge etter sine naboland når det gjelder å kjøpe bedriftstelefoni som en driftet tjeneste.
- Langt flere norske virksomheter bør vurdere å sette bort driften av hussentralen til andre, sa Troelsen på en IDC-konferanse nylig.