Driver it-system i skjul
David Filas ville vise at it-infrastruktur er mer robust enn mange tror, og har satt opp et datasenter i et enkelt aggregatskjul.
Eksperimentet startet i januar, og David Filas har satt opp et komplett datasenter med servere, nettverkutstyr og lagringssystemer i et enkelt skjul.
Filas, som jobber som it-ingeniør ved Trinity Health, ville bevise at it-infrastruktur er mer robust enn de fleste tror.
Bedre oppetid enn Google
Systemene har kjørt jevnt og trutt gjennom vinter, vår og sommer på tross av skiftende værforhold, gjennom kulde, varme og fuktighet. Oppetiden til systemene har vært bedre enn det både Google og Amazon har klart i år.
Formålet med eksperimentet er å overbevise it-administratorene ved Trinity Health at det er trygt å øke temperaturen i datasentre.
- It-staben har vært motvillige til å gjøre det, sier Filas til Computerworld USA.
Eksperimentet er inspirert av et Microsoft-stunt hvor selskapet satte opp fem HP-servere i et telt fra november 2007 til juni 2008. Microsoft rapporterte en oppetid på 100 prosent gjennom hele stuntet.
Filas datasenter er satt opp i et aggregat-skjul ved Trinity Healths hovedkvarter i Novi, Michigan.
Tøffe forhold
Med unntak av noe varme fra aggregatet er utstyret er mer eller mindre utsatt for de samme forholdene som på utsiden av skjulet, kunne Filas fortelle da han presenterte eksperimentet ved Afcom datasenter-konferansen i Orlando, Florida, i forrige uke.
Temperaturen i skjulet har variert fra -1 grader celsius og helt opp mot 40 varmegrader. Luftfuktigheten i skjulet har variert mellom 8 prosent og helt opp mot 83 prosent.
Døren i skjulet har i tillegg blitt stående åpen et par ganger i løpet av experimentet. I ett av disse tilfellene var temperaturen nede i -20 grader celsius.
På et punkt kastet Filas til og med en ladning sagflis i luften inne i skjulet for å gjøre et poeng av at systemene ikke får problemer av støv.
- Støv er noe som alltid brukes som motargument for å bruke luft utenfra til å kjøle datasentre. Jeg forsøker å ødelegge myten om at datasentre må være støvfrie rom. Moderne elektronikk er svært robust, forteller Filas.
Gammelt utstyr
Utstyret Filas bruker i eksperimentet inkluderer servere fra HP, svitsjer fra Cisco og et lagringssystem fra IBM. Alle maskinene ble tatt ut av bruk for tre til fire år siden.
Opprinnelig var planen å la utstyret kjøre til januar, men Filas sier han vurderer å la det stå lengre. Han planlegger også å øke arbeidsbyrden på systemet for å møte kritikk om at eksperimentet ikke kan sammenlignes med et "ekte" produksjonssystem.
På tross av at Files ikke hadde forventet at systemet skulle feile, er han likevel overrasket over hvor bra mekaniske deler av utstyret har klart seg, da særlig harddiskene.
- Det har ikke vært en eneste harddiskfeil, legger Filas til.
Han bemerker også at Cisco-utstyret er spesielt robust og typisk kan tåle mer varme enn den offisielle øvre grensen på 40 grader celsius. Filas argumenterer for at ideell temperatur for datasentre ligger rundt 26-28 grader, noe som støttes av The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers.
- Jeg vil at it-folkene mine skal bli mer komfortable med tanken på høyere temperaturer. De er vant med en temperatur på rundt 18 grader, og de blir veldig nervøse når jeg skrur opp termostaten til 20-22 grader, forteller Filas.
- Jeg forsøker å fordrive ideen om at det må være kaldt i datasentre, for det må ikke det, legger Filas til.