Vil ha Norge på datasenterkartet
Bevæpnet med historiske industritomter og fet internasjonal fiber, håper et nytt datasenterprosjekt å erobre markedet.
- Du kan ikke legge datasenter til et sted det ikke er infrastruktur og så bygge infrastruktur dit. Du må legge datasenteret der det er infrastruktur, sier Peder Nærbø fra Bulk Eiendom.
Sammen med en rekke partnere er han på tampen til å bygge tre nye datasentre her til lands. De får, mantraet tro, beliggenhet der infrastrukturen allerede er.
Og hvor kan man finne mye infrastruktur? Jo, i industriområder. Prosjektene som nå settes i gang via nyetablerte Infragreen AS skal realiseres i Langhus i Ski, på Herøya rett ved Porgrunn og i Saugbruks ved Halden.
Bredt samarbeid
Som administrerende direktør i Infragreen har Nærbø fått med seg Bjørn Vik, som har vært i telekom-bransjen i vel 15 år og vært med på å bygge opp flere norske bedrifter i den bransjen.
- Peder tenker like stort som meg, så vi passet godt sammen, sier Vik.
Som eiendomsselskap kan Bulk naturligvis eiendom svært godt, og de er tilfeldigvis også store på industribygg; lager-, logistikk- og produksjonseiendom. Og hva er et datasenter? Et industribygg med datamaskiner i. På datamaskinene kommer Vik inn i bildet.
Også har det seg slik at Saugbruks er tilknyttet Norske Skog og Herøya tilknyttet Norsk Hydro. Disse norske industriveteranene her derfor også blitt allierte i prosjektet. Og de sitter på en tredje viktig faktor: Kunnskaper om strøm i stor skala.
- Vi kan ikke strøm, men det er noe Norsk Hydro og Norske Skog virkelig kan, påpeker Nærbø.
Strøm og Fiber
For det går rikelige mengder strøm til industrioperasjonene i Norske Skog og Norsk Hydro.
- Dette er lokasjoner med ekstrem oppetid på strøm. Det sies at Herøya har hatt seks minutter nedetid på 45 år! Det imponerer langt utenfor Norges grenser.
Ikke bare er strømmen som går hit redundant, den er også grønn. Norsk vannkraft. Det er nettopp sistnevnte som gir norske datasenterprosjekter den enormt konkurransedyktige grønnfargen, som gjør at kundene gjerne vil hit. Mer om dette om litt.
Men et datasenter trenger mer en strøm, det trengs også fiber. Og fiber har vi masse av i Norge, men svært mye av fiberen som går mot utlandet er i Oslo-området. Men akkurat under bakken i nærheten Saugbruks og Langhus finnes det også internasjonal fiber, fra giganten Level 3.
En av linjene slynger seg nesten tvers gjennom Halden og passerer også Ski før den ender opp i Oslo. Level 3 vil kunne levere sine tjenester til prosjektet, og Infragreen håper på synergier - nettverket til nettverksselskapet er verdens største på trafikkrekkevidde og kundekrets.
- Vi eier egen infrastruktur på fiber i mer enn 45 kjerneland, sier Mikael Nachtweij fra Level 3.
Level 3 har også 450 kjernenettverksmarkeder. I distanse strekker deres "intercity route" seg 168.000 kilometer, deres "Metro route" 48.000 kilometer.
- At vi legger oss sånn til at vi er tilgjengelig på Level 3s nett, gjør at markedet kan komme til oss, sier Vik.
I tillegg til internasjonal oppkobling via Level 3, vil de tre datasentrene kommunisere seg imellom med redundante fiberføringer for å på den mest optimale måten kunne tilby oppetider de mener markedet til tider har savnet.
- Må gripe muligheten
Dermed tror Nærbø og Vik at de har en pakke som i større grad frir til store internasjonale kunder enn dagens prosjekter i Norge.
- Kunder vil høre "and, and, and, and". Ikke "and, and, and, but", sier Nærbø.
Med det mener han at kundene ikke biter på kroken til datasentre som for eksempel kan by på redundant strøm, men ikke redundant fiber. Eller redundant fiber, men ikke redundant strøm. Det er derfor disse gamle industriområdene er så praktiske.
Han påpeker at Norge er i en særposisjon bare man klarer å gripe muligheten. Det er grønn strøm, det er billig strøm, det er gode fiberlinjer og det er fysisk plass.
- Plassmangel er en ting, men datasentre i London og Amsterdam har ikke strøm nok. Plass kan man generere med mindre servere, men da trengs det mer strøm. Vi har mye strøm, ren strøm og økonomisk rimeligere strøm, sier Nærbø, mens Vik påpeker at det ikke er noe vits å eksportere strøm ut fra Norge når du kan bruke strøm i Norge til å sende grønne datapakker.
På kartet
For å få kundene til å komme skal de ut på blant annet ut og holde foredrag på messer og konferanser.
- Vi vil presentere Norge med noe annet enn fjord og fjell og mer vise at vi i Norge har den erfaringen og kunnskapen som skal til for å levere førsteklasses tilgjengelighet på flere lag i "ISO-stacken", sier Vik.
- Vi må lytte til hva kunden vil ha og gjøre det riktig, sier Nærbø.
De ser også kjempepotensial i norske kunder, særlig segmentet små- og mellomstore bedrifter, som utgjør 95 prosent av norske bedrifter. Vik forteller at de i konseptet derfor også vil stille med et teknisk flytteteam.
- Vi vil hjelpe kundene å flytte Det er ikke bare å slå av strømmen og ta serverne under armene, påpeker Vik.
- Det kreves spesifikk kunnskap, og vår bakgrunn, og ikke minst kjennskap til tjenestetilbyderbransjen, gjør oss godt skikket til å hjelpe i denne prosessen.
Datasentrene bygges i modul. Bulks "white space"-datasentermoduler er designet og skal bygges etter en mal Bulk har god erfaring med. De siste seks årene har de bygget 187.000 kvadratmeter ned modulbaserte industrilokaler. I datasentrene er hver modul 1.050 kvadratmeter i tillegg til omkringliggende tekniske areal og kan også sammenkobles til større enheter.
I tillegg vil de tilby mulighet for utplassering av datasentre i containere innendørs og utendørs, der det bare er å plugge inn med strøm og nettverk. Herøya og Langhus er forventet å gå live i slutten av 2013, Saugbruks i slutten av 2014.
Alt i alt håper Vik og Nærbø virkelig sette Norge på datasenterkartet.
- En gang i tiden var vi ledende på noe annet enn mobiltelefoni, og vi vil nå at it-Norge igjen skal være kjent for noe annet enn mobil telekom. Uten underliggende infrastruktur som nett og datasentertjenester fungerer også mobilen dårlig, påpeker Vik.