Er det på tide å droppe ut av Twitter?
Overtakelsen til Elon Musk reiser vanskelige spørsmål.
I natt gikk oppkjøpet til Elon Musk gjennom, og grunnleggeren av Tesla har allerede startet å renske opp i ledelsen. Han er en selverklært tilhenger av absolutt ytringsfrihet, og har tidligere antydet at han vil gjenåpne Twitter-kontoen til Donald Trump.
Magen skriker om at det er på tide å slette twitter-kontoen. (Ikke at den brukes så iherdig at det egentlig spiller noen rolle). Men en annen røst sier: vent litt. Er Musk inne på noe også?
På sett og vis utgjør tilfellet Donald Trump essensen av hva som er vanskelig. For det er ingen tvil om at Donald lyver – eller presenterer såkalte alternative fakta. Tilsynelatende om hva som helst. Når som helst. I hvilken som helst sammenheng, og fra hvilken som helst talerstol. Han bruker hersketeknikker og nedsettende karakteristikker for å sette motstandere i dårlig lys.
Det hele blandes sammen i en konstant strøm av oppsiktsvekkende uttalelser som skaper oppstandelse overalt hvor han beveger seg. Det blir store overskrifter, iblant fordi løgnene er så fullstendig åpenbare. Det være seg størrelsen på folkemengden under innsettelsesseremonien hans, eller omtale av en telefonsamtale som perfekt.
Når en verdensomspennende uredigert kanal som Twitter skal stenge ute løgnere, gjør den seg samtidig til en internasjonal dommer over hva som er sant og hva som er usant.
Men vi skal ikke glemme at han også sier ting som er både klokt og sant. For eksempel da han advarte Europa om at de var i ferd med å gjøre seg fullstendig avhengige av russisk gass. Når halvparten av USA sin befolkning stemmer på ham, er det ikke fordi alle tror på løgnene hans, men fordi de er enige i mye av politikken hans.
Twitter var lenge det viktigste kommunikasjonsverktøyet til Trump, men etter gjentatte advarsler bestemte selskapet seg for å stenge kontoen hans.
Når en verdensomspennende uredigert kanal som Twitter skal stenge ute løgnere, gjør den seg samtidig til en internasjonal dommer over hva som er sant og hva som er usant. Hva som er rett og galt, hva som er fakta og hva som er feil. Det er en tung oppgave. Vitenskapelige fakta er ikke en konstant. De endrer seg i takt med forskning. Rett og galt handler om kultur og etikk.
For mange med meg føltes det bare befriende når Twitter stengte Donald sin konto. Det føles riktig fordi løgnene hans er så overtydelige og åpenbare. Det ble nesten utmattende, så det føltes rett og slett deilig å slippe.
Litt under radaren fikk plutselig Twitter et ansvar de kanskje ikke burde hatt. At ett enkelt privat selskap skal ha eneveldig makt til å skille sannhet fra løgn. Det er et for stort og vanskelig spørsmål til å avgjøres i affekt over en notorisk serieløgner.
Her kan rett og slett Elon Musk være inne på noe. Hvis det er det han virkelig mener, og ikke bare ønsker å åpne mikrofonen for Donald igjen.
Uansett er to ting sikkert: Hvis Twitter tas av børs, er ikke Elon Musk rett person til å være moralsk overdommer. Det andre er at hvis Donald Trump slipper til igjen, synker Twitters troverdighet til et Truth Social-nivå.
Gitt de to hendelsene, er det kanskje like greit å droppe ut. Men uansett må snart ta en ordentlig debatt om hvem som skal få skille sant fra usant på nett, og ikke minst hvordan det i så fall skal innrettes.