TEST: Avansert og romslig Home Server

Fujitsu Siemens er endelig klar med sin Windows Home Server-løsning i Norge. Et det et godt kjøp?

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år hadde vi en test av HP MediaSmart Server (du finner testen her). Dette var den første Windows Home Server-maskinen (WHS) som ble tilgjengelig på det norske markedet. Vi har også enkelte lokale produsenter, som for eksempel Komplett, som har tilbudt sine egne maskiner basert på standardkomponenter. Vi har ikke testet disse, men kan fastslå at de ikke er ikke like gjennomført som det vi ser fra større aktører.

Egentlig må vi si at vi er overrasket over at flere aktører ikke har maskiner tilgjengelig for WHS. Dette er i utgangspunktet et svært interessant produkt som vi tror mange kunne ha hatt stor nytte av. Når man ser på prisene for maskinene er de ikke så ille. Forskjellen fra de mer avanserte nettverksdiskene trenger heller ikke være så stor. HP Mediasmart Server har en veiledende pris på 5 000 kroner inklusive mva, mens maskinen vi fra Fujitsu Siemens, Scaleo Home Server 1900, er en tusenlapp dyrere, men denne har også høyere lagringskapasitet.

LES OGSÅ: Bygg din egen Home Server SE OGSÅ: Bildegalleri: Fujitsu Siemens Scaleo Home Server

Med litt hjelp fra Intel...

Fujitsu Siemens står egentlig ikke bak Scaleo Home Server. Denne enheten kommer i utgangspunktet fra Intel under navnet SS4200EHW. Denne enheten selges også løst på det norske markedet uten operativsystem og harddisk. Hvordan den vil være å sette opp i praksis kontra løsningen til Fujitsu-Siemens vet vi ikke. Vi mistenker imidlertid løsningen fra Fujitsu-Siemens til å være mer gjennomarbeid og dokumentert for vanlige brukere. Fujitsu Siemens leverer blant annet en flashminnemodul i sin løsning for gjenoppretting/reinstallasjon av systemet uten at noen optisk enhet er tilkoblet (HP har tilsvarende løsning).

Det tekniske

Hvor viktig er spesifikasjonene i henhold til maskinytelse for en WHS-maskin? Spørsmålet blir hvordan løsningen skal brukes. Slik «en vanlig bruker» kan utnytte WHS er det kun lagring og tjenester som er en direkte del av WHS. Det er imidlertid de som legger inn en del tillegg og kjører andre applikasjoner/tjenester fra tredjepartsaktører.

Fujitsu Siemens Scaleo Home Server er basert på en Intel Celeron 420-prosessor på 1,6 GHz. Dette blir omtrent samme ytelsen som HP, som bruker en AMD Sempron på 1,8 GHz. Dette er enkeltkjerneprosessorer, og mer enn dette vil normalt sett ikke være nødvendig. Heller ikke med ekstratjenester en del kjører på slike maskiner. I likhet med HP har Fujitsu Siemens utstyr maskinen med 512 megabyte minne. Dette er i utgangspunktet også nok, men med en del tillegg og ekstratjenester kan nok en oppgradering være hensiktsmessig for avanserte brukere.

Det er vanlig DDR2-minne som benyttes. Maskinen har en enkelt minnesokkel og det er mulighet for å benytte en modul på opptil 2 gigabyte.

Maskinen kan plasseres både stående og liggende. Rent utseende er ikke maskinen like elegant som HP Mediasmart Server.

Maskinen leveres med to 500 gigabytes harddisker fra Seagate, som altså gir 1 terabytes lagringskapasitet. Maskinen, eller WHS, tilbyr ikke støtte for RAID. Det er imidlertid mulighet å bruke funksjonen for duplisering av kataloger, der man vil ha en kopi av katalogen på begge harddiskene. De to harddiskene er i utgangspunktet satt sammen til et volum, men det er mulig å «melde» den ene harddisken ut, slik at den ikke er en direkte del av WHS-oppsettet.

I tillegg til de to harddiskene som leveres som standard er det mulighet for å sette inn to ekstra interne harddisker. Videre har pc-en to eSATA-kontakter for eksterne harddisker, samt totalt fire usb-porter (to bak, to i front). Usb-portene kan naturligvis benyttes til eksterne harddisker, men man kan også bruke en WHS-maskin til å dele en skriver i nettverket.

Design og konstruksjon

Selv om enheten er konstruert av Intel ligner den utseendemessig på annet utstyr fra Fujitsu Siemens slik vi ellers kjenner merket. Den er verken spesielt spennende eller elegant, men mer funksjonell. Maskinen er lagt fra like elegant som HP Mediasmart Server. Med at kabinettet i seg selv blir en del større, er maskinen også mer synlig.

Teknisk sett er det fordeler og ulemper med Scaleo Homer Server. Installasjonen av flere interne harddisker er ikke like enkel som hos HP. Her må dekselet fjernes for at harddisker kan monteres inn, mens HP benytter en drevrammeløsning der harddiskene settes inn i front av maskinen. Men det blir egentlig bare detaljer, for det er ikke mye arbeid å montere inn en harddisk i Scaleo Home Server heller.

Skulle man imidlertid ha behov for å sette inn mer minne er det enkelt, mens det blir direkte vanskelig hos HP. Vi vil også si at vifter kan være en slitasjedel. Selv innenfor garantitid vil en del ikke føle det hensiktsmessig å levere maskin til service om en vifte har fått et dårlig lager og dermed støyer mer, når en ny vifte koster under hundrelappen og tar 5 minutter å installere.

Skal tillegg og andre ekstratjenester installeres kan det være en fordel med mer enn 512 megabyte minne. Det er lett å komme til for å sette inn en ny minnemodul (standard DDR2). Man ser på dette bildet også flashminnet der basissystemet ligger. Gjennom dette trengs det ikke noen optisk enhet for å reinstallere operativsystemet - man bruker ganske enkelt en gjenopprettingsplate fra en pc i nettverket.

Fujitsu Siemens har ikke like elegant løsning som HP for installasjon av harddisker, men det har nok liten praktisk betydning for de fleste. Bak finner man to usb-porter, to eSATA-porter og nettverkstilkoblingen. Man har ikke behov for tastatur, mus og skjerm for maskinen. Det er tre vifter, men maskinens støynivå, i hvert fall med to harddisker, er å betegne som lavt.

Støynivåmessig er enheten kurant. Vi har ingen direkte sammenligning med maskinen fra HP, og man skal huske at Fujitsu Siemens leverer to harddisker. Strømforbrukmessig er det heller ikke de store forskjellene i utgangspunktet, men Fujitsu Siemens tilbyr et tillegg i et meget bra tillegg for strømstyring. Dette gjør det enkelt å spesifisere tidspunkt på døgnet maskinen skal være på. Dette kan også gjøres individuelt for hver dag. For eksempel at maskinen slår seg av senere på fredagskvelden og står på også på dagtid i helgene.

Praktisk bruk

Hovedsakelig er det ikke spesielt som vil skille i praksis fra en standard WHS-løsning. Det varierer litt hva forskjellige produsenter har installert av tilleggstjenester og «plug-ins» for WHS. Hos Fujitsu Siemens finner vi TwonkeyMedia, en UPnP AV-tjener for streaming mot blant annet medielinker. Sett opp i mot HP savner vi imidlertid iTunes-tjener og webbasert fotoalbum som standard, samt noen andre tillegg.

Når det generelt gjelder tillegg for WHS anbefaler vi å se oversikten som finnes på www.wegotserved.co.uk.

Som vi har vært inne på i tidligere artikler om WHS vil en del applikasjoner/tjenester som ellers kan installeres under Windows Server også kunne benyttes på WHS. For eksempel er ftp-tjeneren som leveres standard ikke spesielt god, men man kan installere en rekke forskjellige tredjepartsløsninger.

Gjennom administrasjonskonsollen konfigureres det meste som vanlige brukere trenger å bruke. Det er for avanserte brukere også aktuelt å bruke vanlig Remote Desktop-tilgang for en del konfigurasjonsendringer.

Konklusjon

HP Mediasmart Server og Fujitsu Siemens Scaleo Home Server er de to eneste «ekte» WHS-maskinene på det norske markedet. Ytelsesmessig er det små forskjeller sett opp i mot maskinen til HP, men HP har en mer elegant løsning designmessig og maskinen er mindre i fysisk størrelse. Programvaremessig har begge separate fordeler, men vi liker strømstyringsegenskapene til Fujitsu Siemens svært godt.

For mange kan det bli et spørsmål om pris. De billigste nettbutikkene har HP Mediasmart Server priset til cirka 4 100 kroner. For Fujitsu Siemens' alternativ blir prisen cirka 4 800 kroner i skrivende stund, men man får da altså 1 terabytes lagringskapasitet kontra 500 gigabyte hos HP. Kjøper man en ekstra 500 gigabyte-harddisk til HP-maskinen blir prisene omtrent like.

For de mer avanserte brukerne som regner med å kjøre en del ekstra tjenester og en rekke tillegg er det svært mye enklere å oppgradere Fujitsu Siemens-maskinen med mer minne.

For de som skal ha seg en WHS-maskin blir vi nesten nødt til å konkludere med at både HP og Fujitsu Siemens leverer svært gode løsninger, og at det blir detaljer som avgjør hvilken du velger.

SE OGSÅ: Bildegalleri: Fujitsu Siemens Scaleo Home Server

Fujitsu Siemens Scaleo Home Server

Pris: Kr 4 800 inkl. mva.Internett: www.fujitsu-siemens.no

+ Leveres med to harddisker. Strømstyringsprogramvaren. Servicevennlighet. - Litt kjedelig utseendemessig.

LES OGSÅ: Smart lagring på nettverket

Hva er WHS?

Windows Homer Server er basert på Windows Server 2003, men kompleksiteten er skjult slik at det er enkelt å komme i gang med løsningen. Gjennom WHS-løsningen kan man enkelt sette opp sikkerhetskopiering av maskinene i nettverket mot WHS, overvåke maskinene i henhold til sikkerhetskomponenter, dele filer, streame mediefiler, tilgang til dine data og mediefiner via internett og mye mer.

Det finnes flere leverandører av tredjepartstillegg som gir økt funksjonalitet, samt at mange applikasjoner til Windows ellers som kan benyttes. For eksempel kan man kjøre en tredjeparts ftp-tjener eller en annen webtjenerløsning enn hva som er integrert, for eksempel FileZilla Server og Apache.

Mer informasjon finner du her.