TEST: Slik er HPs egen hjemmeserver

HPs MediaSmart Server er nå klar for det norske markedet. Vi er først med å teste den.

Publisert Sist oppdatert

Med utgangspunkt i Windows Home Server trenger man ikke være redd for komplisert administrasjon med HPs MediaSmart Server. Men her er også funksjonalitet som er tilrettelagt for de mer avanserte.

Windows Home Server (WHS) var et av produktene vi kåret til Årets Dataprodukt for 2007. Flere av de større pc-produsentene produserer maskiner for plattformen, men de har ennå ikke blitt lansert i Norge.

Vi har enkelte lokale pc-byggere som har satt sammen i basis vanlige, rimelige pc-er som har blitt levert med operativsystemet. HP er den første leverandøren her til lands med en mer kompakt og gjennomarbeidet løsning. Flere er ventet å komme. Vi regner med å ha en konkurrerende hjemmeserver fra Fujitsu-Siemens innen kort tid, og i løpet av året ventes også løsninger fra blant annet Iomega og Lacie.

LES OGSÅ: De viktigste IT-produktene i 2007

Det ville overraske oss om ikke også flere større pc-produsenter kommer med løsninger, og vi vet det er norske aktører som har spennende ting på tegnebrettet.

Hva er Windows Home Server?

Windows Home Server er mer enn bare lagringsplass på nettverket hjemme. Løsningen tilrettelegger for sikkerhetskopiering fra andre maskiner med Windows i nettverket. Videre har man mulighet for fjerntilgang via webgrensesnitt, samt egne websider og webbildegallerier.

Tjeneren kan settes opp med eget enkelt navn gjennom en integrert tjeneste slik at man ikke trenger å huske ip-adressen eller at det gjør noe om ip-adressen endrer seg. For eksempel kan du sette opp at maskinen skal nås på http://dittnavn.homeserver.com. Man kan også sette opp at alle webtilgang skal skje via kryptert forbindelse.

Riktignok kan man ikke kjøre en generell webside i roten på webtjeneren, ettersom man på den adressen automatisk vil bli videresendt til webtilganggrensesnittet, men man kan opprette underkataloger i c:\inetpub\wwwroot for egne websider, eller man kan opprette en virtuell katalog som peker til en annen katalog på tjeneren.

Via fjerntilgang til skrivebordet kan man også benytte administrasjonsverktøyet for webtjeneren til å sette opp begrensninger i henhold til ip-adresser med mer for å sikre webtjeneren.

Den inegrerte ftp-tjenesten er avslått som standard, men kan legges til via kontrollpanelet hvis man kobler seg på via fjerntilgang. Dette er imidlertid ikke en spesielt god ftp-tjener, og det finnes tredjepartsprogrammer som gjør en bedre jobb som kan installeres i stedet.

Vi anbefaler imidlertid at man velger en løsning som gir mulighet for kryptert innlogging og overføring. Vanlig ftp sender brukernavn og passord i klartekst. Når det gjelder fjerntilgang til maskinen må en del brukere måtte belage seg på å gjøre endringer i oppsettet til bredbåndsruteren for at maskinen skal være mulig å nå utenfra.

Windows Home Server har ikke en direkte mulighet for deling av skrivere via administrasjonskonsollen. Man kan imidlertid benytte fjerntilgang til skrivebordet (Remote Desktop) og installere skriveren. En usb-skriver installeres her som en virtuell usb-enhet, som maskinene i nettverket videre kan kobles til. Installasjonen av dette er relativt rett fram.

Videre velger man å koble til en nettverksskriver på klienten, eller at man går inn på tjeneren via \\maskinnavn og velger å koble seg til den delte skriveren.

Av andre tjenester som bør nevnes har man muligheten for å dele bilder, musikk og video i nettverket. Det er ikke bare støtte for Microsofts egne løsninger, men også for Apple iTunes. Med andre ord, hele iTunes-biblioteket kan også flyttes over på tjeneren og deles mellom maskinene i nettverket. Samme funksjonalitet finnes for Windows Media Player.

LES OGSÅ: Hjemmenettets hjerte

Tillegg og applikasjoner

På nettet finnes det etter hvert flere gode ressurssider for Windows Home Server. Et sentralt element er tillegg for å gi forbedret funksjonalitet. Det kanskje beste utgangspunktet her er websiden www.wegotserved.co.uk.

En del av tilleggene kan ha som funksjon å gi bedre utnyttelse av eksisterende funksjonalitet, mens andre kan være for å utnytte tredjeparts tjenester og programmer. Programmer kan i tillegg installeres for å kjøre på tjeneren.

For eksemel støtter Windows Home Server i utgangspunktet ikke UPnP AV for streaming mot en del typer medielinker, men det finnes tredjepartsapplikasjoner som kan installeres for å få slik funksjonalitet. Akkurat når det gjelder UPnP AV har enkelte leverandører av Windows Home Server-maskiner valgt å levere med programvare for dette.

HP SmartMedia Server

HP SmartMedia Server er i utgangspunktet en enkel pc. Maskinen har en AMD Sempron 3400+-prosessor (1,8 GHz), 512 megabyte minne og et enkelt hovedkort med det den trenger integrert.

Standardversjonen leveres med en harddisk på 500 gigabyte. Det er videre muligheter for å installere tre ekstra interne harddisker. Disse installeres i skuffer som gjør at utvidelser er gjort unna på et øyeblikk. Det er i tillegg fire usb-porter som gir mulighet for skrivere og eksterne harddisker. For ekstern harddisk finner man også en eSATA-tilkobling.

Det er ingen offisiell støtte for RAID for å gi økt feiltoleranse. HP leverer i USA en annen modell med støtte for RAID 5, men denne er foreløpig ikke tilgjengelig på det norske markedet. Windows Home Server gir imidlertid mulighet til katalogduplikering, slik at en automatisk kopi av en katalog blir lagt på en annen harddisk. Denne harddisken trenger ikke være meldt inn i lagringsområdet for Windows Home Server.

HP leverer en litt egen vri på enkelte elementer i programvaren kontra hva som er standard i Windows Home Server. Dette betyr ikke så alt for mye fra eller til i praksis. et par eksempler . Vi synes ikke programvaren til HP er interessant nok til å gi noen plusskarakter. Hp leverer ellers med en programvareløsning som gir enkel reinstallasjon/tilbakestilling av maskinen.

Maskinen leveres i utgangspunktet med en 500 gigabytes harddisk. Tre ekstra harddisker kan lett settes inn i tillegg.

Super nettverksytelse

Vi har tidligere testet en del nettverksdisker med plass til fire harddisker som har vært i samme prisklasse som HP MediaSmart Server. Disse har langt fra levert like god nettverksytelse som det HP-maskinen kan levere.

Bakgrunnen for dette ligger ikke i nettverksgrensesnittet eller harddiskytelsen, men forenklet sett den interne egenskapen til å flytte data mellom de to punktene. Spesielt hvis andre tjenester benyttes samtidig, kan generell prosesseringsytelse og filoverføringsytelse bli ganske svak på mange nettverksdisker.

Nettverksdiskene har egenskaper som spesielt i bedriftssammenheng kan være mer relevante, men det er ingen tvil om at for hjemmebrukere fremstår en løsning med Windows Home Server som mer attraktiv.

Ytelsen varierer naturligvis med størrelsen på filene som overføres. På store filer hadde vi overføringshastigheter på over 50 megabyte i sekundet i visse situasjoner, hvilket er særdeles bra. Dette med Gigabit Ethernet. Når det imidlertid blir snakk om et større antall veldig små filer blir den praktiske ytelsen bare en brøkdel. Dette vil også være situasjonen for en vanlig ekstern harddisk. Med vanlig 100 Mbps-nettverk vil selve nettverket bli flaskehalsen.

I tillegg til en usb-port i front, finner man tre bak. Man finner her også en eSATA-kontakt for eksterne harddisker som støtter dette grensesnittet, hvilket er betydelig raskere enn usb.

LES OGSÅ: Bør du satse på Gigabit Ethernet

Trådløst?

Mange vil aksessere sin tjener trådløst, og ytelsen for overføringer vil da i hovedsak være begrenset av det trådløse nettverket. For 802.11g vil man i praksis kanskje snakke om 20-25 Mbps, mens man for 802.11n vil kunne få det dobbelte, avhengig av produsent. For å nå maskinen trådløst kobles den med kabel til bredbåndsruter med wlan eller lignende.

Det er ikke en direkte støtte for det, men en Windows Home Server-maskin vil også kunne settes opp med trådløs tilgang til nettverket gjennom for eksempel en usb-wlan-adapter som har Windows Server 2003-drivere (i mange tilfeller kan XP-drivere også fungere). Teoretisk sett kan en Windows Home Server-maskin også settes opp til å være et trådløst aksesspunkt som erstatter bredbåndsruteren i nettverket ditt.

Vibrasjoner og støy

Når en maskin skal kunne utstyres med fire harddisker er ikke bare direkte støy en utfordring, men også vibrajoner fra harddiskene som kan skape respnans og forplatning videre. Med andre ord, vibrasjoner kan bli støy. Undertegnede merker dette hjemme for pc-er som står på gulvet i andreetasjen. Vibrasjonene forplanter seg videre i huset. Maskinene høres omrent ikke på rommet de står i, men høres godt på naborommet og i førsteetasjen.

Valg av harddisker kan naturligvis spille en rolle her. Med tre harddisker i systemet opplevde vi imidlertid både vibrasjons- og støynivå som så absolutt godkjent. Med fire harddisker i maskinen vil den, som normalt andre maskiner med flere harddisker, høres noe. Dette er naturlig, og skulle man unngått i større grad hadde man endt opp med en større og dyrere løsning.

Konklusjon

Trenger man en nettverkstjener hjemme? For noen av oss, inkludert undertegnede, er svaret opplagt et ja. Hva man trenger det til får bli en individuell vurdering. En del trenger kanskje bare lagring på nettverket hjemme, men behovene vil da kunne la seg dekke godt av en nettverksdisk med en eller to disker og en prislapp på totalt halvparten av hva HP MediaSmart Server koster.

Nettverksdisker kan tilby en del av de samme tjenestene som en Windows Home Server-løsning, men mangler muligheten for å utvide funksjonaliteten etterhvert som behovene endrer seg.

Hvis en Windows Home Server-løsning er noe for deg, kan nok denne løsningen fra HP også være et meget godt valg. Strengt tatt er det ikke så mye å si om maskinen.

Vi liker designet og ekspansjonsmulighetene, og funksjonalitet i forhold til tenkt bruksområde er stort sett upåklagelig. I seg selv er ikke produktet noen teknisk revolusjon – på mange måter kan man si at den dreier seg om flere år gammel pc-teknologi, men mer er ikke nødvendig i en tjener som er ment for hjemmebruk.

HP MediaSmart Server EX470

Pris: Kr 4 995 inkl. mva.Internett: www.hp.no

+ God ytelse. Praktisk formfaktor. Støtte for fire disker. Lavt støynivå.- Ingen spesielle.

LES OGSÅ: God nettverksdisk fra Freecom