TEST: Microsoft Surface RT: Smart nettbrett fra Microsoft
Surface RT er en spennende utfordrer til både Android-brett og iPad, men er ikke uten mangler.
Apple snudde opp og ned på ting da de først lanserte iPhone, som på mange områder var en smartere og mer brukervennlig smarttelefon enn vi hadde sett tidligere. Så et par år senere gjorde de det samme med lanseringen av iPad. Verken smarttelefoner eller tavle-pc-er var nye ting, men Apple gjorde det enklere og mer brukervennlig enn tidligere – og det har uten tvil vært en knallsuksess.
Det tok ikke så alt for lang tid før alternativene med Android dukket opp. Microsoft derimot har hengt etter. Windows Phone 7 var et kurant forsøk på å henge med, mens det først var i fjor sommer selskapet viste frem noe som kunne minne om en konkurrent til iPad.
Ikke bare viste Microsoft frem et alternativ til Apples iOS på nettbrett. For nå hadde Microsoft, som tidligere i hovedsak har holdt seg til programvare, nemlig tenkt å levere maskinvaren også. Selskapet hadde planer om å konkurrere med direkte mot Apples iPad og Android – og sine egne samarbeidspartnere på pc-fronten.
Microsofts Surface-brett kommer i to hovedvarianter. Surface Pro kjører vanlig Windows 8, mens Surface RT er utstyrt med det noe enklere operativsystemet Windows RT, som er tilpasset ARM-prosessorer. Ulempen er noe svakere ytelse, mens fordelen er langt lavere strømforbruk.
LES OGSÅ:
Windows i lettversjon
Windows RT er basert på Windows 8, og for de fleste vil den eneste merkbare forskjellen være at man ikke kan kjøre vanlige Windows-programmer i RT-versjonen. Ellers vil det meste fremstå som identisk i de to Windows-variantene.
Surface RT dukket opp i amerikanske butikker i passelig tid før julesalget i fjor, og nylig ble det tilgjengelig også her til lands.
Microsoft selv sier at Surface RT i hovedsak er myntet på forbrukere, som alternativ til iPad- og Android-nettbrett. Vi tror imidlertid at det nok kan være vel så interessant for bedriftsbrukere, spesielt med integrasjon mot Microsofts løsninger som allerede benyttes i mange bedrifter.
Smekker og smart design
Microsoft har gløttet til konkurrentene da de utviklet Surface, men har samtidig valgt mange egne løsninger på ting. Kanskje litt uventet for Microsoft, har de endt opp med å lage et virkelig lekkert nettbrett. Surface RT er laget i en magnesiumlegering kalt VaporMg, som gjør nettbrettet solid og lett. Til tross for at Surface RT er en del større enn iPad, er vekten under 20 gram høyere.
På baksiden av nettbrettet finner du en utrolig hendig støtte som er laget i det samme, solide VaporMg som resten av nettbrettet. Denne vippes enkelt ut, og er ikke stort tykkere enn et vanlig bankkort. Dette er en løsning vi har savnet på andre nettbrett siden de først begynte å dukke opp. Apple har for så vidt løst det med et deksel som kan brettes sammen til en støtte, men det blir ikke like lekkert og smart som Surface-brettets integrerte støtte.
LES OGSÅ:
Stor skjerm, lav oppløsning
Fremsiden av Surface RT er dekket av en 10,6 tommer stor skjerm i 16:9-format. Resultatet er en skjermflate som er litt over 40 prosent større enn iPads 9,7-tommer i 4:3-format.
Gitt størrelsen er det litt skuffende at Microsoft har valgt å begrense oppløsningen til relativt beskjedne 1366x768 piksler. Det gir langt lavere punkttetthet, og et mindre skarpt bilde, enn på de beste Android-brettene og de nyeste iPad-enes sylskarpe skjerm.
Du vil nok ikke merke så mye til den lavere oppløsningen ved bruk av spill og andre apper eller når du navigerer menyene. Oppløsningen, eller mangelen på sådan, blir imidlertid mer synlig når du skal surfe på nettet, hvor du får se mindre av en nettside på skjermen og må bla mer i nettleseren. Tekst vises heller ikke like skarpt som på en skjerm med høyere oppløsning, selv om Microsoft har gjort en del for å bøte på problemet med ClearType-teknologi.
Skjermen ellers er jevnt over meget god. Fargegjengivelsen og lysstyrken er god, og på nivå med andre, gode nettbrett. Innsynsvinkel og kontrast er også som forventet, og gode nok til variert bruk. Også her er det imidlertid et lite stykke opp til de beste nettbrettskjermene.
Flere apper på en gang
Med 16:9-formatet og litt lure tilpasninger i Windows RT har fleroppgavekjøring plutselig blitt et alternativ på nettbrett. I normal nettbrettmodus kan du enkelt trekke en app ut fra siden av skjermen og la det dele skjermen med en annen app. Kjekt om du for eksempel vil surfe samtidig som du sjekke epost eller prater i Skype.
Det er ellers mulig å kjøre en vanlig skrivebordsmodus, som er identisk med skrivebordet vi er vant med fra tidligere Windows-versjoner. Gitt at du ikke kan installere vanlige Windows-programmer er det imidlertid ikke all verdens du får gjort på det gamle skrivebordet.
Det er imidlertid her du finner Office-programmene, som ligger forhåndsinstallert i fullversjon på Surface RT, samt den vanlige filutforskeren fra Windows. I skrivebordsmodus kan du også surfe på nettet med en vanlig versjon av Internet Explorer, om du ikke er komfortabel med nettbrettversjonen.
LES OGSÅ:
Nvidia på innsiden
Surface RT er utstyrt med en firekjerners Nvidia Tegra 3-prosessor på 1,4 gigahertz, to gigabyte arbeidsminne og 32 eller 64 gigabyte lagringsplass. Synes du det blir litt lite lagringsplass kan du enkelt utvide den ved hjelp av microSD-minnekort.
Prosessoren kombinert med to gigabyte minne gjør at Windows RT alltid flyter lett og fint. Vi har fortsatt til gode å merke tregheter i menyer eller apper. Vi har brukt Surface RT til alt fra spill, Netflix og HD-video i PowerDVD Mobile, til Word og Excel, og hele tiden har brukeropplevelsen vært knirkefri og behagelig.
Nettbrettet er utstyrt med et par kameraer på lave 1,2 megapiksler. Til videosamtaler fungerer de fint, men til stort mer enn det er de lite egnet.
Microsoft har valgt å droppe 3G- eller 4G-støtte i Surface, og begrunner det med at de undersøkelser viser at de aller fleste uansett bruker nettbrettet i hjemmet eller i nærheten av et trådløsnett. Det er uansett en smal sak å dele internett fra en smarttelefon, og vi kan ikke si å ha savnet mobilt nettverk i Surface RT i den perioden vi har brukt det.
Les videre på neste side...