Drømmer om sammenkobling

Dolphins mål er en teknologi som kombinerer det beste fra kostbare og rimelige datamaskiner. Resultatet vil muliggjøre utvikling av kraftige maskiner til en brøkdel av prisen.

Publisert Sist oppdatert

De har jobbet sammen siden de konstruerte datamaskiner i Norsk Data. Kåre Løchsen og Einar Rustad kjenner hverandre som et gammelt ektepar.

De har ikke vært sammen i alle årene. Einar har prøvd seg på konstruksjon av europeiske tungregnemaskiner og bidratt til klyngeteknologien til norske Scali. Nå er oppgaven forretningsutvikling.

Kåre har hatt Dolphin skrevet i pannen, først i Dolphin Server, siden i Dolphin Interconnect Solutions. I mange år administrerende direktør, fra i fjor konserndirektør.

Nå er det neste generasjon sammenkoblingsteknologi som skal utvikles, basert på SCI, Scalable Coherent Interface, kanskje verdens raskeste med høy hastighet og rask reaksjonstid (lav latens). I nøyaktig 20 år har denne teknologien eksistert.

SCI er standardisert av blant andre professor Stein Gjessing som IEEE 1596, men standardiseringen har hatt liten betydning.

LES OGSÅ: Mer minus i Dolphin

I Norge har nærmest bare tidligere kolleger hørt om Dolphin Interconnect Solutions til tross for børsintroduksjon 20. april 2006.

Omsetningen har gått ned på grunn av mindre salg av produkter som trenger ny teknologi. Fra et overskudd på 13,6 millioner i 2005 ble underskuddet 7,9 millioner i 2006. For 2007 vil det øke ytterligere.

Noen vekstkomet har Dolphin derfor ikke vært. Aksjekapitalen er utvidet, men kursen er nærmest halvert.

Oppkjøpet av amerikanske Stargen i 2007 kan være starten på en ny giv siden selskapene tenkte veldig likt. Stargens sjef Tim Miller har overtatt som administrerende direktør.

Men i teknologikretser er Dolphin kjent. En rekke datafirmaer har brukt sammenkoblingsteknologien i mange år. En av dem var Convex som ble kjøpt av Hewlett-Packard. Ifølge Dolphin benyttes teknologi fra Convex Exemplar som grunnstammen i Hewlett-Packards største datamaskin, Superdome.

Innen spesifikke områder er Dolphin velkjent. Franske Thales benytter Dolphins teknologi for sine analyseløsninger til Dassaults jagerfly Mirage og Rafale.

Philips Medical benytter teknologien i sine tredimensjonale ultralyd systemer. Siemens Medical benytter Dolphin for realisering av sine CT skannere.

LES OGSÅ: Børsstopp forsinket Dolphin

Nå er det optimalisering av databaser. Først ute var Capgeminis system for jernbanebilletter i Storbritannia hvor to IBM maskiner med Linux og Mysql effektiviserte billetthåndteringen til en brøkdel av kostnadene av alternativene.

Ved hjelp av Dolphins sammenkoblingsteknologi og programvaren Supersockets makter en Mysql database drevet av åtte datamaskiner 100 000 transaksjoner per minutt.

Også Oracle kan oppnå større ytelse på sine Oracle RAC databaseklynger.

Etter oppkjøpet av Mysql får Sun nok en gang norsk teknologi. Fra 1999 til 2006 var Sun en av Dolphins viktigste kunder.

- Vårt fortrinn er at kommunikasjonen foregår på maskinnivå. Det har fått applikasjoner med Mysql til å gå fem ganger så raskt, sier Kåre Løchsen.

I tillegg er det ekspensjonsteknologi for maskiner som benytter PCI Express. Ekstrakortene kan monteres i et eget kabinett med en avstand fra datamaskinen på ti meter med kobberkabel eller 100 meter med fiber.

Denne løsningen er et resultat av kombinasjonen av Dolphin og Stargens teknologi. Håpet er at Dolphin skal få en rekke nye kunder. Det trengs før neste generasjons sammenkoblingsteknologi, Numachip, blir realisert. Dette prosjektet er rundt ett år forsinket.

Store maskiner

- Det er et marked for store maskiner på 17 milliarder dollar som domineres av Hewlett-Packard, IBM og Sun, sier Einar Rustad.

Dette markedet er det Dolphin skal prøve å påvirke med sin nye sammenkoblingsteknologi Numachip som kommer i prototype i år.

Forenklet kan man si at store maskiner kan håndtere store applikasjoner med tilhørende kostnader. Alternativet har vært mange rimelige industristandard datamaskiner, en for hver applikasjon.

Virtualisering hvor de mange maskinene erstattes av noen få større er ett skritt på veien, men det er fortsatt like mange maskiner å administrere.

Sammenkoblet med Numachip vil mange maskiner fremstå som én stor. Grunnen er sammenkoblingsteknologiens evne til å administrere minne i hver maskin som ett stort felles, nærmest uten forsinkelse uansett i hvilken maskin dataene ligger.

- Med vår teknologi og standard maskiner oppnår vi fordelene til de store maskinene med en trettiendel av kostnadene, hevder Einar Rustad.

Regnestykket er basert på maskiner med AMD Opteron med Hypertransport for sammenkobling av prosessorene på hovedkortet og Numachip for sammenkobling av maskinene.

- Dette er den virkelige løsningen på konsolidering av serverparken fordi vi virtualiserer minne og IO på tvers av maskiner, avslutter Einar Rustad.

Liten i utlandetNorsk eksport av programvare beløp seg til 4,3 milliarder kroner i 2007, ifølge IKT-Norge. I denne artikkelserien ser Computerworld nærmere på mindre, norske selskaper med store ambisjoner i utlandet.