De fem beste Android-app-ene
Du får mer ut av Android-telefonen din med disse appene.
Det finnes flere hundre tusen apper til Android, men det er kun en liten andel som er virkelig gode. Her er noen det kan være verdt å se på.
Firefox
Mozilla brukte knappe en uke på å følge opp lanseringen av Firefox 4, ved å lansere en versjon av Firefox tilpasset smartmobiler og nettbrett. I bunn og grunn skal det ikke være de store forskjellene mellom Firefox 4 og Firefox for mobile enheter. Begge benytter seg nemlig av den samme visningsteknologien, bedre kjent som Gecko layout engine. Dette skal i teorien bety den samme brukeropplevelse – uavhengig av enhet.
De aller fleste Android-brukere er fornøyd med den innebygde nettleseren som følger med operativsystemet – hvorfor skal man bytte til Firefox da? Det kommer selvsagt an på hvem man spør. Ifølge Mozilla tilbyr Firefox en del funksjoner som man ellers ikke finner i den medfølgende nettleseren. Som for eksempel bedre brukergrensesnitt og automatisk synkronisering av brukerdata og så videre. For å være helt ærlig er det snakk om funksjoner som allerede finnes hvis man bruker den innebygde nettleseren. Hva med ytelse da?
Planlegger du å prøve Firefox fordi du tror du kan hente noe på det i form av bedre ytelse, blir vi dessverre nødt til å skuffe deg. Det er faktisk lite å hente på å bytte til Firefox. Tester vi har gjort viser nemlig at den innebygde nettleseren er raskere enn Firefox. I tillegg slipper man Firefox' trege oppstart.
At man har full frihet til å gjøre sine egne valg er uten tvil en av Androids beste sider. Det er en av grunnene til at det finnes opptil flere nettlesere på denne plattformen. Firefox på Android tilbyr ikke nok til å lokke oss til å skifte nettleser på smartmobilen. Vi tror at programmet er i øyeblikket mer for de hardbarka Firefox-tilhengerne fremfor brukere flest. Men dette kan fort endre seg. Testet på Android.
Pris: GratisInternett: bit.ly/eFk906
Whoisit
Android-brukere som ønsker å tilegne ulike ringetoner til forskjellige kontakter i kontaktlisten, trenger ingen applikasjon for å gjøre dette. Denne funksjonaliteten finnes nemlig innebygd i operativsystemet. Problemet oppstår imidlertid når man ønsker å tilegne ulike ringetoner eller lyder for e-post og sms for flere kontakter. Dette er, som noen kanskje vet, ikke mulig.
Det finnes flere grunner til å ta Whoisit i bruk. For det første går det raskere å tilegne kontakter ulike ringetoner enn fra den medfølgende kontaktapplikasjonen. For det andre har programmet et oversiktelig brukergrensesnitt som gir lett tilgang til ulike vibreringsmønster. Dette er nyttig hvis man sitter i et møte og har mobilen på vibrering. På den måten kan man skille mellom kone og svigermor. Annen funksjonalitet som kan være morsomt, er applikasjonens forsøk på å uttale navnet på kontakten som ringer.
Vi har kun testet gratisversjonen, denne mangler en del funksjonalitet som den mer avanserte pro-versjonen har. Men tilgjengjeld koster sistnevnte penger. Om man trenger ekstra funksjonalitet som mulighet for å tilegne kontaktspesifikke LED-farger, opprette VIP-kontakter, ulike kontaktprofiler og så videre, blir opp til den enkelte. Vi kom i hvert fall meget langt med gratisversjonen og savnet egentlig aldri noe. På en annen side, 10 kroner er ikke mye for en applikasjon. Testet på Android.
Pris: Gratis Internett: bit.ly/eDBmFU
Droidstats
Mange teleoperatører opererer i dag med abonnementer som inkluderer forhåndsbetalte ringeminutter, datatrafikk, sms og mms. Å overskride disse grensene koster som regel flesk. Det er slettes ikke enkelt å holde orden på hvor mye du har belastet mobilabonnementet ditt med.
En app som kan hjelpe deg med nettopp dette, er Droidstats. Applikasjonen overvåker mobilbruken og sørger samtidig for å varsle deg når du er i ferd med å overskride grensene for forhåndsbetalt ringeminutter, sms og datatrafikk som abonnementet ditt inkluderer. Ettersom ulike operatører tilbyr ulike mengder, er det mulig å sette grensene i Droidstats selv. Statistikken som programmet henter inn benyttes til å «gjette» hvordan bruken din i fremtiden vil bli. Hvis du nærmer du deg en kritisk grense, vil programmet varsle deg, slik at du kan ta grep for å redusere mobilbruken.
Det meste stemmer med Droidstats. Brukergrensesnittet, funksjonalitet og ikke minst prisen. En liten mangel ved programmet er at programmet ikke klarer å holde oversikt over mms-meldinger som du sender. Dette må du med andre ord holde rede på selv.
Pris: Gratis Internett: bit.ly/hzunnF
Flow for Facebook
Facebook-avhengige Android-brukere har lenge vært misunnelige på iOS-brukere på grunn av sistnevntes offisielle Facebook-applikasjon. Ikke så rart – i skrivende stund leveres den offisielle appen for Android uten kjekke funksjoner som hvem har trykket på liker-knappen, push-meldinger, tagging av venners navn i statusoppdateringer og en rekke flere funksjoner. Klarer du deg ikke uten disse funksjonene eller har lyst til å gjøre Facebook-opplevelsen på Android bedre, kan Flow for Facebook være redningen for deg.
Med Flow åpnes det mange nye funksjoner, og vi har dessverre ikke spalteplass til å gå gjennom samtlige funksjoner. Foruten funksjoner nevnt overfor, likte vi godt muligheten til å zoome inn og ut av bilder ved hjelp av kjente multi-touch bevegelser, trekke forsiden ned for å oppfriske profilen, tvunget bruk av HTTPS-tilkobling og muligheten til å bestemme hvilke grupper statusoppdateringene skal være synlige for. Sist, men ikke minst, Flow gjør det mulig å laste opp bilder direkte fra bildegalleriprogrammet Gallery.
Programmet finnes i en gratisversjon og en betalversjon. Førstnevnte utgave viser irriterende annonser.
Pris: Gratis / 12 kr inkl. mva Internett: bit.ly/eDBmFU
Plug In Launcher
Ønsker du å knytte bestemte handlinger til Android-mobilen din hver gang du kobler noe til enheten eller enheten til noe? Da bør du sjekke ut Plug In Launcher (PIN).
Vil du for eksempel at din foretrukne musikkapp skal starte når du kobler øretelefonene til enheten, eller at klokkeappen skal starte automatisk hver gang du lader mobilen? Eller ønsker du at enheten og datamaskinen automatisk skal dele en internettilkobling når du kobler enheten til maskinen ved hjelp av en usb-kabel? Dette er alle gode eksempler på der PIN kan komme til nytte.
Brukergrensesnittet er delt inn i tre faner: Power, USB og Headset. Under hver fane kan du trykke på en lenke som lister opp hvilke applikasjoner du har installert. Det programmet du velger vil da knyttes opp mot den bestemte porten.
Det finnes mange områder hvor automatisering er ønskelig. Til dette formålet gjør PIN en utmerket jobb. Men når sant skal sies, hendte det at vi noen ganger ble en smule oppgitt over at feil applikasjon startet når vi for eksempel skulle lade mobilen under en samtale. Vær dermed forsiktig med hva du automatiserer.
Pris: Gratis Internett: bit.ly/eJ2yb5