Gamle mobiler råtner i skuffen
Kun tre prosent av mobilbrukerne resirkulerer telefonene sine. De fleste mobiltelefoner ender sine dager i en skuff.
Ifølge en internasjonal undersøkelse utført på oppdrag for Nokia er det kun tre prosent av mobilbrukerne som resirkulerer sine mobiltelefoner, til tross for at de fleste har gamle telefoner liggende hjemme. Tre av fire respondenter oppgir at de ikke en gang tenker på å resirkulere sine gamle terminaler, og nesten halvparten har ikke vært klar over at dette er en mulighet, skriver selskapet i en pressemelding.
Undersøkelsen er basert på intervjuer med 6 500 mennesker i 13 land, deriblant Finland, Tyskland, Italia, Russland, Sverige, Storbritannia, USA, India, Kina og Brasil.
- Det kommer tydelig frem i denne undersøkelsen at svært få mobiltelefoner blir resirkulert etter at de har nådd livets slutt. Mange er ganske enkelt ikke klar over at gamle mobiltelefoner som ligger bortgjemt i skuffer og skap kan resirkuleres, eller hvordan dette kan gjøres, sier Markus Terho, miljødirektør i Nokia.
Gir telefonen videre
Terho påpeker at dersom alle de tre milliarder menneskene over hele verden som eier en mobiltelefon hadde returnert én terminal hver, kunne verden ha spart 240 000 tonn med råmateriale og redusert klimagasser tilsvarende det å fjerne fire millioner biler fra veiene
Det er heller ikke mange mobiltelefoner som havner i søpla. Faktisk kun fire prosent. Dermed blir flesteparten liggende i en skuff hjemme, uten å være i bruk. Enkelte svarer at de gir sine gamle mobiltelefoner videre til familie og venner, mens 16 prosent svarer at de selger sine brukte telefoner.
Paradoksalt nok sier 74 prosent av forbrukerne at de ikke tenker på å resirkulere sine telefoner, samtidig som at nesten like mange, 72 prosent, mener at resirkulering er viktig for miljøet. Hovedårsaken er at folk rett og slett ikke vet hvor og hvordan de kan resirkulere, viser undersøkelsen.
Globalt returprogram
- Ved å bruke den beste resirkuleringsteknologien kan de fleste delene benyttes igjen. Mellom 65 og 80 prosent av en Nokia-enhet kan resirkuleres. Plast som ikke kan resirkuleres brennes for å gi energi til resirkuleringsprosessen, mens andre materialer gjøres om til flis eller brukes i byggematerialer. På denne måten unngår vi at enkelte deler ender opp på søppelfyllingen, fortsetter Terho.
På bakgrunn av funnene i undersøkelsen er Nokia i ferd med å utarbeide en rekke kampanjer og aktiviteter for å gi mennesker mer informasjon om hvorfor, hvordan og hvor de kan resirkulere sine gamle mobiltelefoner, ladere og tilbehør. Selskapet utvider også sitt globale returprogram ved å øke antall returbeholdere og intensivere promoteringen av disse, ifølge pressemeldingen.
Her er en oversikt over hvor mobilen din kan resirkuleres.