MS Word blir ISO-standard

Open XML, formatet som brukes i den nye versjonen av Word, blir nå godkjent som internasjonal formatstandard.

Publisert Sist oppdatert

Microsoft har fått sitt dokumentformat Office Open XML godkjent av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ECMA International, som gjøre det evaluerende arbeidet i forkant av en ISO-sertifisering.

ECMAs generalforsamling voterte for standarden med en overvekt på 20-1 stemmer i et møte i Zürich torsdag ettermiddag. Formatet blir nå oversendt ISO (the International Organization for Standardization) for godkjenning. Bare personen fra IBM stemte imot.

Standardisering av et dokumentformat vil gjøre det enklere for konkurrerende programvareselskaper å utvikle produkter som kan samspille med hverandre samt å redigere dokumenter i dette formatet.

Politisk viktig

De siste årene har myndighetene i en rekke land satt åpne programvarestandarder på den politiske agendaen, nettopp fordi det blir stadig viktigere å sikre at dokumenter kan leses og redigeres uavhengig av progamvare fra en bestemt leverandør.

ISO-standarder vil trolig være enklere for myndigheter å forholde seg til enn andre typer sertifisering.

Adam Farquhar, leder for elektronisk arkitektur ved British Library og medlem av ECMA-komiteen, mener at standarden som nå er innlevert er svært utfyllende. Standarden, som er på flere tusen sider, er forklart og sammenfattet av ECMA i en hvitbok på 14 sider.

- Presisjonsnivået har aldri vært så høyt før, sier Farquhar til IDG News.

Open XML vs. ODF

Microsoft dominerer markedet, og mange har hevdet at Word og Excel allerede er "de facto"-standarder.

Men programvarekjempen har ligget etter Open Source-bevegelsen i løpet for en mer nøytral standardisering.

OpenDocument Format (ODF), som brukes i Open Office, ble godkjent som ISO-standard i november. For Microsoft vil godkjentstemplet fra ISO bli et viktig kort i forhandlingene med offentlige etater.

- Enkelte offentlige institusjoner foretrekker standarder som er ISO-sertifisert, sier Jean Poli, Microsoft-direktør for samspill og XML-arkitektur, til IDG News.

Et halvt år

Det er fortsatt noen hindre som må passeres før standarden er endelig godkjent.

ECMA har bedt om en rask behandling, som betyr at de nasjonale standardiseringsrådene vil få om lag 30 dager på å komme med innspill. Etter dette vil en fagkomité i ISO bruke fem-sesks måneder på å gå gjennom kommentarene. Deretter vil ISOs øverste tekniske komité ta den endelige avgjørelsen.