Windows 7 har fått en sluttdato
Microsoft stopper salget av Windows 7 pc-er i slutten av oktober.
Om sju uker slutter støtten for Windows XP, og nå har Microsoft annonsert at hovedkonkurrenten også har fått en sluttdato. Fra 31. oktober er det slutt på å selge forbruker-pc-er med Windows 7. Det er drøyt to etter at Windows 8 ble lansert til en skeptisk verden.
Siden 2010 har retningslinjene for slag av eldre versjoner av Windows til konsumenter fra forhandler sagt at de skal slutte et år etter en ny versjon av Windows har blitt lansert. Salg av pc-er med forhåndsinstallert eldre Windows skal avsluttes to år etter lansering.
Windows 7 vil leve leeeenge
Forretnings-pc-er vil få sin sluttdato senere. Dette henger delvis sammen med at Microsoft ikke vil legge seg ut med en viktig kundegruppe, det andre at lisensreglene i bedriftsmarkedet gir rause overgangslommer for Windows med virksomhets-lisenser. Men viktigst er nok at giganten ikke kan diktere utviklingen i pc-markedet alene.
Formelt sett så vil pc-er for det profesjonelle markedet med Windows 7 installert bli avsluttet med et års forhåndsvarsel.Dermed vet vi nå at Windows 7 fortsatt selger godt inn på vårparten neste år.
Sannsynligvis vil salget fortsette en god stund etter det også.
- Det er sannsynlig av store virksomheter vil beholde Windows 7 så lenge de makter, sa Gartner-analytiker Michael Silver i oktober i fjor. Da hadde Microsoft nett trukket en annonsering av at alle Windows 7-pc-er ville få stoppet salget 31. oktober i år, ikke bare forbruker-pc-er, forteller nyhetstjenesten til Computerworld.
Viktigste alternativ til XP
Til grunn for spådommen ligger at Windows 7, og ikke Windows 8, har vært foretrukket alternativ for store virksomheter som må forlate Windows XP før det os-et må seile sin egen sjø fra 8. april. Dersom virksomhetene ikke har strategiplaner som innebærer mobil-støtten eller berøringsskjermene som gjør Windows 8 til et knallvalg, er Windows 7 et stabilt og traust alternativ til Windows XP.
At de klassiske pc-ene langt ifra er utenfor fare, med tidenes salgsfall i siste kvartal i fjor, gjør at det ikke er i interessen hverken til Microsoft eller pc-produsentene å gjøre noe som vil svekke salget ytterligere. Å ta vekk Windows 7 som alternativ for tidlig i proff-markedet hadde vært ødeleggende.
Windows 9?
Ut fra rykter og den vanlige fornyingstakten til Microsoft, skal Windows 9 lanseres en gang i løpet av høsten neste år. Ryktene som går, tyder på Windows 9 kan komme tidligere på året.
Viktigere er imidlertid ryktene om at Windows 9 vil komme i flere varianter istedenfor to. Dette inkluderer en variant tilpasset mus- og tastaturbrukere med start-meny-fetisj, en mobiltilpasset pc-hybrid som vil følge nært opp til Windows 8-visjonen og en lettvekter fingerstyrt Windows for nettbrett og tynne terminaler.
Microsoft vil garantert ikke rote seg opp i det samme tidkrevende surret med eldre, populære versjoner av Windows som Windows XP har endt opp i. Dermed er det mindre sannsynlig at Windows 7 vil få en serie med utsatte sluttfrister, slike som ble XP til del.
Windows 7 vil uansett vedlikeholdes med alle typer oppdateringer, tettinger og fikser fram til 13. januar 2015. Deretter vil operativsystemet følges inn i alderdommen med sikkerhetsoppdateringer til 14. januar 2020, drøyt ti år etter lanseringen 24. oktober 2009.
Velger seg april
Det er ikke bare XP som skal ut av historien i april i år. Også Office 2003 og Windows Exchange Server 2003 er satt for avslutning i april. Dermed avsluttes støtten for den siste Office-versjonen med brukergrensesnittet introdusert med Office 97. Exchange 2003 var den siste server-versjonen av meldingstjeneren Exchange som var basert på 32-bits maskinvareplattform som basis.