Nortel sparker fremdeles
Nortels salg av 3G, samarbeid med Microsoft, satsing på fjerde generasjons trådløs-teknologi og bynett, er alle tiltak for å overleve.
Til tross for 35.000 ansatte i 115 land og en omsetning på 11,42 milliarder dollar i 2006, regnes Nortel som en mindre aktør i telemarkedet sammenlignet med eksempelvis Alcatel-Lucent og Ericsson.
Resultatet ble ikke mer enn 28 millioner dollar, men det er en dramatisk forbedring fra 2005 hvor tapet ble 2,61 milliarder dollar.
Derfor kutter Nortel 2900 arbeidsplasser og flytter 1000 til land med lavere kostnader, sannsynligvis India, hvor selskapet allerede har et administrasjonssenter i Delhi og et testsenter i Bangalore. Innsparingspotensialet er 400 millioner dollar årlig.
3,5 milliarder dollar i kontanter er en betryggelse, men fortsatt er dekningsbidraget for lavt. I øyeblikket er det på 38 prosent. Det bør opp på 43 prosent. Utfordringen er at priskrigen fortsetter.
LES OGSÅ: Jordskjelv i nettverksbransjen
Som en av de betydelige leverandørene av offentlige og private telefonsentraler, har Nortel slitt med overgangen til datateknologi til tross for oppkjøpet av Bay Networks. Bay Networks datakommunikasjonsteknologi har nærmest blitt usynlig. Alle hører om Cisco til tross for Bays gode produkter.
Ikke selvsagt
Sammensmelting av data og telefoni har tydeligvis ikke vært selvsagt, men nå er det datateknologi som preger alt Nortel gjør på tele og bedriftsintern datakommunikasjon. Fortsatt er det like fullt bare halvparten av omsetningen som kommer fra ny teknologi.
Derfor rettes største delen av forskningsmidlene mot programvare. Og derfor er avtalene med IBM og Microsoft av vesentlig betydning for virkelig sammensmeltning av data og tele. Ideen er at Nortels ip-telefoni skal inngå som en integrert del av Microsofts Office-miljø og IBMs Lotus-miljø.
- Vi ses på som et utstyrselskap, men 80 prosent av utviklingskostnadene brukes til å skrive programvare, fremhever Mike Zafirovski , administrerende direktør i Nortel.
Ip er virkelig blitt drivkraften for alt Nortel gjør. Tale ved hjelp av ip med trådløse WLAN 6100 erstatter de klassiske Meridian-telefonene.
Ifølge Nortel blir telefoni en del av en multimedia-kommunikasjon med rundt en tredjedel av kostnadene for tradisjonell telefoni. New York Times har derfor valgt en løsning fra Nortel når de flytter til Times Square, delvis på grunn av bedre sikkerhet enn konkurrentene Avaya og Cisco.
Optisk nett
- Vi skal levere et metropolitan area-nett til British Telecom. Vi har bygget neste generasjons optiske nett for TDC Song, sier Joe O´Connor, direktør for Nord-Europa i Nortel.
Metropolitan area-nett eller bynett baseres på gigabit ethernet. Målet er at ny teknologi skal sørge for økende omsetning og positive resultater etter en økonomisk skandale med utskifting av hele toppledelsen.
Konsekvensen er salg av Nortels umts-teknologi (Universal Mobile Telecommunications System) til Alcatel Lucent for 306 millioner dollar. Det er mangel på fotfeste hos mobilleverandørene som har fått den nye toppsjefen Mike Zafirovski til å kvitte seg med Nortels tredje generasjons mobilteknologi.
LES OGSÅ: Alcatel-Lucent kjøper Nortels umts-virksomhet
- Vi har team med sort belte i forbedringer. Vi benytter "Lean Six Sigma " aggressivt for vurdere de beste alternativene, hevder Joe O´Connor.
Ideen er å gi tilsvarende kvalitet på ip-overføringer som det man får i et strukturert telenett basert på Sonet/SDH (Strukturert Digitalt Hierarki).
En av de tidlige kundene som tror på Nortel er Rolls Royce. 26 000 ansatte skal bruke Nortels VOIP (Voice Over IP). Tale, fax og elektronisk post overføres over det samme nettet.
- Rolls Royce skal ha samme Voice over ip over hele verden. De starter først i Norge, fra Ålesund ned til Bergen. I Norge er Nortel godt etablert. Gustav Ring startet med Nortel i 1975, sier Johan Solem, salgsdirektør i Nortel.
I Norge er Umoe IKT partner. De har allerede gjort bra arbeid på DnbNor.
Samarbeid
Det kanskje mest lovende er samarbeidet med Microsoft i ICA (Innovative Communications Alliance). Den felles utviklingen skjer i Seattle. I fremtiden ser man for seg at man direkte fra et Excel regneark kan starte en videokonferanse.
Sammen skal Microsoft og Nortel levere et felles sett med produkter som omfatter elektronisk post, øyeblikksmeldinger, telefonsamtaler og multimedia.
Både Microsoft og Nortel ser at det er vanskelig å overbevise bedrifter om et slikt samlet tilbud. De fleste it-sjefer har liten forståelse for hva slike integrerte tjenester kan bidra med.
LES OGSÅ: Nortel og Microsoft hånd i hånd
Derfor bygges det opp 100 demonstrasjonssentre for å vise hva man kan oppnå. Det er kombinasjonen av Nortel Multimedia Conferencing og Microsoft Communicator 2007 som vil sørge for integreringen. En viktig protokoll er SIP (Session Initiation Protocol).
Selv Nortels store ip-baserte telefonsentral Communication Server 2100 som håndterer inntil 200 000 brukere, vil bli tilpasset ICAs produkter. De første felles produktene kommer i år, men det er først rundt 2010 at Ballmer tror løsningen er godt sammensmeltet.
Tilsvarende løsninger utvikles for Lotus Sametime.
Største
Den største utfordringen er fjerde generasjon mobile løsninger som omfatter et sett med ulike radioteknologier.
Første stikkord er Wimax. Andre er EV-DO (Evolution Data Optimized) revisjon C. Tredje er LTE (Long Term Evolution) som er en videreutvikling av umts.
Felles for teknologiene er at de skal overføre data med en hastighet på mange megabit per sekund til mobile hjelpemidler som bærbare pc-er og ulike former for apparater.