10 gode grunner til å velge nye Ubuntu
Folkene bak Linux-versjonen Ubuntu frir nå til Windows 8-skeptikerne.
Da den nyeste Ubuntu-versjonen, 12.10 «Quantal Quetzal»-versjonen, ble lansert en uke før Windows 8, var slagordet «Unngå plagene med Windows 8» – «Avoid the pain of Windows 8».
Firmaet som står bak Ubuntu, Canonical, sørget riktignok for å tone ned hetsen mot Microsoft allerede i løpet av lanseringsdagen.
Nå er slagordet «Your wish is our command» – noe i retning av «Vi gjør som du ønsker».
Men det er likevel åpenlyst at Ubuntu-utviklerne nå ser en gyllen sjanse og gjerne fisker i rørt vann når det gjelder uroen rundt Windows 8.
Riktignok ser det ved første øyekast ut til at Ubuntu-folket ikke har så mye å hente. Linux – med alle sine forskjellige distribusjoner – står for omlag fem prosent av installert base av operativsystemer for pc-er, mens Windows har en markedsandel på rundt 84 prosent, ifølge amerikanske PC World.
Likevel har Ubuntu greid å nå ut til mer enn 20 millioner brukere i løpet av de åtte årene denne Linux-distribusjonen har eksistert. Og i minst én av markedsanalysene som foreligger, har Ubuntu omtrent 50 prosent markedsandel innenfor Linux-markedet.
Derfor bør Microsoft ta utfordringen fra Ubuntu på alvor.
La oss se nærmere på hva Ubuntu 12.10 har å by på sammenlignet med Windows 8, sett fra en kontorbrukers ståsted. Her er PC Worlds 10 mer eller mindre gode grunner til å velge Ubuntu 12.10.
1. Unity versus Modern UI
Både Microsoft og Canonical har fått mye pepper for standardgrensesnittet i sine respektive operativsystemer. Hos Microsoft dreier det seg om Modern UI, som tidligere ble kalt Metro. Canonical kaller sin versjon av Ubuntu-grensesnittet for Unity.
Begge grensesnittene er designet med tanke på berøringsfølsomme skjermer og begge har hentet mye inspirasjon fra hvordan vi betjener smarttelefoner og nettbrett.
Etter at Microsoft har fjernet startknappen og gjort store forandringer i hvordan brukerne samhandler med operativsystemet, står Windows 8-brukerne foran en bratt lærekurve.
Ubuntus Unity-grensesnitt ble standard i Ubuntu i april 2011 i forbindelse med lanseringen av versjon 11.04. Nå er grensesnittet vesentlig forbedret, selv om kritikken mot det ikke har forstummet helt.
Noen påstår faktisk at pc-brukere som har benyttet Windows lenge, kan komme til å føle seg mer hjemme i Unity på Ubuntu enn i Windows 8.
2. Brukertilpasninger
Lunix har lenge hatt ord på seg for å by på tilnærmet uendelig mange brukertilpasninger og gjør det i kanskje enda større grad nå enn før.
Dette er et av punktene der det er størst forskjell mellom Windows 8 og Ubuntu.
I Windows 8 kan du som bruker foreta enkelte forandringer, som for eksempel å endre størrelsen på flisene på forsiden. Du kan også flytte de flisene du benytter mest over til venstre side av skjermen eller gruppere fliser etter hva slags programsjanger de tilhører.
Men sammenlignet med Ubuntu er det stort sett bare kosmetiske forandringer du kan gjøre i Windows 8. En Windows 8-bruker kan for eksempel ikke gjøre noe som får maskinen til å starte opp i klassisk Windows-brukersnitt i stedet for i Windows 8-stilen. Riktignok begynner det nå å komme tredjepartsverktøy som tillater slike endringer, men ellers er du låst til Modern UI-grensesnittet.
Unity-grensesnittet som Ubuntu kommer med, kan du når som helst erstatte med en rekke andre Linux-grensesnitt som KDE, Xfce, LXDE, Gnome 3 Shell, Cinnamon og Mate.
Det finnes også en lang rekke tredjepartsverktøy til å tilpasse brukergrensesnittet med, for eksempel Ubuntu Tweak, som blir stadig mer populært.
Tommelfingerregelen for Linux-brukere i alminnelighet og Ubuntu-brukere i særdeleshet er at hvis du ikke liker det, bytter du det ut.
I Ubuntu kan du dessuten kjøre med fire forskjellige skrivebord samtidig og veksle mellom dem som du vil. Noen slik løsning byr ikke Windows 8 på.
3. Apper
Windows 8 Pro kommer med Internet Explorer 10-nettleseren.
Velger du derimot Ubuntu, får du med en rekke åpen kildekode-programpakker som Firefox, Thunderbird, LibreOffice og mange andre. Både til hjemme-pc-en og kontor-pc-en finner du stort sett den programvaren du trenger bare ved å bruke det som følger med operativsystemet.
Ubuntu Software Center har eksistert siden 2009 og byr på over 40 000 apper. Microsoft Store hadde bare rundt 9000 apper da Windows 8 ble lansert i slutten av oktober. I skrivende stund har tallet nettopp passert 20 000, og det gjenstår å se om Microsoft greier målet om 100 000 apper tre måneder etter Windows 8-lanseringen.
Microsoft Store vil dessuten stort sett være begrenset til apper, og hvis du søker etter operativsystemtillegg og drivere, blir du stort sett sendt videre til tredjeparters nettsteder. Hos Ubuntu vil du derimot finne både operativsystemtillegg, drivere – og apper.
Ubuntu har lenge hatt en nøkkelring-basert sikkerhetsløsning som påser at alle apper og drivere garantert bare kommer fra sikkerhetsklarert Ubuntu-hold. En slik sikkerhetsløsning har ikke Microsoft hatt før. Tiden vil vise hvordan Microsoft håndterer disse utfordringene.
4. Kompatibilitet med maskinvare
Ubuntu er kompatibel med mye mer maskinvare enn Windows 8 er.
Ubuntus utstyrskrav er mye mer beskjedne. Canonical anbefaler 512 MB arbeidsminne og fem gigabyte med diskplass. Det finnes også Lunix-distribusjoner som Lubuntu og Xubuntu som har enda lavere maskinkrav. Så hvis du sitter med beskjeden maskinutrustning, er Ubuntu trolig et mer fornuftig valg enn Windows 8.
5. Integrasjon mot skyen
Allerede i 2009 fikk Ubuntu-brukere tilgang til skytjenesten Ubuntu One. Her kan de lagre filer og synkronisere dem mellom datamaskiner og mobile enheter, eller de kan strømme musikk fra skyen til sine mobile enheter.
Ubuntu One fungerer på Windows, OS X, iOS og Android – samt Ubuntu, naturligvis. Ubuntu-brukere får fem gigabyte gratis langring på Ubuntu One, mens 20 GB koster i underkant av et par hundre kroner i året.
Ubuntu versjon 12.10 vil dessuten by på mer integrert tilgang til apper og nettsøk direkte fra Linux-skrivebordet.
Skyløsningene står sentralt i Windows 8 også. Microsofts SkyDrive byr brukerne på sju gigabyte gratis lagringsplass, mens man kan kjøpe seg mer for et moderat årlig beløp.
Lagring er imidlertid bare en liten del av bildet. Når du nå logger deg inn på ditt Microsoft-kontonavn (tidligere Live ID), gir dette deg tilgang til alle de Windows-baserte maskin- og programvaretjenestene du ønsker. Tanken er å bruken skyen til å sammenkoble pc-ene dine, nettbrettet ditt og smarttelefonen din til en felles brukerbestemt opplevelse.
Ubuntu greier ikke helt å konkurrere med Windows på dette området siden deres skytjeneste ikke er skreddersydd for smarttelefoner og nettbrett. Men Ubuntu for Android er underveis.
6. Sikkerhet
Nettbrett-appene for Windows RT kjører i et såkalt «sandkassemiljø» som gjør at de ikke får kontakt med andre deler av systemet. Det bidrar til sterkt forbedret sikkerhet.
Derimot står Windows og Ubuntu Linux ganske likt når det gjelder egne brannmurer og mulighet for diskkryptering.
Selv om Windows 8 Pro har bedre sikkerhet enn Windows 7, bringer det nye operativsystemet fortsatt med seg elementer fra Windows NT, som i hvert i noen grad har skylden for de mange sikkerhetsbristene som Windows har oppvist gjennom mange år.
Noen av disse problemene prøver Microsoft nå å løse gjennom et samarbeidsprosjekt om Secure Boot, som støttes på OEM-produserte pc-er. Men også Ubuntu byr på en rekke nye sikkerhetsløsninger i Ubuntu 12.10.
7. Administrative verktøy
Windows benytter Active Directory som verktøy for administrativ styring av pc-bruken. Canonical støtter Active Directory, og Linux-klienter kan koble seg inn på et Active Directory-domene ved hjelp av tredjeparts-programvare.
8. VPN-støtte
Privat virtuell nettverkstilgang (VPN), for adgang til bedriftens nettverk utenfra, er fullt tilgjengelig både i Windows 8 og i Ubuntu 12.10.
9. Brukerstøtte
Microsoft tilbyr brukerstøtte til Windows 8 Pro-brukere gjennom sin TechNet-abonneementstjeneste, som i USA koster rundt 150 dollar i året.
Ubuntu-leverandør Canonical tilbyr en lignende tjeneste, Ubuntu Advantage, for rundt 80 dollar i året.
10. Prisen
Sist, men ikke minst må vi fastslå at Ubuntu Linux er gratis, mens Windows 8 Pro koster en del.
Så – hvilket operativsystem passer beste for et mindre bedrift? Svaret avhenger naturligvis av hvem som spør. Én ting synes imidlertid sikkert: Den ledelsen som Windows kan ha hatt over konkurrerende operativsystemer tidligere, blir mindre fra år til år.
Avhengig av dine behov kan Ubuntu Linux 12.10 være et fristende alternativ. Om ikke annet bør du benytte deg av mulighetene som foreligger til å prøve Ubuntu på nettet eller kjøre en gratis test .