Vil ha full kontroll på bank-it
It-direktør Eivind Gjemdal i Sparebank1 vil modernisere it-systemene for å kaste ut dagens kjernesystemer. Ut går også konsulenter. - Vi vil ha mer kontroll på egne løsninger, sier han.
Sparebank1 er en sammenslutning av en rekke lokal- og regionalbanker med en markedsandel på 20 prosent av det norske innskudd- og lånemarkedet. Øverst på it-tronen i konsernet finner vi alliansedirektør Eivind Gjemdal.
I mai 2011 satte Gjemdal foten ned og sa opp det strategiske samarbeidet med Evry.
- Kvaliteten på leveransene har vært så dårlige at vi har valgt å si opp det strategiske samarbeidet, sa han den gangen.
Bakteppet var at tusenvis av kortkunder ble rammet midt i påskehandelen samme år. En feil i maskinvaren hos Evry skapte trøbbel med 200.000 transaksjoner.
- Min utfordring i dag ligger mellom kjernebanksystemet og det brukerne og kunden ser i en 24/7 verden, sier Gjemdal i dag.
Gamle systemer
Kjernebanksystemet leveres av Evry og blir brukt av de aller fleste bankene i det norske markedet. I tillegg har Sparebank1 16 forskjellige fagsystemer og tre frontløsninger.
- Alt vi bruker i dag er bygget på et system som for 20 år siden ga et 3270 (grønn skjerm med bare tekst red. anm.). Kjernebank er stabilt og vi har ikke de store driftsutfordringene. Men det er klart det har sine utfordringer med et så gammelt system i en moderne bank.
Gjemdal forteller at siden de sa opp det strategiske samarbeidet med Evry har it-avdelingen ryddet opp i mellomlaget, altså laget mellom kjernebanksystemene og systemene i front.
- 80 prosent av feilene var i mellomlaget og vi jobber fortsatt med å bryte ned siloene og skifte ut teknologi, sier Gjemdal.
- Råtner på rot
- Kjernebanksystemet råtner på rot. Kostandene går i taket og det gir manglende fleksibilitet til innovasjon, sier it-analytiker Helge Skrivervik i Mymayday.com. Han mener det blir litt som for SAS å konkurrere med et Norwegian som kunne bygge nye it-løsninger uten å ta hensyn til gammel teknologi.
Skrivervik mener dermed kjernebanksystemet kan være med på å hindre innovasjon.
Så å si alle banker i Norge kjører på samme kjernebanksystem. Det er med å hemme konkurranse og innovasjon mener også førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI.
- I og med at kjernebanksystemet er sentralisert, kan ikke bankene konkurrere fullt ut på it, og det blir lite variasjon i tjenestene. Om du kommer på nye måter å jobbe på, må man vente på endringer i noe man ikke kontrollerer alene, sier Andersen.
Flere hundre millioner
Eivind Gjemdal sier at det ikke er slik at kjernebanksystemet utviklingsmessig har stått stille i 30 år.
- Systemet er jo løpende vedlikeholdt. Og det er ingen ting som tilsier at ikke kjernebanksystemet fungerer om fem år.
Men han friskmelder det ikke. Før de skifter det ut må imidlertid de andre systemene i mellomlaget være på plass.
- Kjernebanksystemet er for gammelt og må fornyes, sier Gjemdal.
Han forteller at det vil være et milliardløft, men at det på sikt vil lønne seg på grunn av lavere utviklings- og driftsutgifter.
Insourcer
I arbeider med å modernisere bankens it-systemer ansetter Eivind Gjemdal egne folk til applikasjonsutvikling og vedlikehold. Han mener for mange innleide konsulenter blir for dyrt.
Som eksempel bruker han en juniorkonsulenten som koster rundt 2 millioner kroner i året. Mens de selv kan ha egne folk med en lønn på en tredjedel av dette.
- Men det viktigste poenget er at vi vil ha mer kontroll på egen løsning. Og skille klarerer mellom drift, forvaltning og eierskap.
Gjemdal og Sparebank1 vil rett og slett eie mer og gjøre seg mindre avhengige av både kjernebanken og eksterne leverandører.
- Vi rigger vår arkitektur for å forberede et kjernebankskifte. Å leve med det vi har i dag, er på lang sikt ingen mulighet, sier han.