Windows XP lever i beste velgående
45 prosent av alle Windows-pc-er kjører fortsatt XP.
Torsdag 25. oktober lanserte Microsoft sitt nye operativsystem Windows 8. Samme dag fylte Windows XP 11 år.
Vil ikke dø
Windows XP er åpenbart operativsystemet som ikke vil dø. Microsoft arbeider kontinuerlig for å få kundene over på de nyeste versjonene av både operativsystem og programvare for øvrig, og selskapet har særlig lagt ned mye innsats i å få XP-brukerne til å oppgradere.
Men mange – sikkert altfor mange etter Microsofts mening – tviholder på Windows XP, som ble lansert 25. oktober 2001.
Lanseringen druknet litt i etterdønningene etter terrorangrepet mot New York 11. september det året, men det skulle vise seg at det ikke fikk noen innvirkning på populariteten til operativsystem-versjonen.
Særdeles vellykket
Årsaken er trolig at Windows XP var en særdeles vellykket versjon av Windows, skriver Greg Keizer i Computerworld .
- Ja, det var et godt operativsystem, bekrefter analytiker David Johnson i analysefirmaet Forrester. – Det var et meget, meget godt operativsystem, et suverent os fordi det fjernet mange plager for pc-brukerne.
XP var så godt at det fortsatt – eller i hvert fall i september i år – var motoren i 41 prosent av alle pc-ene i verden, ifølge Net Applications, et firma som driver med måling av internett-trafikk.
Regner man bare med de pc-ene som kjører en eller annen form for Windows, er det fortsatt Windows XP som er installert på 45 prosent av dem.
Den eneste Windows-versjonen som har greid å oppnå høyere brukstall enn Windows XP, er Windows 7. Og det var først i august i år at Windows 7 greide å kjøre forbi Windows XP i popularitet.
Ifølge Forrester kjører 48 prosent av pc-ene i større bedrifter nå Windows 7, men hele 38 prosent av dem fortsatt er basert på Windows XP.
I over ett år nå har Microsoft kjørt kampanjer for å få kundene til å kvitte seg med Windows XP, fortrinnsvis ved å erstatte gammel maskinvare med nye maskiner og nytt tilbehør – og å installere Windows 8 på de nye pc-ene.
Så lenge siden som i juni fjor uttalte en Microsoft-direktør at nå var det på tide å komme seg videre fra Windows XP.
Derfor haster det å bytte
Men nå begynner det uansett å haste med å bytte fra Windows XP til noe nyere. Den 8. april 2014, altså mindre enn halvannet år fra nå, vil Microsoft ikke lenger legge ut sikkerhetsoppdateringer til Windows XP.
Fra da av vil brukerne av operativsystem-versjonen bli utsatt for angrep fra hackere som utnytter svakheter i systemet som Microsoft ikke lenger vil komme med noen beskyttelse mot.
I tillegg har tredjeparts-programutviklere varslet at de snart vil stanse supporten for Windows XP i sine programmer – eller allerede har gjort det.
Blir ikke kvitt WinXP
Likevel er det mye som tyder på at mange kunder og bedrifter vil fortsette å bruke Windows XP.
Gartner-analytiker Michael Silver tror at 10-15 prosent av dagens Windows XP-brukere vil fortsette å bruke operativsystemversjonen selv etter at supporten opphører.
Forrester er kommet frem til samme konklusjon, selv om spørsmålet de stilte til bedriftene var litt annerledes:
-- Vi spurte dem hva dere utstyrer de nye pc-ene deres med. 76 prosent av de større bedriftene svarte Windows 7. Men 16 prosent sa de ville fortsette med XP, sier analytiker David Johnson.
De to analysefirmaene har de siste to årene sterkt oppfordret bedriftene til å gå over til et nyere operativsystem enn Windows XP, fortrinnsvis Windows 7.
Microsoft har vært med på racet, selv om anbefalingene om å gå for Windows 7 har dalt i takt med at datoen for lanseringen av Windows 8 nærmet seg.
Den bransjen som viser seg å være tregest til å gå over til nyere operativsystem-versjoner, er helsevesenet.