Microsoft fikser Windows 8
TechEd var tilbake i New Orleans etter tre år. Langs Mississippi-elven viste Microsoft frem Windows 8.1 og Windows Server 2012 R2.
New Orleans (PC World Norge):I tillegg stod 10.000 konferansedeltakere i kø for å kjøpe Surface-nettbrett til dumpingpriser.
Under ett år etter at Windows 8 ble tilgjengelig, har nok Microsoft innsett at Windows 8 ikke helt ble den suksessen de hadde håpet. På tross av at Windows 8 teknisk sett er den beste Windows-versjonen noensinne, er det nye Windows 8-brukergrensesnittet, tidligere kjent som Metro, vanskelig å venne seg til for det store flertallet av Windows-brukerne.
New Orleans Morial Convention Center ligger langs Mississippi-elven i sentrum av byen og bare noen hundre meter fra det franske kvartalet som byen er så kjent for. TechEd 2013 var det 21. i rekken, og vi deltok sammen med over 10 000 andre fra hele verden.
Det var flest utenlandske deltakere fra Sverige, med Norge hakk i hel. Konferansen består av flere hundre forskjellige foredrag innenfor alt som Microsoft driver med.
I tillegg er det en utstillingshall, kurssenter og en Microsoft-butikk.
Nyhetene i Windows 8.1
Ikke overraskende var hovedbudskapet nyhetene i Windows 8.1. Fra før av kjente vi til at startknappen var tilbake, men startmenyen mangler fortsatt. Det ser likevel lekkert ut når Windows 8-menyen dukker opp med gjennomsiktig bakgrunn oppå det du holder på med.
Det at du ikke helt mister kontakten med arbeidsflaten, kan gjøre den nye menyen mer spiselig for mange.
Samtidig gir Windows 8.1 deg muligheten til å starte rett til skrivebordet som vi er vant til fra før av.
Microsoft har gitt noen innrømmelser som vil hjelpe mange i gang, men de fortsetter ufortrødent med å omskrive mer og mer av innstillinger og funksjoner til Windows 8-grensesnittet. På mange måter er Windows 8.1 også mye mer av det som har gjort Windows 8 så upopulær.
I Windows 8.1 er det nye grensesnittet mer modent, og utviklerne får tilgang til en mengde nye funksjoner. Målet er også at Windows Phone og Windows skal nærme seg hverandre teknisk, slik at det blir enklere å lage programmer på tvers av plattformene. Blant annet kan app-ene nå opprette egne VPN-forbindelser uavhengig av alt annet på maskinen.
Bedriftene får også sitt i Windows 8.1. Powershell-konsollet er kraftig utvidet slik at du kan automatisere og styre det meste fra kommandolinjen. Dette er en moderne utgave av DOS som vi husker så godt fra 80- og begynnelsen av 90-tallet. I 8.1 kan du blant annet eksportere innstillingene til "Metro"-menyen som en XML-fil som igjen kan spres til andre pc-er i domenet ved hjelp av en gruppe-policy.
Det kommer også en egen Windows 8.1 industri-utgave som er en «embedded-versjon» med ekstra gode muligheter til å styre innstillinger og programmer som skal kjøre på maskinen. Windows 8.1 vil derfor passe utmerket til spesialfunksjoner som kassaapparater og kiosk-pc-er som lenge har benyttet seg av trykkfølsomme skjermer. Nå kommer dette i volum, og vi regner med at prisene bør bli lavere for denne type enheter.
Miracast er også bygget inn i Windows 8.1, som nå blir sertifisert for Wi-Di-skjermer. Det har aldri vært enklere å koble seg til en ekstern skjerm eller projektor helt uten en tråd.
Microsofts Iain McDonald demonstrerte også en rekke nye Windows-enheter som kommer sammen med Windows 8.1. Acer Iconia W3 er det første 8.1-tommer nettbrettet med Windows. Panasonic Magic Board er et 20-tommer nettbrett med en skjerm på 3840x2560 punkter. McDonald viste et bilde av Steve Balmer på nettbrettet, holdt det foran ansiktet og utbrøt: "Windows, Windows, Windows!"
Andre produkter som Toshiba KIRAbook og Lenovo Helix ble vist frem mens McDonald sikkert håpet at han fortsatt ville jobbe i Microsoft etterpå.
Surface, Surface, Surface
Mange har nok som oss, hatt lyst på et Surface-nettbrett, men har ikke helt ville betale prisen.
På TechEd hadde Microsoft bestemt seg for å gjøre noe med det og lot alle deltakerne kjøpe Surface RT for $99 (ja, det er 600 kroner). Det var heller ikke den rimeligste utgaven med 32 GB, men snarere 64 GB og touchcover-tastaturet.
Interessant nok solgte de touchcover-tastaturet separat for $119.
I tillegg solgte de Surface Pro 128 GB for $399 (ja, det er 2400 kroner), men uten tastatur. Ingen grunn til å la være å kjøpe RT når tastaturet passer på begge.
Heldigvis hadde Microsoft maskiner nok, og omtrent alle deltakerne kjøpte begge modeller – oss inkludert. De siste dagene av konferansen var dominert av at alle tilhørerne satt med hver sin Surface og IPad-ene var i stort mindretall.
Uten selv å ha forsøkt RT tidligere, har vi lest mye om dem som sier at det er Windows uten å være Windows. Windows RT er Windows 8 (hjemmeutgaven) og Office 2013 (hjemme- og studentversjon) i utgaver som er helt like dem du finner på PC-en din. Alt virker helt likt, men Microsoft tviholder på signeringsnøkkelen som gjør at du ikke så enkelt kan rekompilerer dine tradisjonelle Windows-programmer for ARM.
Office 2013 kan ikke kjøre en del skript og utvidelser, men til vanlig bruk vil du ikke merke forskjell. Det eneste vi savnet var Outlook, og den er lovet inkludert i RT 8.1. Språkbytte fra engelsk til norsk krevde en gratis nedlasting på 141 MB, og vips så var både Windows og Office på norsk.
Låst ned
Det er litt trist at Microsoft har låst ned Windows RT som de har, og vi tror at det er mye av årsaken til det dårlige salget. Den kan tross alt kjøre alle Windows Store App-er, og vi savnet bare småting da vi brukte den. Noen ekstra video-kodeker, driver til usb-nettverkskort og Outlook så var den perfekt. Vi hadde med en USB Blu-Ray-brenner og den fungerte fint på RT, men vi savnet programvare for Blu-Ray-film. Spesielt .NET-programmer er jo prosessor-uavhengige med sin CLI-kode, så med litt innsats burde Microsoft tillate disse på RT.
Det finnes faktisk et lite miljø for ARM-kompilerte Windows-programmer, men disse krever et skript som låser opp maskinen. Vi lastet ned DOSBOX for Windows RT, og til vår fornøyelse fikk vi kjørt klassikeren Doom 1.0.
Surface Pro er en komplett pc på under én kilo, og er nå våre nye reise-pc-er. Skjermen er superskarp med full-HD-oppløsning. Det eneste vi savner er muligheten til mer enn 4 GB minne for å få fullt utbytte av Hyper-V-rollen i Windows 8 Pro.