Nå kommer Windows 8.1

Stor oppdatering skal trekke til seg nye brukere.

Publisert Sist oppdatert

Windows 8 har på flere måter hatt en tøff start. Blant annet har mange brukere valgt å holde på Windows 7 på grunn av endringene Microsoft gjorde i brukergrensesnittet med Windows 8. Hvorvidt alle er så dårlige som mange vil ha det til blir en diskusjonssak - for en del vil det være snakk om å bryte et bruksmønster man har hatt siden Windows 95. Også for undertegnede virket en del av endringene i starten unødvendige, men etter en tid i bruk var det ikke noe man tenkte over - samtidig så man fordelene med endringene for nettbrett, pc-er med berøringsskjerm og hybridløsninger.

Med Windows 8.1 går Microsoft tilbake på noen områder - man viser at man har hørt på brukerne. Det er imidlertid kompromisser, for start-menyen som mange har savnet er ikke på plass. Her tror vi imidlertid mange som tar i bruk Windows 8.1 som sitt primære system ikke vil bruke lang tid før man ikke tenker på at Windows har endret seg.

Windows 8.1 er en gratis oppdatering, men vil ikke bli tilgjengelig gjennom Windows Update. I stedet må den hentes via Windows Store. På sett og vis er trolig valget om at denne går via Windows Store en strategi for Microsoft for at flere brukere skal bli kjent med denne tjenesten, i stedet for å laste ned og installere programmer på tradisjonelt Windows-vis.

Microsofts lansering av Windows 8.1 er i dag 17. oktober. Ut i fra det vi i skrivende stund erfarer, vil oppdateringen først være tilgjengelig i morgen kveld for norske brukere.

I denne artikkelen går vi gjennom noen av endringene som har kommet i brukergrensesnittet, samt noen av de større teknologimessige nyhetene.

LES OGSÅ:

TEST: VMware Workstation 10: Funksjonsrik virtualisering

Start til skrivebordet

Med Windows 8 ble man vist start-skjermen for Modern UI når man logget inn. For brukere av vanlige bærbare pc-er og stasjonære pc-er kan det ha vært et ønske om å komme direkte til skrivebordet i Windows - dette har man nå mulighet til å gjøre uten bruk av ekstra tredjeparts programvare. Standard er imidlertid at man starter til start-skjermen, men dette er mulig å deaktivere.

Start-knappen nederst til venstre på skrivebordet er også tilbake - den gir riktignok ingen start-meny, men man blir tatt til start-skjermen. Med andre ord, ønsker man den tradisjonelle start-menyen må man fortsatt bruke programmer som for eksempel Start8 og ClassicShell .

Høyreklikker man på start-knappen får man fram menyen som man tidligere har fått fram gjennom CTRL+X. Dette er et valg som gir snarveier til blant annet en rekke systemvalg. Her er det nå også kommet på plass snarvei for å slå av pc-en, sette pc-en i sovemodus, omstarte pc-en eller logge ut av Windows. Dette er tildels funksjonalitet man tidligere har hatt via menyen som kommer fram på høyresiden av skjermen i Windows 8 og der man videre må trykke et par-tre ganger for å få utført operasjonen. En snarvei har riktignok vært å trykke på skrivebordet og videre bruke den tradisjonelle ALT+F4-hurtigtasten.

Bedre start-skjerm

En av endringen flest brukere vil merke noe til, er forskjellene for søk via startskjermen i Windows. I stedet for at man tidligere kategoriserte søk ut i fra app-er, innstillinger og filer søker man nå på alt samtidig.

Microsoft har her også integrert støtte mot Bing slik at Windows' søkefelt også kan fungere som nettsøk. Dette kan deaktiveres, men vi har foreløpig ikke funnet ut som Bing kan erstattes med andre søkemotorer her.

Det er i tillegg flere andre mindre endringer i brukergrensesnittet. En litt større blir bedre muligheter for å gjøre applikasjoner ved siden av hverandre i Modern UI, mens en mindre endring som for mange kan være praktisk er enklere å nå valgene for å logge ut, omstarte eller slå av pc-en - dette ved å høyreklikke på start-knappen i Windows eller trykke Win+X.

Start-skjermen har også blitt bedre i den form av at applikasjoner som installeres ikke blir lagt der automatisk. Et problem tidligere har vært at en del applikasjoner fyller opp start-skjermen med en rekke forskjellige valg som har vært tiltenkt undermenyer i start-menyen. I stedet må man hente fram applikasjonene til start-skjermen. Dette synes vi er en bedre løsning enn å måtte rydde opp etter mange applikasjoner etter at de har blitt installert. Et problem her er imidlertid potensielt at brukere ikke vil finne applikasjonene de har installert på den separate app-fanen i Metro UI-start-skjermen.

Man kan også gjøre søk uten å gå til start-skjermen. Gjennom hurtigtasten Win+S får man opp et søkefelt til høyre på skjermen.

Integrasjon

Windows 8.1 vil ha tettere integrasjon mot en del av Microsofts tjenester. Dette merker man allerede under installasjonen, hvor opsjonen for lokal konto er noe skjult.

For å bruke Skydrive må man nå logge inn med sin Microsoft-konto så vidt vi kan forstå, og Skydrive blir også tettere integrert i Windows enn tidligere. Skydrive settes også mer i fokus som løsningen der man skal lagre sine data og for noen kan det kanskje bli litt forvirrende om man opererer mot Skydrive eller lokale kataloger til for eksempel dokumenter og bilder. Tidligere har katalogene for dokumenter, bilder, musikk og video blitt vist direkte i Windows-utforskeren - i Windows 8.1 har de blitt mer gjemt.

Når man her logger inn med sin Microsoft-konto vil man ha tofaktorautorisering hvis man har registrert sitt mobilnummer hos Microsoft tidligere. Man vil da få en SMS med en kode som må angis under installasjonen. Med Pro- og Enterprise-versjonene av Windows 8.1 er det naturligvis andre løsninger tilrettelagt for bedrifter og tilknytting mot Active Directory, men i utgangspunktet får man ikke spørsmål til dette under vanlig installasjon av Windows 8.1.

LES OGSÅ:

SteamOS kan fremtvinge bedre Linux-drivere

Bedre administrasjon og sikkerhet

Blant annet med bakgrunn i BYOD-trenden og bruk av Windows på nettbrett har Microsoft implementert enklere og bedre administrasjonsmuligheter for enheter brukt i bedrifter. En mulighet vil også være fjernsletting av data som er definert til å tilhøre bedriften.

Windows 8.1 vil ha forbedringer knyttet til biometriske sikkerhetsfunksjoner - som fingeravtrykksleser. Her skal man på flere områder kunne benytte fingeravtrykksleseren i stedet for å måtte skrive passord. Her er også blitt integrert støtte for mer avanserte sensorer, der man ikke skal kunne lure sensoren like litt med en falsk finger. Foreløpig er en del av de mer avanserte sensorene såpass dyre at de foreløpig har liten utbredelse.

Det skal også være gjort forbedringer knyttet til Bitlocker. Her er det nå satt fokus på at også konsumenter ønsker bedre sikkerhet for sine enheter og Bitlocker-funksjonaliteten vil også være på plass i den vanlige versjonen av Windows 8.1. Tidligere trengte man Windows 8 Pro eller Enterprise. Riktignok stilles det her maskinvaremessige krav som en del eksisterende pc-er og nettbrett ikke er i samsvar med. For at en maskin også skal være i samsvar med sikkerhetskravene for teknologien kan det heller ikke være støtte for Firewire, Expresscard eller Thunderbolt - dette teknologier som gjør det mulig å aksessere minnet direkte (DMA) og hente ut krypteringsnøkler. Microsoft har tidligere uttalt at de jobber med Intel for å finne løsniger for å gjøre Thunderbolt sikrere.

LES OGSÅ:

Raskere BitLocker

Internet Explorer 11

Med Windows 8 i dag har man Internet Explorer 10. Her lover Microsoft nå bedre ytelse og kompatiblitet - spesielt i henhold til HTML5 - med Internet Explorer 11. Ved bruk av IE i Modern UI vil man ha muligheten til å ha flere websider åpne ved siden av hverandre. Det vil også være bedre skalering på enheter med veldig høy skjermoppløsning. Dette er sentralt ettersom vi nå ser en trend med nettbrett og bærbare med oppløsning på 2560x1440 punkter og høyere.

Internet Explorer 11 vil komme til Windows 7 også, men det er imidlertid forskjeller. Kun i Windows 8.1 vil man få støtte for teknologiene WebCrypto, Encrypted Media Extentions og Adaptive Bitrate Streaming.

WebGL-støtte er en annen nyhet. WebGL er en OpenGL-basert grafisk API for Javascript. Safari, Chrome, Firefox og Opera har allerede hatt støtten på plass, mens Microsoft får nå støtte for teknologien. Riktignok omtales støtten som eksperimentell, og når oppsøker WebGL-demoer - for eksempel på www.khronos.org - er det en del eksempler som ikke fungerer med Internet Explorer.

Automatisk VPN

Man kan sette opp at VPN-forbindelser skal aktiveres automatisk ved bruk av visse programmer/tjenester. Dette skal bli tilgjengelig både for Windows' integrerte VPN-klient og tredjeparts VPN-klienter.

Aktualiteten for VPN øker - ikke bare for å nå bedriftens systemer, men også for å generelt øke sikkerheten ved bruk av trådløse nettverk, samt for å unngå lokalisjonssperrer på nett-tjenester.

Nettdeling

På mobiltelefoner er vi blitt vant med at det er enkelt å dele internett-tilgangen med andre enheter via trådløst nettverk. Microsoft har for så vidt hatt sin Internet Connection Sharing-løsning lenge, men med Windows 8.1 tilrettelegges funksjonaliteten bedre for at man skal kunne dele forbindelsen man har til mobilt bredbånd med andre enheter.

Løsningen skal fungere med alle typer enheter, men oppsettet skal ifølge Microsofts informasjon være best tilrettelagt for andre enheter med Windows - for eksempel mobiltelefoner og nettbrett.

LES OGSÅ:

Din egen skylagring

Wi-Fi Direct

Gjennom Wi-Fi Direct wil Windows 8.1 gi støtte for Wi-Fi Direct Printing og Miracast. Teknologiene krever at man har wlan-adapter i pc-en som støtter teknologiene, hvilket kan kreve en driveroppdatering. Wi-Fi Direct Printing vil gi forbedrede muligheter til å gjøre utskift mot en skriver trådløst uten at drivere installeres, mens Miracast er en teknologi man allerede har under Android og er ment for å overføre blant annet skjermbilde og lyd trådløst mot tv-er, projektorer eller hdmi-adaptere som støtter teknologien.

Miracast skal kunne overføre video med opptil 1080p-oppløsning og samtidig lyd med opptil 5.1 kanaler. At overføringen skjer direkte mellom for eksempel nettbrett og tv betyr at man unngår problemer knyttet til den generelle ytelsen til trådløsnettet - bare det at en enhet skal sende en høykvalitets videostrøm til et trådløst aksesspunkt og at det videre skal sendes fra aksesspunktet til en tv vil i mange tilfeller kunne bety kapasitetsproblemer for trådløsnettet.

Miracast-teknologien kan tildels sammenlignes med Apple Airplay (spesielt Airplay Direct som det har vært rykter om en stund) og Intel Wireless Display (WiDi). Sammenlignet med WiDi kan Miracast se ut til å få større utbredelse, og her er det absolutt en fordel at Android også støtter teknologien. Tidligere har det kun vært pc-er og nettbrett basert på Intels Core-prosessorer og med noen av Intels egne wlan-kort som har støttet WiDi-teknologien. Tidligere i år ble det imidlertid kjent at Broadcom har lisensiert bruk av teknologien. Miracast opphav hos Wi-Fi Alliance er også sentralt for at flere aktører skal kunne ta i bruk teknologien.

Selskaper som har tv-er som støtter Miracast er blant annet Sony og Toshiba. LG, Yamaha, Pioneer, Philips, Harman og Panasonic er eksempler på selskaper som har Blu-ray-spillere, set top-bokser eller høyttalerløsninger med sertifisert Miracast-støtte. Samsung, Sony, Fujitsu, LG, HTC og Asus er blant aktørene med mobiltelefoner og nettbrett med sertifisert Miracast-støtte. Vi har ikke sett det bekreftet, men mye tyder også på at man vil kunne se Miracast-støtte på Xbox One.

For trådløse utskrifter blir det også støtte for NFC-tagging av skrivere. For å koble en enhet mot en skriver skal det være nok å skanne NFC-taggen på skriveren. Windows 8.1 vil også få bedre støtte for 3d-skrivere.

LES OGSÅ:

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen