EU vil lage lover mot netthat
Frivillige ordninger er ikke gode nok. Nå vurderer EU vurderer nye lover.
Netthets, hatefulle ytringer, rasisme og regulære trusler er et stadig økende problem på nettet. For et drøyt halvår siden undertegnet derfor flere store it-selskap, som Facebook, Google og Twitter, under en frivillig ordning med EU om at de skal reagere innen 24 timer på slike ytringer.
Men nå viser en rapport fra EU-kommisjonen at selskapene ikke lever opp til avtalen. Kommisjonen vurderer derfor å innføre lover for å få bukt med problemet, skriver nyhetstjenesten Reuters.
Mulig å oppnå
Disse retningslinjene var stort sett en forlengelse av arbeid selskapene allerede har igangsatt for å løse problemet. Dette omfatter både utvikling av verktøy for at publikum kan rapportere slike uttrykk, i tillegg til å lære opp egen stab til å håndtere slike henvendelser.
— I praksis tar det selskapene mye lengre tid, slik at de har ikke nådd målene ennå. De behandlet bare 40 prosent av sakene innen 24-timersfristen. Etter 48 timer er tallet over 80 prosent. Dette viser at det er realistisk å oppnå målet, men det krever en mye kraftigere innsats fra selskapene, sa en talsmann for EU-kommisjonen.
Truer med lov
EU-kommisjonen vurderer derfor et ris bak speilet i form av ny lovgivning for selskapene, om de ikke begynner å reagere raskere.
— Dersom Facebook, Twitter og Microsoft skal overbevise meg og ministrene om at en tilnærming uten lovverk kan fungere, må de handle raskt, og vise en sterk innsats de kommende månedene, sa EUs justiskommisær, Vera Jourova, til avisen Financial Times.
Hennes rapport viser ulik praksis innenfor EUs 28 medlemsland. Mer enn 50 prosent av rasistiske innlegg ble fjernet i tide i Tyskland og Frankrike, mens tallene for Østerrike var bare 11 prosent, og kun fire prosent i Italia.
Rapporten skal behandles av EU justisministre denne uka.