FÅTT TILGANG: FHI arbeider i disse dager med en oppdatert vaksinestrategi. Til det trenger instituttet en regnekraft tilsvarende omtrent 2.200 vanlige bærbare. (Terje Bendiksby/ NTB)

Superdatamaskiner skal beregne vaksineeffekt

FHI har fått tilgang til superdatamaskiner for å beregne effekten av massevaksinering mot covid-19.

Publisert Sist oppdatert

FHI har derfor fått tilgang til superdatamaskiner som driftes av Sigma2 i samarbeid med UiO, UiB, NTNU og UiT. Det melder Uninett Sigma2, som har ansvar for superdatamaskinene.

Den kraftigste superdatamaskinen i Norge er 30 tonn tunge Betzy.

– Når FHI trenger mer plass på datamaskinene våre til covid-19-beregninger, så prioriterer vi selvsagt dette svært høyt. Det er en del av samfunnsansvaret vårt, sier Jenny Amundsen, spesialrådgiver hos Sigma2.

FHIs modelleringsteam ledes av avdelingsdirektør Birgitte Freiesleben de Blasio. Hun forklarer at FHI ikke har noen regneressurser selv.

– Vi må øke kapasiteten for å kjøre modeller som kan simulere behov for regional prioritering på vaksiner, spredning av mer smittsomme virusmutanter og hva som skjer dersom vaksinene er mindre effektive mot disse, sier de Blasio.

– Vi skal også beregne forventet effekt ut ifra hvilke, eller hvor mange, vaksiner vi får tilgang til i Norge. Og hva som skjer med importsmitte når utenlandske arbeidstakere krysser landegrensen, sier hun.

(©NTB)