TEST: Surround for tynne vegger

Vi har prøvd ut to surround-løsninger for de med lydvare naboer.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke alle forunt å sette opp kraftige hjemmekinoer med høyttalere kraftige nok til å drepe enhver trommehinne innen fem mils omkrets.Ofte er veggene til naboen litt i tynneste laget, eller det er litt for sent på kvelden til å nyte lyden til fulle. Kanskje er problemet også at din bedre halvdel slett ikke er interessert i å se høylydt krigsfilm etter midnatt.

Du kan så klart ta til takke med lyden på laveste nivå og heller kjøre undertekster på filmen, men hva da med alle de grymme lydeffektene? Eller hva om du føler for å spille Gears of War klokka halv to på natten, mens resten av husets beboere sover sin beste skjønnhetssøvn? Vanlige hodetelefoner med stereo fungerer, men lar deg neppe nyte filmen eller spillet slik de som laget det ønsket.

Sharkoon Cosmic 5.1

Pris: Ca kr 250 inkl. mva. Levert av: Multicom Internett: www.sharkoon.com

+ Grei surround-effekt, gode klokker, pris. - Litt lite spredning i lyden, svak til film, litt spak lyd.

Sharkoon X-tatic 5.1

Pris: Ca kr 850 inkl. mva. Levert av: Multicom Internett: www.sharkoon.com

+ Smart kontrollenhet, grei surround-effekt, flere utganger, fin til konsoll. - Litt lite spredning i lyden, noe svak bass.

Løsningen er relativt enkel, og sånn passe vellykket. De siste årene har det nemlig kommet en rekke hodetelefoner som gir kringlyd rett på øret, uten å gå veien om store høyttalere og kraftige subwoofere. Ved å plassere åtte små høyttalere i to store hodetelefonklokker er det mulig å få tilnærmet kringlyd uten å plage livet av menneskene rundt deg.

Vi har sett på to hodetelefonsett fra den tyske produsenten Sharkoon - X-tatic 5.1 og Cosmic 5.1. De to settene fungerer relativt likt, men ligger i to vidt forskjellige prisklasser.

Cosmic er lillebror i denne sammenhengen, og trenger litt ekstrautstyr for å fungere fullt ut. Settet er utstyrt med en rekke minijack-plugger som tilsammen gir deg sekskanalers lyd - senter, sub, bak og foran. Oppsettet er dermed identisk med surround-høyttalere for pc-bruk. Det er også en egen minijack for mikrofon, samt en tilkobling for ekstern strømforsyning. Lydinnstillingene skjer via en liten kontroller plassert på ledningen, og du kan stille lydnivå for de forskjellige kanalene separat, samt justere hovedvolumet.

Se flere bilder av settene her.

Hendig mikrofonløsning

Mikrofonen som følger med, er av den svært tøyelige typen, og en liten klips på siden av venstre klokke lar deg enkelt ta den av eller sette den på. Det er dessverre ikke lagt til noen knapp for å stenge av mikrofonen, det må dermed gjøres via operativsystemet. Begge settene er utstyrt med en slik mikrofonløsning. Ønsker du å bruke settet med for eksempel Xbox live, følger det med en liten skjøtekabel som lar deg koble mikrofonen direkte til håndkontrolleren. Dessverre er det heller ikke her noen løsning for å stenge mikrofonen, bortsett fra å nappe ut pluggen.

X-tatic 5.1 er relativt likt bygd opp, men gir litt andre tilkoblingsmuligheter. Klokkene er også her relativt store, men underlig nok ikke direkte tunge. Fra den ene klokken går det en tykk ledning med en spesialtilkobling i enden. Midt på sitter det en lydkontroller, som fungerer omtrent likt som den på Cosmic-settet. Spesialtilkoblingen tar her plassen til lillebrors fire minijack-plugger, og kobles til en egen liten og relativt avansert kontrollenhet. På denne finner du lydinngangene, og du kan velge mellom optisk eller koaksial digital inngang. Det er også lagt til tre minijack-uttak, slik at du kan koble videre til et høyttalersett med kringlyd. Det er via denne boksen du styrer hovedvolumet for hodetelefonsettet, samt et par andre innstillinger. De separate kanalene styres via kontrolleren på ledningen.

Greit til spill, svakt til film

Vi har brukt begge settene en god stund. Mest til spilling på pc og Xbox 360, men vi har også testet dem med et par surround-tunge filmer. De to er relativt like i bruk, men X-tatic ligger et like hestehode foran på de fleste områder. Så er da også prisen omtrent tre ganger så høy. Ikke minst gjør dette seg merkbart når settene skal kobles til konsoll. I vårt tilfelle brukte vi altså Xbox 360, som kun er utstyrt med optisk lydutgang for kringlyd. Det var en enkel affære å koble til X-tatic-settet, da dette har optisk inn. For Cosmic kreves det at du har en forsterker eller tilsvarende med de riktige utgangene. Vi valgte å bruke et Extigy-lydkort fra Creative.

Til spill er de to settene omtrent like gode, og kan vise seg svært nyttige, ikke minst i skytespill. Vi testet settene med storspill som Halo 3, Rainbow Six: Vegas og Gears of War, og de ga et klart overtak sammenlignet med motstanderne som brukte normale stereohodetelefoner. Det å høre hvor fienden oppholder seg, og hvor det skytes fra er alfa og omega i slike spill. Denne informasjonen gir deg et klart taktisk overtak, og muligheten til å hanke inn et par ekstra poeng hver runde, noe som så klart ikke er å forakte.

LES OGSÅ: Surroundlyd rett på øret

Dessverre gjør ikke effekten i hodetelefonene seg like godt gjeldende i alle spill, til det er spredningen i lyden i minste laget. I bilspill og sportsspill var det relativt vanskelig å få full nytte av effekten av de åtte små høyttalerne.

Det samme gjelder i film. Kringlyden er der, men særlig avansert eller god er den ikke. Vi testet begge settene med blant annet Matrix, The Fast and the Furious og Three Kings, tre filmer som er svært surround-tunge. Det mest åpenbare stedet å starte var lobbyscenen i Matrix, hvor det virkelige tar av med lyd fra alle kanter. Her gjorde X-tatic en noe bedre jobb enn Cosmic-settet. Begge ga inntrykk av at lyden kom fra forskjellige steder i rommet, men det var vanskelig å plassere dem helt. Til det er spredningen rett og slett for liten. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at de fire høyttalerne på hver side sitter relativt nær hverandre, og ikke minst nær ørene dine. Sammenlignet med selv et relativt enkelt høyttalersett blir hodetelefonene i skralleste laget. Satt opp mot vanlige stereohodetelefoner derimot, se da stiller det seg annerledes. Selv om Surround-effekten er begrenset, er den en god del hakk foran enkel stereolyd.

Konklusjon

Sharkoon leverer her to relativt gode produkter som gjør nytten om du vil ha kringlyd i situasjoner der høyttalere ikke er en aktuell løsning. Noen god erstatning for en skikkelig høyttalerløsning, eller en simpel en for den saks skyld, er dette helt klart ikke. Til det er lyden for lite spredt og svak, og den helt store kringlydeffekten uteblir.

Settene er derimot en god erstatning for vanlige stereohodetelefoner, og gir klart et mer spennende lydbilde enn slike. Den rene kvaliteten på lyden er nok derimot ikke like god som i vanlige hodetelefoner i samme prisklasse. Våre AKG-hodetelefoner leverer både renere lyd og dypere bass enn Sharkoon-settene.

De to settene er relativt like i bruk, selv om lyden virker noe bedre i det dyreste. Hvilket sett du burde velge kommer an på hva du skal bruke det til. Om du i all hovedsak skal bruke settet til pc, anbefaler vi Cosmic 5.1, da denne med sine minijack-plugger er svært enkel å koble til. Til konsoll og mediespillere går X-tatic av med en klar seier, både fordi lyden er noe bedre til film, og fordi kontrollenheten som følger med lar deg koble til digitale lydkilder uten bruk av forsterker.

Se flere bilder av settene her.

Sharkoon Cosmic 5.1

Pris: Ca kr 250 inkl. mva. Levert av: Multicom Internett: www.sharkoon.com

+ Grei surround-effekt, gode klokker, pris. - Litt lite spredning i lyden, svak til film, litt spak lyd.

Sharkoon X-tatic 5.1

Pris: Ca kr 850 inkl. mva. Levert av: Multicom Internett: www.sharkoon.com

+ Smart kontrollenhet, grei surround-effekt, flere utganger, fin til konsoll. - Litt lite spredning i lyden, noe svak bass.

LES OGSÅ: Lyd som følger deg