Sinte film-svensker
EU-kommisjonens digitalsjef vil rive regionsperrene. Det får svensk film-organisasjon til å rive seg i håret.
EU-kommisjonens digitalboss Andrus Ansip avslørte for et par uker siden at han er sterk motstander av regiongrenser i filmtjenester som for eksempel Netflix.
Det er ikke bare dansk telefusjon som står på agendaen for EU-kommisjonen. Ifølge IDG.se jobber de også mot et felles digitalt marked for EUs 28 land. Digitalbossen Ansip har et ønske om at alle landene etterhvert kan bruke Netflix-abonnementene sine uavhengig av hvilket EU-land de befinner seg i.
– Jeg hater geoblokking av hele mitt hjerte, det er ikke noe som hører hjemme i vårt århundre, skal Andrus Ansip ha sagt.
Utspillet har fått bransjen til å rive seg i håret. Den svenske interesseorganisasjonen Film-och-tv-produsenterna har skrevet et brev til den svenske næringsministeren Mikael Damberg for å oppfordre regjeringen til å jobbe mot Ansip. Dette melder IDG.se.
– Om muligheten til å avtale om eksklusivitet og territorielle rettigheter tas bort eller begrenses går det også ut over de europeiske distributørenes muligheter og incitament til å markedsføre og distribuere svensk film, skriver Film-og-tv-producenternas generalsekretær Johan Holmer til IDG.se.
Organisasjonen frykter at markedet vil monopoliseres til fordel for store globale bedrifter og på bekostning av små produsenter.
Konsekvensene vil i så fall bli at det kulturelle mangfoldet minsker på nettet, skriver de i brevet til den svenske avisen.
En lignende beskjed fra en flere bransjeorganisasjoner i Europa skal også ha blitt sendt direkte til EU-kommisjonen.
Andrus Ansip på sin side mener at europeere er klare for å betale for film og annet materiell på nettet, men at de ofte ikke kan ettersom materialet ikke er tilgjengelig i deres hjemland. Han mener det er en gevinst for både konsumenter og de som skaper film eller annet materiell om flere mennesker kommer til å handle.
– Folk er klare for å betale, men vi aksepterer ikke pengene deres, sier Ansip.
Geoblokking kan ifølge han bare være akseptabelt kun i unntakstilfeller.– 271 millioner europeere reiser hvert år over landegrensene og de vil ha tilgang til innhold som de kjøper lovlig, skal Ansip ha uttalt.
Den 6. mai avsluttes diskusjonene mellom kommisjonene om strategien for EUs digitale fremtid. Da får man nærmere svar på hvordan EU-kommisjonen ser for seg fremtiden for regiongrensene.