Firefox trapper opp for Windows 10
Mozilla vil øke oppdateringsfrekvensen og reverserer beslutningen om ikke å lage nettleser for Windows-enheter med touch-skjerm.
I fjor bestemte Mozilla-organisasjonen seg brått for å droppe utviklingen av en Firefox-versjon myntet på Windows 8-enheter med berøringsfølsom skjerm. Begrunnelsen var blant annet at slike enheter hadde fått dårlig mottakelse i markedet.
Dette betydde slutten på to års utviklingsarbeid. Koden skulle imidlertid tas vare på med tanke på en eventuell fremtidig anvendelse.
Mozilla er organisasjonen som står bak nettleseren Firefox og en del andre programvareprodukter, som epostprogrammet Thunderbird og Firefox-operativsystemet for mobile enheter. De fleste programvareproduktene fra Mozilla er gratis.
Mozilla snur
Nå har Mozilla snudd og har kunngjort at Firefox for Windows 10 vil bli lansert «snart», noe organisasjonen også har sagt om en Firefox-versjon for Apples iOS-operativsystem for iPhone og iPad.
Noen ytterligere informasjon om Firefox for Windows 10 er ikke Mozilla kommet med, annet enn å si at Mozilla vil sørge for å gi brukerne på begge plattformer – Windows 10 og iOS – et uavhengig alternativ til nettleserne som følger med som standard, og at dette vil være alternativer med høy ytelse.
Arbeidet med Firefox for Windows 10 vil være avgjørende for Mozillas fremtid, ettersom organisasjonen ikke har lykkes noe særlig på mobile plattformer, for eksempel med Firefox-operativsystemet for mobile enheter, Firefox OS, skriver amerikanske Computerworld.
I løpet av de siste par årene har Mozilla hatt en nedgang i sin markedsandel av nettlesermarkedet på rundt 42 prosent. Så langt i år ser det ut til at markedsandelen har stabilisert seg på rundt 12 prosent. Det er først og fremst Google Chrome som har tatt markedsandeler fra Firefox.
Raskere utviklingstakt
Mozilla har lenge kjørt en 18-ukers utviklingstakt på sine prosjekter. I motsetning til konkurrentene er ikke Mozilla bare avhengig av lønnede utviklere, men benytter seg også av en lang rekke frivillige, ulønnede utviklere. Derfor trenger organisasjonen tid til offentlige diskusjoner med de frivillige medlemmene underveis.
18-ukerssyklusen består normalt av tre seks-ukersperioder der man legger ut tre betaversjoner, én etter hver seks-ukersperiode.
Nå har sjefen for utviklingsarbeidet hos Firefox, Dave Camp, signalisert at utviklingstiden må ned. – Vi tror det er mye å vinne på å kutte ned på tiden som går før nye funksjoner når frem til brukerne, skrev Camp nylig i et blogginnlegg.
Det gjenstår imidlertid fortsatt en del drøftinger i Mozilla-systemet om hvordan man skal få større fart i utviklingsprosessene, skriver Computerworld.