HVILKEN AKTIVITETSMÅLER ER BEST? Fitbit Flex 2 til venstre er liten og lett, men vi anbefaler Fitbit Charge 2 til høyre som har nesten alt vi ser etter i en aktivitetsmåler. Foto: Fitbit

Allvitende aktivitetsmålere

Aktivitetsmålere har for lengst tatt over håndleddene våre, og det finnes flere muligheter enn noen gang før. Med et hav av sensordata er det mulig å detaljere alt fra trening til vekt, matinntak og søvn.

Publisert Sist oppdatert

Fitbit, som sist var i nyhetene for oppkjøpet av smartklokkeprodusenten Pebble, har slått seg stort opp på aktivitetsmålere, og har stjålet en stor del av det norske markedet allerede. Det er i all hovedsak fire modeller som er aktuelle, vi har testet alle tidligere og tar nå en kikk på de nyeste utgavene av modellene Charge og Flex.

Flex 2

Flex 2 er som navnet sier en oppdatering av den originale og populære Flex-modellen. Flex er en av de absolutt minste aktivitetsmålerne vi har testet, og er knapt merkbar når du har den på håndleddet. Lik de første aktivitetsmålerne som kom ut har ikke Flex 2 en skjerm, og gir deg isteden status via fem små LED-lys. Disse brukes til å vise deg hvor nær du er dagens mål (skritt per deg er standard, men kan byttes i appen), samt notifikasjoner fra smart-klokken din.

I tillegg gir LED-lysene en påminnelse om å bevege deg hver time, noe som også kan forandres i Fitbit-appen. Når vi testet disse aktivitetsmålerne må vi nesten snakke litt om Fitbits app. Den er en av våpre favoritter, og har nylig fått en overhaling som har gjort den enklere å bruke. Med Flex 2 er du også helt avhengig av appen for å finne informasjon om din aktivitet, da det ikke er et display på aktivitetsmåleren. Det er også her du setter opp dine personlige innstillinger.

Vanntett

Flex 2 er helt vanntett, og vi snakker da ikke om "vanntett" slik noen smarttelefoner blir markedsført som, men faktisk hopp-i-havet vanntett. Flex 2 har sågar en egen modus for svømming som måler runder, hastighet og tid. Flex 2 er nok ikke toppmodellen for den som ønsker full kontroll over treningen, men den målte alle aktivitetene vi tok den med på, fra svømming og løping til ballspill.

Det kanskje beste med Flex 2 er nettopp denne mangelen på skjerm og knapper. Den merker automatisk hvilken aktivitet du bedriver, og begynner å logge denne etter cirka ti minutter. Kombinert med en batteritid på litt under en uke er den nær perfekt enkel i bruk. Ta den på og glem den.

Liten og lett

Vi vil gjerne trekke litt for en klønete lade-løsning som ikke passer med den originale Flex-modellen, samt mangelen på pulsmåler. Når det er sagt gir vi gledelig bort dette for en god aktivitetsmmåler i en ekstremt liten pakke. For de motebevisste kan det være greit å vite at det er mulig å kjøpe både smykker og armbånd til Flex 2.

Charge 2

Charge 2 passer enkelt inn som det mellomste barnet mellom Flex 2 og storebror Blaze. Den er etterfølgeren til den meget populære Charge HR, og blir etter alt å dømme også den neste storselgeren til Fitbit.

Den største forskjellen fra Flex 2 til Charge 2 er selvsagt skjermen, som er fire ganger større enn i forgjengeren Charge HR. I tillegg har den en integrert pulsmåler. Fitbit måler pulsen ved å belyse blodårene i armen; dette er ikke den beste måten å måle på, men det er den enkleste. I forhold til våre tester med brystbåndet fra Polar ser vi en liten endring, der Polar er mye mer nøyaktig. Likevel er det mer enn nok for de fleste, og siden den er stabil fungerer den glimrende til å se progresjon.

Enkel manøvrering

Skjermen er noe svak i sollyset, men størrelsen og bruken generelt har vi lite å utsette på. den er trykk-sensitiv og relativt enkel å manøvrere på, uten at den føles like stor som en normal klokkeskjerm.

Via app-en kan du også måle din egen form mot andre brukere. 

Du kan sette opp manuelle treninger ved hjelp av den trykksensitive skjermen og den ene knappen på siden; menyene er intuitive og enkle å navigere. For mer avanserte muligheter må du igjen inn i appen til fitbit.  

Det nye i Charge 2 annet enn skjermen er muligheten til å sette opp intervall-trening og en "meditasjons-modus" som hjelper deg å rolig styre pusten. Den kan også bruke GPS-en i smarttelefonen, da dette ikke er innebygget. Vi savner heller ikke GPS i denne formfaktoren, og ofrer dette for størrelsen på aktivitetsmåleren.

Foreløpig best

Den er ikke vanntett, men overlevde et par dusjer der vi glemte å ta den av.

Som vanlig har Fitbit laget enda en lader som ikke passer noen andre modeller, men batteritiden er god. Vi fikk nesten fem fulle dager uta av den, og ladetiden til fulladet er kort.

Kort fortalt, Fitbit Charge 2 er en av de beste aktivitetsmålerne vi har testet i denne prisklassen og størrelsen. Den er enkel i bruk, men man kan også gå i dybden for å analysere egen trening og dagsform. Anbefales.