TO AV MANGE: Fitbit leverer mange typer aktivitetsmålere. Her er to av de mest aktuelle, Surge (til venstre) og Charge. Ikke se deg blind på at teksten på displayet på sistnevnte er avkuttet – det ser bare slik ut fordi bildet ble knipset i samme øyeblikk som skjermen var i ferd med å gå i dvale. (Foto: Østvang)

Fitbit sjekker pulsen og dobler salget  

Med nesten 11 millioner solgte aktivitetsmålere i 2014 greide Fitbit å doble salget fra året før. Her er noen av våre erfaringer med IT-armbåndene.

Nylig varslet Fitbit.Inc at det akter å gå på børs. Målet er å få tegnet aksjer for 100 millioner dollar, via notering på New York Stock Exchange.

PC World har over tid prøvd tre av selskapets produkter. Vår erfaring er at særlig de nyeste, med innebygd pulsmåler og søvndetektor, bidrar med nyttig informasjon om mer enn bare trim og trening og kan hjelpe til på veien mot en sunnere livsstil. For ordens skyld har vi sett på produktene fra ståstedet til en som trimmer forholdsvis moderat.

Folk flest forbinder nok Fitbit mest med treningsarmbånd, på linje med produkter fra noen av selskapets mest kjente konkurrenter, blant andre Jawbone, Garmin og Nike (sistnevnte satser nå bare på programvare).

Men i tillegg har selskapet også aktivitetsmålere som kan bæres i lommen eller festes på klærne. Dessuten har Fitbit.Inc lansert Aria, en baderomsvekt med innebygd trådløst nett.

10-dobling av omsetningen

I fjor solgte Fitibit. Inc 10,9 millioner enheter. Det var mer enn en dobling fra 2013.

Også omsetningen ble doblet fra 2013 til 2014 og endte på 745 millioner dollar, som igjen er nesten 10 ganger så høy omsetning som i 2012, melder amerikanske Computerworld.

Og selskapet tjener nå gode penger. I 2014 ble nettofortjenesten på nesten 132 millioner dollar. Året før måtte selskapet bokføre et tap på over 50 millioner dollar.

Selskapet ble etablert i 2007 og har sitt hovedkvarter i San Francisco.

I skuffen

Aktivitetsmålere har en dårlig uvane: De har lett for å havne i skuffen.

Analysefirmaet Endeavour Partners har gjort en undersøkelse blant amerikanske forbrukere og funnet ut at en tredjedel av dem som skaffer seg en kroppsnær IT-enhet, slutter å bruke den innen seks måneder. For aktivitetsmålere er tallet enda høyere, 50 prosent.

Nå er det ikke bare brukernes skyld. Dette er en ung produktsjanger og alle produktene er nok ikke like solid bygd. Dette gjelder blant annet for det første Fitbit-produktet vi prøvde, Fitbit Flex.

Etter noen måneder knakk armbåndet ganske enkelt i to ved overgangen mellom den myke og harde delen, like ved der hvor man putter inn selve aktivitetsmålerenheten, som må tas ut for lading.

Noe slikt problem har vi ikke hatt med de to litt nyere enhetene vi har prøvd, Fitbit Charge og Fitbit Surge. De har for øvrig heller ikke uttakbar måleenhet og har et mye enklere ladesystem – det er bare å sette inn den medfølgende USB-kabelen.

Søvnmåling kan være viktig

Mens Fitbit Flex bare hadde noen lysende dioder som fortalte at den var i live – les: oppladet – har Charge en ordentlig, om enn liten skjerm som kan vise både klokka, antall steg, antall kilometer, antall trappesteg og antatt forbrenning, og Surge en enda bedre og større skjerm som kan se ut som en vanlig, analog klokke, om du vil.

GOLF ER SUNT: En dag på golfbanen på Aurskog bidro til høy score på over 17.000 steg og over 15 kilometers gange. Mye leting etter ballen i ruffen, mon tro?

I tillegg kan begge registrere søvnen uten at man må gjøre som på Flex. Med den måtte jeg gi displayet et antall tapp med en finger for at den skulle starte å registrere søvnen. Problemet var bare at søvnen som regel overmannet meg før jeg rakk å tappe.

Fitbit Charge og i enda større grad Surge kan detektere søvnen ganske korrekt, har vi inntrykk av. Og for mange kan det være en nesten like viktig måling som telling av steg.

Jeg har et helseproblem som blir håndtert gjennom medisiner og en sunn livsstil, med aktivitet og sunt kosthold. Men jeg skal innrømme at jeg har fått kjeft fra legen min fordi jeg ikke har tatt meg tid til å sove nok. God nattesøvn har god helseverdi. Det var først da jeg fikk se de avslørende tallene og grafene  i Fitbit-rapporten, at jeg forsto fullt ut hvor dårlig det sto til – og senere har prøvd å ta følgene av det.

Ikke helt vanntett

Både Charge og Surge skal ifølge produsenten tåle både svette, regn og vannsprut, men er ikke klassifisert som vanntette. I hvert fall bør de ikke brukes under svømming.

Charge tåler å være med i dusjen – jeg har tatt den med mange ganger uten problemer. Men produsenten anbefaler at man tar den av og rengjør den. Det er best for huden, heter det. Det samme gjelder den større Surge, som jeg aldri har tatt med i dusjen.

SOL OG REGN: Fitbit-armbåndene ser nå ut til å tåle mye mer - inkludert tøft vær - enn de første modellene. (Foto: Østvang)

I det hele tatt er produsenten nøye med å informere om at både armbånd og håndledd bør være vasket og tørket før man tar på seg armbåndene igjen. Det har kanskje noe med at selskapet i sin tid ble saksøkt av noen som fikk hudirritasjoner av et Fitibit-armånd. Vi har ikke opplevd noen slike problemer.

Både Charge og Surge-batteriet varer opptil sju dager, ifølge produsenten. Våre erfaringer bekrefter at dette stemmer bra. Batteritiden synker drastisk når man aktiverer GPS, som er innebygd i Surge. Det skjer når man begir seg ut på en trimaktivtet som løping eller rask gange.

Det vi ikke har testet ut ordentlig på armbåndene, er beregningene for kaloriforbruk med registrering av mat- og vanninntak.

Konklusjon

Basert på venners, familiemedlemmers og egne erfaringer vil vi hevde at aktivitetsmålere som disse Fitbit-produktene definitivt har nytteverdi. Mest for aktive trimmere, men også for folk som ikke er fullt så ivrige til å trimme eller som er litt oppe i årene. En bekjent som slet med røykeslutt, fikk mye inspirasjon til raske spaserturer isteden, med oppbacking fra å dele dataene med en heiagjeng av gode venner.

Etter en del måneder med flere Fitibit-produkter vil jeg påstå at jeg lever i hvert fall litt sunnere enn før – går flere turer, løper litt, får meg litt bedre søvn, og koser meg med å få dokumentert aktivitetene via synking mot mobil og pc, inkludert kartene med den GPS-opptegnede løypa jeg tok. At de mer avanserte produktene, som Surge, også har et knippe smartfunksjoner som diskret vekking, varsling av innkomne telefonanrop og tekstmeldinger , er et pluss.

Så gjenstår det å se hvordan såpass dedikerte trimprodukter vil greie seg når mer avanserte smartur kommer i salg for fullt, for eksempel Apple Watch. Jeg tror det er god plass til begge deler.

Anbefales.

Mer info: www.fitbit.com