Fitbit går snart ut på dato
Fitbit slipper sine første klokker etter oppkjøpet fra Alphabet Inc - holder det mål?
Det korte svaret er nei. Det lange svaret er også nei.
Fitbit har sluppet tre nye klokker i september: Sense 2, Versa 4 og Inspire 3. De har mange av de samme funksjonene som tidligere. Det er behagelige wearables som passer godt for folk som ikke krever så mye av klokkene sine. Trenger du noe mer enn basics, er det nok andre merker som passer bedre. Computerworld har sett nærmere på Sense 2 og Versa 4.
Førsteinntrykk
Det ikke er støtte for noen tredjeparts-apper i det hele tatt.
Pent design. Reimen på klokka kan vanskelig beskrives som noe annet enn som et innslag av Oroboros i klokke-design. Det er smart design, men jeg knoter mye med den. Jeg finner ikke helt ut hva som er mest behagelig og riktig stramhet, noe som er enklere med en mer tradisjonell klokkereim.
Enkelt å navigere mellom de ulike skjermene. Appen er gjenomarbeidet og kul, men det er ikke alltid like intuitiv hvordan man finner frem til ulike innstillinger eller data. Battertitiden er fantastisk. Fitbit sier klokka vil gi 6 dager batteri før den må lades, men med et moderat bruk varer den 7 dager. Vi har ikke brukt "Always on-display", men Fitbit sier at det halverer batteritiden.
Tar seg selv ut av konkurransen
Funksjonsmessig har Fitbit valgt en utradisjonell retning: de nedgraderer. Med lanseringen av den aller første Google Pixel-klokken er det kanskje ikke så rart. Hvordan skiller Googles fitbit seg fra deres nye Pixel-satsning? Svaret er at den ikke gjør det, annet enn hva den mangler.
Det er ikke meningen at Fitbit skal konkurrere eller være på øverste hylle lenger. Ikke på bekostning av Googles prioriterte satsning. Den største grunnen min til å tro det, er at Google Pixel har nøyaktig den samme spesielle klokkereimen. Det andre er at veldig grunnleggende kontroller mangler fra klokken.
Man kan ikke lenger kontrollere musikk fra klokken, noe som er det første jeg merker. Jeg søker litt på nett og oppdager at det ikke er støtte for noen tredjeparts-apper i det hele tatt. Heller ikke Google Assistant, selv om Fitbit strengt tatt nå er et Google-produkt. I følge Fitbits talspersoner er det heller ikke planlagt å integrere slik støtte.
Fitbit har annonsert at det skal komme støtte for Google Maps og Wallet på klokkene, men det er ikke tilgjengelig enda. Sense 2 duger ikke særlig godt som “smart watch” hvis den ikke faktisk har noen smarte egenskaper.
Uinspirert pulsmåling
Det er veldig i tiden - hvis du er stressa spør Fitbit hvordan du føler deg og foreslår litt mindfulness eller dype pust.
I tillegg savner jeg bedre puls-måling under trening. Sammenlignet med en ganske gammel klokke av et annet merke holder den ikke mål. Selvfølgelig er det ikke sikkert min eldre modell er så nøyaktig den heller, men når hjertet hamrer og melkesyra setter inn er det vanskelig å tro Fitbits vurdering om at jeg ikke anstrenger meg noe særlig. Med to klokker på samtidig, samt måling fra ergonomisk sykkel, ligger Fitbit i snitt 20 slag i minuttet under de andre målingene. For en som trener basert på puls og utholdenthet, er ikke dette en god match.
Stress som ikke er stress
Med Sense 2 kommer også ceda-scanning, som i praksis skal være en stressmåler. Eda står for electrodermal activity, og er altså en slags måling av huden din og elektroder.
Det er veldig i tiden - hvis du er stressa spør Fitbit hvordan du føler deg og foreslår litt mindfulness eller dype pust. Kjekt det, men jeg syns ikke den er spesielt presis. Nå har jeg hatt klokka i et par uker, og det virker som den registrerer alt mulig.
Altså at jeg drikker kaffe, eller om det blir spennende på Maskorama eller noe - så vibrerer det litt i klokka og tikker inn et spørsmål om hvordan jeg føler meg. Det er en del valgmuligheter, men det dekker ikke helt verken følelsesregisteret eller mulige kroppslige responser. I skrivende stund sitter jeg på sofaen (hjemmekontor) og får enda et varsel. Mens jeg sitter i ro uten å være nevneverdig oppspilt.
Jeg kan ikke si at jeg savner noe spesielt fra Sense 2 dersom jeg bruker Versa 4.
Versa 4 og mange andre av Fitbits modeller har generell stressmåling basert på dataen fra appen. Så med mindre du spesifikt trenger å måle elektrodene dine eller hjerteflimmer, så er det ikke noe spesielt som skiller Sense 2 fra Versa 4 annet enn pris.
Sense 2 eller Versa 4?
Sense 2 koster i overkant av 3000 kroner mens Versa koster rundt 2500 kr. Mellom de to modellene er det 600 kroner. Det eneste som skiller dem, er Sense 2 sin måling av hjerterytme, hudtemperatur, og forskjellig type stressmåling. Jeg kan ikke si at jeg savner noe spesielt fra Sense 2 dersom jeg bruker Versa 4.
Fitbit har vært en ledende klokke for trening- og aktivitetssporing, og de seneste årene også gjort et inntog i markedet for smarte klokker. Men med Googles oppkjøp og satsning på Pixel, er det vanskelig å anbefale en oppgradering for brukere av Sense, Versa 3 eller Inspire 2, når det i praksis blir en nedgradering. Da er det kanskje bedre å utforske andre merker, eller vente og se om Google Pixel kommer til Norge.