TEST | Lenovo ThinkPad Fold 16X Gen 2:

GIGANTISK SKJERM: Utbrettet - med hele 16,4 tommer - er dette en av de største brettbare skjermene vi har sett. (Alle foto: Marius Henriksen)

Endeløse bruksområder

Lenovos foldbare laptop har fått en ny og frisk reformasjon med tonnevis av nye funksjoner og oppgraderte fordeler.

Publisert

Lenovo har kommet ut med en ny versjon av den foldbare X1-pc-en, men dette er ikke en tradisjonell laptop som vi ofte ser. 

I stedet for en vanlig pc, er dette en gigantisk skjerm på hele 6,9 x 10,87 tommer, som kan foldes. Du kan bruke denne pc-en som en laptop der skjermen er på 12,6 tommer, som et gigantisk nettbrett, eller som en monitor med tastatur. Så bruksområdene for denne laptopen er endeløse. 

Første inntrykk 

Det første jeg la merke til var den gigantiske skjermen. Utbrettet - med hele 16,4 tommer - er dette den største brettbare skjermen jeg har sett. 

Laptopen bruker samme teknologi som mange av de nye foldbare enhetene, blant annet Samsung Fold og Pixel Fold. Selve skjermen, som er en del av glasset, kan brettes sammen. Du får også med et tastatur som kobler seg magnetisk på den nedre delen av skjermen slik at du kan bruke laptopen tradisjonelt, med en skjerm på kompakte 12,6 tommer. I tillegg får du en støtte som lar deg bruke den utbrettede skjermen som en monitor. 

Pc-en jeg har fått tilsendt inneholder også Lenovo Precision Pen. Ytterskallet til pc-en er laget av en blanding av plastikk, magnesium og karbonfiber, sidene er laget av aluminium, og pc-en gir en følese av høy kvalitet. Pc-en veier rundt 1,8 kilo, noe som kan føles litt tungt, men med tanke på all teknologien som er stappet inn i den tynne modellen er ikke dette overraskende. Modellen med et større 64 Wh-batteri veier litt mer, rundt 1,9 kilo. Rammen på Fold 16X er rundt 7,8 mm, noe som er utrolig med tanke på all teknologien og den store OLED-skjermen. Rundt rammen på pc-en finner vi tre USB-C-porter og en på-knapp. 

MANGE BRUKSOMRÅDER: I stedet for en vanlig pc, er dette en gigantisk skjerm på hele 6,9 x 10,87 tommer, som kan foldes.

Funksjoner 

Her har vi en pc som kommer i en ekstravagant pakke, men hva har den å tilby? 

Først og fremst må jeg anerkjenne OLED-displayet. Her har vi et display med nydelige farger og kontraster. Skjermen har en oppløsning på 2560 x 2024, som ser utrolig bra og skarp ut, til og med på den store skjermen. Pc-en har en gjennomsnittlig oppdateringsfrekvens på 60 Hz. 

I tillegg til den gode skjermen har pc-en et veldig godt stereo høyttalersystem som produserer både høy og klar lyd. 

Denne pc-en har mange forskjellige bruksmåter: vanlig som en laptop der tastaturet kobler seg magnetisk til den nedre delen av skjermen, og med den inkluderte støtten kan du enkelt sette opp PC-en som en monitor. Du kan bruke den både vannrett, som er mest normalt, men også loddrett. Generelt fungerer så å si alle disse måtene veldig bra og er et friskt pust. Når det gjelder ytelse, har Fold 16X etablert seg som unik pc med mange bruksområder og unike funksjoner. Likevel kommer den til kort med tanke på ytelsen. 

Først og fremst har vi en ett år gammel chip, noe som er skuffende med tanke på prisen. Chipen i pc-en jeg har fått tilsendt er en 12th Generation Intel® Core™ i7-1250U processor, med opptil 32 GB RAM. Dette er ikke en dårlig chip, men den er fra i fjor. Pc-en fungerer fint til alt av arbeid og enklere gaming. Chipen har E-kjerner opptil 3,50 GHz, P-kjerner opptil 4,70 GHz, som er greit, men langt fra optimalt, spesielt med tanke på prisen. 

Alt i alt 

Først og fremst er dette en veldig imponerende pc som tar et nytt steg innenfor trenden med brettbare produkter. Den gjør en god jobb med å fikse opp ting fra den forrige iterasjonen av denne typen pc. Selve pc-en er også ganske godt polert, der funksjonene fungerer bra og det er lite til ingen bugs. Pc-en virker ganske smooth. 

Batteriet på 64Wh (48Wh + 16Wh) er også imponerende med tanke på den store skjermen og teknologien som kommer i det smale og smidige designet. Selve ytelsen kunne vært litt bedre i forhold til den høye prisen på rundt 60.000 kr. Jeg ville nok ikke anbefalt denne pc-en til vanlig hverdagsbruk. Likevel - dette er en teknisk imponerende pc, som viser hvor langt vi har kommet, og bøyer grensene for hva en pc er.