TEST: Sennheiser G4ME Zero - Lukket lydnytelse

Med sine nye spillhodetelefoner viser Sennheiser at du faktisk kan få i pose og sekk.

Publisert Sist oppdatert

Opp gjennom årene har vi testet en rekke forskjellige hodesett og hodetelefoner til både spill og musikk.

Både når det gjelder spillhodesett og vanlige hodetelefoner har det vært relativt varierende kvalitet på det vi har fått servert.

Noe har vært greit nok, noe dårlig, noe bra, og en sjelden gang i blant har vi fått servert noe virkelig heftig.

Kanskje spesielt når det gjelder hodesett beregnet på spilling, er det ikke alltid man helt får det man betaler for. Det kan nok ha noe å gjøre med at det ikke nødvendigvis er selskaper med all verdens erfaring med lydprodukter som leverer de mest populære modellene.

Det hindrer imidlertid ikke at en del produsenter tar seg relativt godt betalt for noe som ser tøft ut, men kanskje ikke låter all verdens - i alle fall ikke om man ønsker noe annet enn heftig bass når man spiller.

LES OGSÅ: Test av rimelige og gode AKG GHS 1

Det er ikke til å komme utenom at mange produsenter kan se ut til å ha skylapper på under utviklingen, og lager noe som høres heftig ut når man spiller skytespill eller ser på action-filmer, men som faller gjennom om man ønsker å lytte til musikk. Vi hadde gjerne sett at flere tenkte litt mer på sistnevnte. Det er tross at ikke slik at man bare spiller når man sitter foran pc-en. I alle fall gjør ikke vi det. Vi bruker tiden vel så mye til jobbing, og da gjerne med musikk spillende i hodesettet.

Kamp mot gammel favoritt

Av den grunn er vi alltid litt ekstra spent når en renommert hodetelefonprodusent lanserer nye hodesett tiltenkt oss som også liker å bruke en del tid på spill. Frem til nå har vårt absolutte favoritthodesett til spilling være Qpads QH-1339, et hodesett som egentlig bare er et BeyerDynamic-hodesett med nye logoer på klokkene. I spill er lyden suveren, og det er den jammen når man vil høre på musikk også. Her er det balanse og presis lyd som gjelder, og det fungerer.

LES OGSÅ: Test av spillfavoritten Qpad QH-1339

En annen produsent vi har meget god erfaring med, både når det gjelder hodetelefoner og spillhodesett, er Sennheiser. Det er kanskje ikke så rart, gitt selskapets historie og erfaring.

Det er noen år siden vi sist testet et spillhodesett fra Sennheiser. Den gangen var det G4ME 330 og 360 som gjaldt, hodesett som for øvrig fortsatt er i salg. Nå er tiden snart inne for et par nye hodesett i G4ME-serien. Det enkleste og rimeligste av de to er G4ME One, et åpent hodesett med behagelige, stoffkledde puter på de store klokkene. På noen områder kan det minne litt om G4ME 360. Vi kommer tilbake med en test av Sennheiser G4ME One.

LES OGSÅ: Test av gode og behagelige Sennheiser G4ME 360

Behagelig toppkvalitet

Den nye toppmodellen heter G4ME Zero, og er et lukket hodesett. Her klokkene altså dekket av plast og de myke putene er kledd med kunstskinn. Det gjør at støy sperres godt ute både ved at putene dekker godt og at klokkene er tette. Klokkene er store og i typisk oval Sennheiser-stil. Komforten er meget god, og vi har ved flere anledninger hatt G4ME Zero plassert på skallen en hel kveld, og vel så det, uten ubehag. Hvordan det blir med kunstkinn når sommeren kommer er ikke godt å si, men skal vi dømme ut fra vårt relativt varme hjemmekontor på vinterstid, bør det gå greit.

Mens forrige G4ME-generasjon var sorte, har selskapets designere denne gangen gått for hvite klokker med røde detaljer. Vi liker designen, som er frisk og stilig.

På venstre klokke finner du mikrofonen. Denne sitter plassert på en justerbar arm, slik at du kan bøye den mot eller fra munnen. Mikrofonen slås av når du vipper den helt opp, en smart løsning vi har sett fra Sennheiser også tidligere. På høyre klokke er det plassert et lite hjul som lar deg justere lydnivået. Tilbakemeldinger fra våre lagkamerater er at lyden fra mikrofonen er god.

I det hele tatt er Sennheiser G4ME Zero bedre, en anelse mer avansert, stiligere og mer behagelig siden sist gang. Og et par hakk dyrere, ser det ut til.

Ikke direkte billig

Sistnevnte vet vi i skrivende stund ikke så alt for mye om hvordan blir i praksis, gitt at Sennheiser G4ME Zero og One enn så lenge ikke er i salg her til lands. Det skal ifølge produsentene skje rundt månedsskiftet januar/februar.

Vi har imidlertid fått oppgitt veiledende priser. Hodesettet vi har testet denne gangen, Sennheiser G4ME Zero, vil ha veiledende pris på 2 080 kroner, mens G4ME One vil ha veiledende pris på 1 920 kroner.

Vi snakker altså om et relativt dyrt spillhodesett. Normalt ligger det vi anser som gode spillhodesett fra andre produsenter i prissjiktet fra rundt 750 kroner til opp mot 1 500 kroner. Hva får man så om man legger alle de ekstra hundrelappene i det når man handler nytt spillhodesett?

Først og fremst får man en lydkvalitet produsenter som Razer, Steelseries, CM Storm, Logitech og dess like fortsatt ikke har vært i stand til å levere. For all del, det er mye morsom og heftig spillyd å hente der også, men som oftest stopper det der. Det mangler gjerne det lille ekstra, eller den gode balansen. Vi har testet hodesettet koblet til et Creative SoundBlaster zXr, et lydkort som leverer meget god lyd og som er utstyrt med hodetelefonforsterker.

Heftig spillyd

Som normalt startet vi testingen med et voksent antall runder i Battlefield. Tidligere har det gått i Battlefield 3, men nå har vi tatt steget over til Battlefield 4. Så får det heller være at mange har mye å utsette på det ferskeste spillet fra Dice. En ting kan nok de fleste uansett enes om, klager på småfeil og ubalanse til tross, og det er at Dice med Battlefield-spillene og den nye Frostbite 3-motoren leverer heftig, heftig lyd.

Med et velbalansert, men likevel heftig lydbilde, hørte vi flere detaljer enn vi normalt får med oss når vi spiller med litt enklere hodesett. Eksplosjoner buldret og smalt kontant og troverdig, mens snerret fra våpnene, med blanding av bass og diskant, satt som et skudd. Det er imidlertid vel så viktig å få levert troverdig og detaljert lyd fra omgivelsene, og det takler G4ME Zero suverent. Den gode balansen hjelper til å gi bedre innlevelse i spillet, samtidig som det kan gi en taktisk fordel å høre lydnyanser tydeligere. Det er for eksempel kjekt å høre fienden som kommer snikende inn på deg.

Sennheiser G4ME Zero fungerer altså glimrende til spilling. Det er de for så vidt ikke alene om, men G4ME Zero er et av de aller beste spillhodesettene vi har testet -- kanskje også på nippet til å være det beste?

Klarer mer enn bare spill

For vår del er det imidlertid viktig at hodesettet leverer også når vi ikke spiller. Gitt at du har en gigantisk mikrofon på venstre klokke, er nok ikke dette hodesettet du tar med deg på toget eller bussen, men det kan jo være kjekt om det også fungerer fint når du ser på film eller lytter til musikk hjemme.

Takket være et uvanlig klart og balansert lydbilde takler G4ME Zero også fint jobben som musikkhodetelefoner. Lyden kan tidvis være en anelse basstung, men ikke nok til at det blir et problem. En del vil nok også like det at det er litt ekstra trykk i bassen. Diskanten og mellomtonene er skarpe og klare, og detaljer i musikken kommer godt frem, være seg det er klassisk rock, metal, klassisk musikk eller hip hop. Gitt litt ekstra bass kan de som liker sistnevnte nok godt like lydbildet i G4ME Zero.

Konklusjon

Det begynner å nærme seg 3,5 år siden vi testet hodesettet som til nå har vært vår klare favoritt, Qpad QH-1339.

I årene som har gått siden har vi testet mange spillhodesett, men ingen har vært i stand til å nå opp Qpad-settet. Det er kanskje ikke så rart, gitt at prisen var over det tredobbelte av hva normalt gode spillhodesett koster.

Med Sennheiser G4ME Zero har vi endelig fått en verdig konkurrent til QH-1339. Lydkvaliteten er på samme, høye nivå og støydempingen er vel så god. Sennheiser G4ME Zero vinner imidlertid på komfort og funksjonalitet, som at mikrofonen er lett å skru av.

Vi har nok rett og slett fått en ny favoritt når det skal spilles eller lyttes til musikk ved pc-en hjemme. Det tok sin tid, men det måtte vel skje til slutt.

Når prisen i tillegg er noen hundrelapper lavere, nøyaktig hvor mange hundrelapper vet vi ikke ennå, er det vanskelig å ikke anbefale G4ME Zero til det som er på jakt etter et skikkelig, høykvalitets spillhodesett.

Synes du rundt 2 000 kroner er vel mye å bruke på et spillhodesett, og det kan vi jo for så vidt godt skjønne at mange synes, finnes det gode alternativer i de lavere prisklassene også. Du må ta til takke med noe mindre allsidige varianter med lydkvalitet et par nivåer under, men kan fortsatt kose deg med heftig lyd i spill.

Eksempler på gode alternativer for dem som vil bruke noe mindre penger kan være for eksempel Qpad QH-90, et godt og rimeligere alternativ fra den svenske spillutstyrsprodusenten, CM Storm Sirus 5.1, et heftig spillhodesett med ekte kringlyd, eller AKG GHS 1, et billig og godt hodesett fra AKG.