TEST: iPhone 5s og 5c: Kjøpe ny eller vente?

iPhone 5s og 5c har vært i salg i Norge i et par uker. De som har iPhone fra før, lider valgets kvaler: Kjøpe ny eller vente? Hvor viktig er skjermstørrelsen?

Publisert Sist oppdatert

I de første testene som er kommet av iPhone 5s, samt i Apples egen markedsføring, fokuseres det mye på at iPhone 5s er «dobbelt så rask» som den siste av forgjengerne, iPhone 5, lansert på omtrent samme tid i fjor høst.

Dette er ytelse som lar seg måle, og vi har målt, vi også. Og det stemmer. På enkelte punkter er den nyeste smartmobilen fra Apple ganske nøyaktig dobbelt så rask som forrige modell.

Den andre nykommeren, iPhone 5c, er derimot i stor grad er fjorårets iPhone 5 i ny drakt.

Kort sagt er altså iPhone 5s en ny og kraftigere iPhone i gammel innpakning, mens iPhone 5c er forrige modell i ny innpakning.

Forvirret? Vel, vi kommer tilbake til likheter og forskjeller. Men først litt om det vi har lagt mest vekt på i vurderingen av nykommerne.

To ukers erfaring

Det er flere måter å teste nye teknologiprodukter på, for eksempel fortest mulig på testlaben eller i praktisk bruk over tid. Man bestemmer ikke alltid selv, og for oss ble mye av testingen utført som en del av to ukers praktisk bruk, blant annet på grunn av reisevirksomhet. Men det er kanskje egentlig den mest realistiske måten å få testet en mobiltelefon på?

Det som har dominert blant førsteinntrykkene i den daglige bruken av iPhone 5s, er fingeravtrykksystemet.

Jeg er blant dem som er opptatt av sikkerhet og som alltid har beskyttet mine mobiler og nettbrett med pinkode, hvis det har vært mulig. Naturligvis har det irritert meg å måtte taste inn de fire tallene utallige ganger om dagen.

Derfor er fingeravtrykkopplåsingen av iPhone 5s en stor lettelse – og en tidsbesparelse.

Den krever imidlertid litt tilvenning. Ikke trykk hardt, men vær litt tålmodig og la fingeren ligge i ro lett mot hjemknappen. Våte fingrer i høstlig regnvær fungerer dårlig. Hvis du ofte må prøve flere ganger, går vinningen bort i spinningen. Da er det bedre å kjøre en ny runde med registrering av aktuelle fingrer. Etter tre miss får man en påminnelse om at man taste inn kode i stedet, og etter omstart tvinges man til det.

Det har vært heftig debatt om hvor sikker Touch ID-løsningen egentlig er, men for det første får den sikkert mange flere enn før til å sikre mobilene sine i hvert fall opp til det nivået som Touch ID byr på, og det er uansett mye bedre sikring enn ingenting. For det andre er det anerkjente sikkerhetseksperter som har gitt Touch ID godt skussmål i det siste.

«Dobbelt så rask»

Apple påstår at iPhone 5s er dobbelt så rask som forgjengeren iPhone 5. Dette til tross for at den ARM-baserte 64-bits A7-prosessoren har samme klokkefrekvens som A6-forgjengeren i iPhone 5 – begge er på 1,3 GHz.

Foreløpig merkes hurtigheten mest på raskere skifte mellom apper og rask bildehåndtering i kamera-appen, med hurtigere autofokus, kjappere serieopptak og imponerende sakte kino med 720p HD-video på 120 bilderuter i sekundet. Bilkøen jeg filmet på E6 inn mot Oslo kjørte veldig sakte og sivilisert i denne modusen. Nyeste iPhoto for iOS 7 er en fryd å bruke. Full effekt får vi nok først når utviklerne får tilpasset mange apper– særlig spill – til den nye prosessoren.

iPhone 5s er strømeffektiv. Tross dobbelt så rask prosessor kunne vi bruke den minst like lenge om gangen som forgjengeren. Ett av bidragene til dette kommer fra den nye M7-koprosessoren som avlaster A7-hovedprosessoren og blant annet tar seg av data fra gyroskop, akselerometer og kompass for å sjekke status. Hvis iPhone-en ligger i ro, er det en del forhold som ikke trenger å sjekkes like hyppig, alt fra e-post til endringer i GPS-data, og da spares strøm.

I Macworlds batteritest med video i loop greide iPhone 5s å holde det gående i 11 timer, halvannen time lenger enn iPhone 5. Selv om iPhone 5c i mangt og mye er lik iPhone 5, holdt den i 10 timer og 19 minutter i videotesten.

M7-prosessoren brukes også av Kart-appen og detekterer blant annet om du går eller kjører bil og vil tilpasse informasjonen deretter.

Raskere mobilsurfing

Surfer du mye på internett med mobilt bredbånd fra din mobilleverandør, og har du fått tilgang til 4G/LTE-hastighet der du ferdes mye? Da kan du ha mye å hente på å oppgradere til 5s eller 5c. Begge slo min «gamle» iPhone 5 langt ned i støvleskaftene under måling av surfehastigheten med Ookla Speedtest (www.speedtest.net).

Testen ble gjort i Oslo sentrum med et NetCom-abonnement. iPhone 5 ga bare 3G-hastighet, mens iPhone 5c og 5s gikk rett opp på LTE-nettet – de to nye modellene støtter nå 13 4G/LTE-frekvensbånd. Som grafen viser, var ytelsen dramatisk mye bedre på de nye mobilene. Faktisk kom iPhone 5c i mål et steg foran 5s i denne testen.

Test av nettsurfing via wlan avslørte derimot ingen ytelsesforskjell av betydning, verken mellom de to nye modellene eller sammenlignet med forgjengeren.

Kompaktkamera-dödaren

Det skrives mye om at kompaktkamera-salget stuper. iSight-kameraene, som Apple har brukt som eget merkenavn på flere generasjoner av webkameraer i både Mac-er, nettbrett og mobiler, har sikkert vært med på å skape problemer for kameraprodusentene. Og nå skjerper Apple konkurransen. Oppløsningen på åtte megapiksler er beholdt, men bildebrikken i iPhone 5s er 15 prosent større, hvilket til tilsvarende større piksler. Samtidig er optikken blitt forbedret, med lysstyrke på f/2,2, og kameraet har fått avansert bildestabilisering.

Alt i alt gir dette mulighet til å fotografere i dårligere lys enn før. Jeg tok med både 5s, 5c og 5 på photoshoot i skumringen, og 5s ga utvilsomt bedre bilder og videoopptak.

iSight-kameraet i iPhone 5c er det samme som i forgjengeren og gir samme bildekvalitet. Som i iPhone 5s er oppløsningen på åtte megapiksler, men brikken er mindre og lysfølsomheten er litt svakere, f/2,4.

Også FaceTime-kameraet på fronten er blitt forbedret på begge de nye modellene og byr nå på HD 720-oppløsning.

Kombinert med at Apple også har introdusert en «dobbeltblits» med variabel hvitbalanse til bruk med hovedkameraet på fremsiden, får ikke kameraprodusentene det noe lettere etter dette.

Formfaktoren

Apple har denne gang valgt å la kundene få velge mellom forskjellige formfaktorer – noen vil vel hevde at det er usedvanlig generøst av Apple.

Alle har vel nå fått med seg toppmodellen, 5s, ser ut som forgjengeren iPhone 5. Observante medpassasjerer på bussen må vite at de skal se etter den blanke ringen rundt hjemknappen, der fingeravtrykkslesingen foregår, for å se at du har nyeste toppmodell fra Apple. Årets farger er gull, sølv eller «space gray», som ligger nærmeste den gamle sorte.

iPhone 5c ser helt annerledes ut. Ryktene før lanseringen gikk ut på at det skulle bli en billig-iPhone, men det ble det jo ikke. 5c ligger 900 kroner lavere enn 5s med samme lagringsminne, det vil si med 16 eller 32 GB lagringsplass. 5s fås også med 64 GB lagringsplass, men så mye får man ikke i 5c.

5c fremstår som den mer «folkelige» varianten av iPhone-familien, og personlig liker jeg den godt. Men spørsmålet er jo hvor mye jeg er påvirket av nostalgi. Den rundere formfaktoren gjør at de av oss som har vært med på iPhone-kjøret fra begynnelsen av, kanskje synes den minner om den første iPhone-en, fra 2007.

Det er jo en del av oss som har gått og savnet den mer avrundede formen. Den gjør at mobilen ligger bedre i hånden og glir lettere ned i bukselommen. Selv om 5c-salget etter sigende ikke har tatt av ennå, kan den godt bli populær. Slike detaljer som at man kan velge en bakgrunnsfarge på skjermen som matcher fargen på mobilen, viser hvor mye vekt Apple legger på tilsynelatende ubetydelige designelementer.

En personlig kommentar er at jeg synes årets 5c-farger er litt blasse og kjedelige, men det kan jo fort endre seg neste høst. Andre sier de synes fargevalget bidrar til at iPhone 5c-modellene ikke ser ut som leketøy.

Skjermstørrelsen

I mange debattfora krangles det så fillene fyker om skjermen på dagens iPhone-modeller er for liten. Både 5s og 5c har beholdt den fire tommer store Retina-skjermen fra iPhone 5.

Fire-tommers skjerm er jo gigantisk i forhold til « Nokia-generasjonen» av mobiler som Apple angrep gjennom iPhone-lanseringer i 2007. Men mye vann er rent i havet siden da, og særlig i senere tid har konkurrentene argumentert med større skjerm som et konkurransefortrinn i forhold til iPhone.

Personlig synes jeg det er viktigere at mobilen er liten og glir lett ned i en trang bukselomme enn at skjermen er stor. Jeg har kjente som går rundt med mobiler så store at de må legge dem fra seg på bordet før de prøver å sette seg. I sommer leste jeg mer enn 10 krimromaner i iBooks på iPhone 5-skjermen og hadde ingen problemer med skjermstørrelsen.

Men kravet om større skjerm er nå så høylytt at ryktemakerne vil ha det til at Apple kan komme til å innfri ønsket ved neste korsvei, altså neste høst. Så har du en forholdsvis ny iPhone og teller på knappene om du skal bytte til 5s eller 5c, kan dette være punktet som taler for å vente.

Konklusjon

iPhone 5s er ikke overraskende den beste iPhone-en som Apple har konstruert frem til nå. 64-bitsprosessoren gir løfter om en ytelse som vi ikke ville ha turt å drømme om i så små dingser for bare noen få år siden. Det blir spennende å se hvordan programvareutviklerne vil greie å utnytte dette potensialet.

Jeg har ikke noe svar på dilemmaet for dem som teller på knappene om de skal oppdatere fra forholdsvis ny iPhone, for eksempel iPhone 5. Ytelsesforbedringen er formidabel, men det kan godt hende at den ikke kommer fullt til nytte før et godt stykke ut i 2014, og da nærmer det seg kanskje en iPhone-generasjon med mer fornyelse enn vi har sett i år.

Men tar du deg råd til en 5s, er det all mulig grunn til å tro at du blir fornøyd.

Jeg har ikke sagt så mye om iPhone 5c. Det betyr ikke at den er uinteressant, men teknisk og ytelsesmessig byr den ikke på å mye mer enn fjorårets iPhone 5. FaceTime-kameraet for videokonferanser er forbedret og batteritiden er bedre, men innvendig er det meste som før.

Det mest spennende med 5c er hvordan den nye designen blir mottatt i markedet.

Apple iPhone 5s

Pris fra kr 5790 inkl. mva. (m/16 GB)

Pris testmodell: Kr 7590 inkl. mva. (m/64 GB)

Internett: www.apple.no

Tekniske data: 1,3 GHz 2-kjerners 28 nm-A7-prosessor produsert av Samsung, pluss M7 koprosessor for bevegelsestesting. 4-tommers skjerm med oppløsning 1136 x 640 piksler, pikseltetthet 326 ppt. Dimensjoner: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm. Vekt: 112 g. Kapasitet 16 GB, 32 GB eller 64 GB. Wlan-støtte for 802-11a/b/g/n (802.11 n med 2,4 GHz og 5 GHz).

Apple iPhone 5c

Pris fra kr 4890 inkl. mva.

Pris testmodell: Kr 5790 inkl. mva. (m/32 GB)

Internett: www.apple.no

Tekniske data som avviker fra iPhone 5s: 1.3 GHz 32 nm-A6-prosessor produsert av Samsung. Dimensjoner: 124,4 x 59,2 x 8,97 mm. Vekt: 132 g. Kapasitet: 16 eller 32 GB.