Slik jobber kamera-ambassadørene

Nyttige råd fra to dyktige naturfotografer.

Publisert Sist oppdatert

De pendler mellom Arktis og Afrika på jakt etter eksotiske fotomotiver – og dokumenterer truende trender ved hjelp av bilder som engasjerer oss alle.

Samtidig snakker de varmere om kameraene sine enn den mest engasjerte fotoentusiast. Vi har møtt to ivrige representanter for erkerivalene Nikon og Canon.

Evangelister og ambassadører er begreper vi forbinder med helt andre virksomheter enn høyteknologi. Men alle de største teknologiselskapene har skaffet seg et utvalg evangelister og ambassadører som fungerer som døråpnere og er med på å spre budskapet om teknologiproduktenes fortreffelighet. Noen er ansatt på heltid, andre er frittstående evangelister med sponsoravtaler.

Her i PC World har vi truffet slike representanter for mange av de største IT-selskapene – Adobe, Microsoft, Apple og flere andre. Dette er gjerne folk som reiser verden rundt for å skape blest om produktene og firmaene som de er spydspisser for.

Men også de lokale avdelingene av internasjonale firmaer engasjerer fremtredende personer i sine brukermiljøer til å være med på å promotere sine produkter.

Vi har truffet to av dem – representanter for hver av de to største rivalene på kameramarkedet, Nikon og Canon.

Nick Cobbing, Canon

Nick Cobbing, som er bosatt i London, er ikke en formell «ambassadør» for Canon, men holder gjerne fotoforedrag og promoterer sitt Canon-kamerautstyr med utgangspunkt i en samarbeidsavtale han har med Canon. Han besøkte Fotomessen som gjest hos Canon.

Som en del andre naturfotografer er også Nick Cobbing betatt av våre nordligste områder. Til nå har han vært på åtte fotoekspedisjoner i Arktis. I flere tilfeller har utgangspunktet vært Tromsø sammen med norske samarbeidspartnere.

– Jeg kommer fra et hektisk og urbant miljø, og i Arktis følte jeg at jeg for første gang var alene med meg selv – og kunne tenke uforstyrret, sier han.

Nick Cobbing sier han er glad for å kunne utnytte Canons digitalkamera-teknologi fullt ut, men samtidig setter han pris på at han har fått stifte bekjentskap med klassisk analog fotograferingsteknikk før verden ble heldigital.

– Jeg tar fortsatt en del bilder med filmbaserte kameraer. Med digitalt utstyr jobber man så fort at man blir stresset. Å få fotografere analogt i blant gjenoppretter rytmen og balansen. Det er godt å kjenne at bildene mine ikke bare trenger å eksistere i en digital verden, sier Cobbing.

Tips for arktisk fotografering

Fotografering i arktiske strøk er en stor utfordring både for fotograf og kamerautstyr. Nick Cobbing pleier å ha med seg 3-5 kamerahus når han er på fotoekspedisjon i polare strøk.

Han foretrekker at alle kamerahusene er av samme type under slike forhold – det gjør det lettere å veksle kjapt mellom de forskjellige kameraene.

Etter hva vi forstår, har han stor sans for Canons 5D-kameraer. Med god optikk gir dette like god bildekvalitet som med mellomformat-kameraer, ifølge Cobbing.

Men selv om han fortsatt fotograferer med film av og til, er han klar på det er best med digitalt i arktiske strøk. Film har lett for å brekke i kulda, et problem man slipper med digitalkamera.

Dessuten har han erfaring for at dagens store batterier i kameraer som Canon EOS 5D-familien takler kulda bedre enn de små batteriene i de tidligere film-baserte speilreflekskameraene.

– Best med fast brennvidde

Yngre fotografer har en forkjærlighet for zoomoptikk, men Nick Cobbing, som vel å merke ikke er eldre enn midt i 40-årene, sier han ofte foretrekker fastoptikk av god kvalitet.

Under arktisk fotografering har han gjerne med seg en 28 mm – aldri kraftigere vidvinkel enn dét – en 35 mm, en 50 mm, en 85 mm og teleobjektiv på 300 eller 400 mm. Det eneste zoomobjektivet han pleier å ta med seg, er 70-200 mm.

– Med fast brennvidde i stedet for zoom greier jeg å roe meg ned litt mer når jeg fotograferer, og da blir bildene mine bedre, sier Cobbing til PC World.

Han tror det er mange tilfeldigheter som har ført til at han endte opp i Canon-leiren. Han har svingt frem og tilbake mellom Nikon og Canon flere ganger, men det var mens han holdt på med film.

Etter at han gikk over til digitalkameraer, har han likt Canon best. Konkurrenten har litt for komplisert menystruktur, synes han.

Bilder som Nick Cobbing har tatt, kan du se her: www.nickcobbing.co.uk

Ole Jørgen Liodden, Nikon

Ole Jørgen Liodden er en ekte Nikon-ambassadør. Han er naturfoto-entusiast, og i 1998 stiftet han firmaet Naturfokus.

I 2003 tok han steget fullt ut og flyttet fra byen til Valdres, hvor han ville bo og bygge seg en karriere som naturfotograf.

– Det var ikke bare-bare, medgir han i ettertid. Sju år senere flyttet familien til Ringerike.

Nå er han kjent som en av Norges ledende naturfotografer og med en forkjærlighet for å ta med seg fotoentusiaster på eksotiske fototurer, blant annet til Svalbard og Afrika.

På disse turene er gjerne en fjerdedel av deltakerne profesjonelle fotografer, mens 75 prosent er amatører og fotoentusiaster.

I tillegg har Ole Jørgen Liodden skrevet flere bøker om digitalfotografering generelt og om naturfoto spesielt.

Vakte oppsikt

I 2010 skiftet han lag og gikk fra Canon til Nikon, en overgang som vakte oppsikt i fotograf-kretser, også internasjonalt.

– Jeg hadde vært kjempefornøyd med Canons kameraer i mange år, men det skjedde jo noe på den andre siden også. Jeg avsluttet kontrakten med Canon og ønsket å være nøytral, men så fikk jeg prøve en Nikon D3S, og fikk hakeslipp. Da var veien over til Nikon kort, forklarer Liodden overfor PC World.

Han innrømmer at han ble litt skuffet over en del av de negative kommentarene som kom i kjølvannet av kameraskiftet hans.

– Jeg oppdaget at for noen er diskusjonen om Canon kontra Nikon nærmest blitt en religion. Det synes jeg er vel drøyt. For min del er kameraet først og fremst et verktøy – og nå har jeg en verktøypakke som fungerer utmerket, sier Liodden.

Blant egenskapene ved D3-kameraene som trakk ham til Nikon, var bildekvaliteten på høy ISO-verdi (altså bilder tatt i svakt lys) og autofokusegenskapene.

Fra isbjørn til gorilla

Dessuten er det viktig for ham som reisende naturfotograf at fotoutstyret fungerer under alle slags forhold.

Han har flere ganger bokstavlig talt pendlet mellom Arktis, Norge og Rwanda – fra isbjørnens rike til gorillaens jungel – og det samme kamerautstyret må fungere like godt under ekstremt forskjellige betingelser.

For proffotografene er dessuten apparatet rundt like viktig som selve kameraene.

– Som proffotograf er oppfølging, service og kontaktnettet veldig viktig. At vi kan få en kjapp kamera-rens mellom viktige oppdrag og rask tilgang på byttekameraer når noe må service, kan være avgjørende for oss, sier han.

– Ikke overinvestér

Til ivrige fotoentusiaster som ikke kan regne med å leve av bildene de tar, har han følgende gode råd:

– Det er dumt å betale så mye for et kamera at du ikke har råd til å bruke det. At du for eksempel ikke har råd til å være med på kameraturer. Sats på en etappevis utvikling og ta det steg for steg.

På samme måte advarer han mot å satse på så dyrt og flott kamerahus at man ikke får råd til den gode optikken som er nødvendig for å utnytte kameraets kvaliteter fullt ut.

– For dem som fotograferer i naturen, er optikken minst like viktig som kamerahuset. Derfor må man ikke overinvestere i kamerahus, sier han.

Oppstarttips for naturfotografer

Oppstarttipset hans er et 300 millimeter-objektiv, altså med fast brennvidde, og lysstyrke f/4. Ypperlig til fotografering av dyr i naturen.

Når man jobber med høy oppløsning, er fast optikk det beste, mener han. Vil man ha ekstrem brennvidde, blir det fort for dyrt. Selv bruker han gjerne et 600 mm f/4-objektiv – til sekssifret beløp.

Til landskapsfotografering er vidvinkel det viktigste, gjerne et zoomobjektiv på 16-35 mm. Man trenger ikke rask autofokus til slik fotografering, men er til gjengjeld avhengig av snorutløser og et godt stativ, påpeker Liodden.

Men hans hovedbudskap er dette: – Bildemagien starter i hodet til fotografen, ikke i kameraet!

Bilder som Ole Jørgen Liodden har tatt, kan du se her: www.naturfokus.com .