Hva er det neste for HDTV?
Flat-tv-er har vært med oss noen år, og utviklingen har gått rasende fort. 40 tommer er blitt smått, og alt under 1080p er avleggs. Hva blir det neste?
Det er ikke mange årene siden en flat-tv nærmest hadde en sjokkeffekt på folk flest. Tv-er på langt over de vanlige 28- eller 32-tommene folk flest var blitt vant til, var alt annet enn hverdagsmat. Og det var før det i det hele tatt var vanlig at flat-tv-er hadde HD-oppløsning. Nå om dagen finner du slike tv-er i nær sagt alle slags hjem - godt over en fjerdedel av alle norske hjem har en - og det skal mye til for å imponere. 40 tommer er ikke lenger stort og spennende. Vil du imponere må du opp i 50 tommer eller mer. Hva skjer videre, nå som wow-faktoren er borte?
Forbedringene i bildeskarphet og skjermstørrelse vil nok skje mer gradvis i de kommende årene. Vi vil neppe se et giganthopp av samme type som vi så i det flat-tv-ene først entret markedet.
- Det blir litt som med datamaskiner. Hvis du sitter på gjerdet vil det alltid være noe bedre på vei, sier Paul Gagnon, HDTV-analytiker i DisplaySearch.
Det neste steget for HDTV handler ikke like mye om teknologi. Det handler mer om seeropplevelsen, noe som betyr at vi vil se at produsentene satser mer og mer på elementer som til nå ikke har fått like bred fokus. I all hovedsak vil vi se at det satses mer på design på selve apparatene, på enklere brukergrensesnitt og på bedre lyd, uten at brukerne tvinges til å gå veien om surround-anlegg som kompliserer brukeropplevelsen. Resultatet blir at du ikke bare vil like det du ser på skjermen, men at hele tv-opplevelsen hjemme tas til et nytt nivå.
|
Fremtiden ligger i designet
I en verden hvor industri- og produktdesign er viktigere enn noen gang tidligere, hvor en mobiltelefon som Iphone får like mye skryt for designen som for selve teknologien, vil også produsentene av noe så traust som tv-er få øynene opp for design. Både utseendet på selve tv-en, og på menyer og innebygd programvare, vil få en kraftig overhaling.
- Alle ønsker å få til noe unikt. Du ser det i designen på nye bærbare pc-er og mobiltelefoner, og nå vil folk også føle at de får noe annerledes og unikt når de kjøper en tv, sier Gagnon.
På samme måte som mobiltelefoner, kameraer og datamaskiner kommer i spennende fargevarianter, vil vi også se tv-er i andre farger og varianter enn trist sort eller sølv. Produsentene henter også inspirasjon fra designspråket og detaljene vi finner i små forbrukerprodukter. Et eksempel er LG Electronics, som nylig lanserte en tv med farger og detaljer vi ikke er vant med fra tidligere. 32-tommeren fra selskapet, LG40 (selges ikke i Norge), har buede designelementer og utstrakt bruk av røde farger i frontpanelene, mens panelet bak på storebror LG6000, som er å få her til lands, er knallrødt.
LG satser på design, med skjulte høyttalere og innslag av rødt, men uten å ta den helt ut. Med et bakpanel i rødt viser LG at de med sin LG6000 tør å gjøre ting på sitt eget vis. |
Nytt av året er også et enda store fokus på så tynne tv-er som mulig. Hitachi, JVC og LG har alle lansert tv-er som er fra like under, til like over, fire centimeter tykke. Prosessen med å utvikle så tynne tv-er er både komplisert og tidkrevende. LG måtte blant annet bygge om selve lcd-modulen og tv-kabinettet slik at de kunne kutte ned på ubrukt plass, for å klare å lage sin 4,25 centimeter tykke tv. I årene som kommer vil enda tynnere tv-er komme på markedet. Sharps nyeste fabrikk, som vil være klar til å begynne å masseprodusere lcd-paneler neste år, vil blant annet være i stand til å produsere syltynne lcd-paneler på hele 60 tommer.
Til tross for at tv-ene bare blir tynnere og tynnere er produsentene i stand til å bygge inn flere og mer avanserte funksjoner. Noe av det viktigste er bedre høyttalere. En rekke av de store produsentene, som Panasonic, Philips, Samsung og Sharp, har begynt å bygge inn høyttalere som sender lyden nedover i stedet for rett fram. Ifølge en rekke lydeksperter gir dette fyldigere og bedre lyd. LG har tatt det enda et steg videre, og bygd inn skjulte høyttalere i bakkant av tv-en, slik at fronten på apparatet er glatt og lekker. JVC har på sin side bygd inn Ipod-dokk, som lar deg spille av video og musikk, i flere av sine nye apparater.
I løpet av året vil vi også se flere tv-er som kobler opp mot nettverket ditt hjemme, slik at du kan hente og spille av innhold fra pc-er og andre enheter på nettverket. Dette er noe Hewlett-Packard og Sony var tidlig ute med, i likhet med Pioneer, som lanserte tv-er med støtte for DLNA-standarden (Digital Living Network Alliance). Apparater med støtte for denne standarden er garantert å fungere med andre DLNA-enheter, som pc-er, spillkonsoller og andre lagringsenheter på nettverket. HP på sin side planlegger å implementere Windows Media Center Extender-teknologi i alle sine nye modeller. Dermed kan du enkelt koble tv-en opp mot en pc med enten Windows XP eller Vista med Media Center-funksjon. Om HP noen gang lanserer sine tv-er i Norge, er en annen sak. I løpet av året vil også Sony tilby slik teknologi som tilvalg på flere av sine nye tv-er.
En annen nyhet av året, som vi vil se fra flere produsenter i tiden som kommer, er muligheten for å koble tv-apparatet opp mot Internett. Flere selskaper viste frem slike apparater under CES-messen i Las Vegas i januar. Sharp kunne stolt vise frem flere modeller med noe de kaller Aquos Net, som lar brukeren hente ned nettlevert innhold. Panasonic på sin side avduket sin VieraCast-tjeneste, som blant annet lar deg se klipp fra Youtube, eller se bilder fra Googles Picasa-tjeneste. Alle disse apparatene er ventet å være i salg i løpet av 2008.
|
Akkurat som med all ny teknologi som hauses opp ved lansering, vil mange av nyhetene få kort levetid, mens andre vil leve i mange år. Utfordringen for produsentene er å finne den rette kombinasjonen av ny og spennende teknologi, og en pris folk er villige til å betale i et marked som bare blir mer og mer prispresset.
- Enn så lenge legger de ut følere i markedet, og mange produsenter er nok forsiktige med å bygge inn funksjoner de ikke er sikre på om vil slå an, sier Gagnon i DisplaySearch. Ulempen med å bomme med ny teknologi er uheldig for både produsentene og kundene. Produsentene vil slite med salget, mens kundene fort kan bli sittende med dyre funksjoner som er ubrukelige innen kort tid.
LCD og Plasma, fremtidens teknologi nå
Oppløsning er fortsatt et av de viktigste fokusområdene i konkurransen blant HDTV-produsentene. Tidligere var 720p, eller oppløsninger like rundt 1 280 x 720 piksler, standardoppløsningen på nye tv-er. I det siste har vi sett at 1080p har blitt mer utbredt, og i løpet av året vil nok dette være oppløsningen som gjelder for produsentene som vil kjempe i toppen.
Av lcd-tv-er, som kan skilte med noe bedre lysstyrke enn plasma, vil det i all hovedsak være «små» og billige tv-er (37 tommer eller mindre) som selges med 720p-oppløsning. For plasma, som gjerne leverer atskillig bedre kontrastforhold enn lcd, vil 1080p også bli viktigere enn tidligere. Plasma har enn så lenge ligget et par steg bak lcd når det gjelder oppløsning kontra pris. I løpet av neste år vil også plasma i all hovedsak leveres med 1080p-oppløsning. Pioneer planlegger å fase ut 720p fra alle sine produkter innen 2009. Vi vil fortsatt kunne kjøpe 720p-apparater i mange år, men da i all hovedsak i mindre tv-er, fra 20 til 32 tommer. Dette er tv-er som uansett er så små at de ikke har særlig nytte av 1080p.
Også andre nyheter som sikrer en bedre seeropplevelse er på vei. Ikke minst vil sportsfanatikerne gå en lys fremtid i møte, med mer utbredt bruk av paneler som støtter 120Hz (NTSC) og 100Hz-teknologi (PAL). Denne teknologien gir raskere bildeoppdateringer og gjør at tv-er takler raske bevegelser på skjermen bedre, for eksempel små golfballer som suser unna i store hastigheter, eller fotballer som dermed ikke lenger risikerer å se ut som en komet med hale i det den farer over skjermen. 100Hz-teknologi vil i løpet av året bli å finne i selv billigere tv-er.
|
Tidligere har 100Hz vært forbeholdt mer avanserte tv-er, og prisforskjellen ned til tv-er med tregere teknologi har gjerne vært nærmere 10 000 kroner. I den senere tid har dette jevnet seg ut, og forskjellen er nå gjerne ikke mer enn noen skarve tusenlapper. I løpet av det neste året vil priseforskjellen etter alt å dømme nærmest være en saga blott.
Med enda en utfordring unnagjort kan produsentene fokusere på andre forbedringer. En av de mest spennende nyhetene vi kan glede oss over de neste årene er at også enklere modeller vil leveres med LED-baklys i stedet for kaldkatode. Fordelen er blant annet bedre lysstyrke og kontrast, flere og skarpere farger, og ikke minst lavere strømforbruk. Blant selskapene som jobber mye med nettopp dette er lydpioneren Dolby. Enn så lenge er skjermer med LED-baklys en sjeldenhet, og det er kun de mest avanserte og dyre modellene som benytter seg av det. Paul Gagnon i DisplaySearch regner med at vi vil se flere og flere tv-er med LED de to neste årene, i takt med at prisen blir lavere og tilgjengeligheten på teknologien blir bedre.
I den senere tid har også plasma-produsentene gitt oss noen innblikk i hvordan fremtiden for den teknologien vil utvikle seg. Et eksempel var da Pioneer viste frem to nye teknologikonsepter under årets CES-messe - absolute black og svært, svært tynne plasma-paneler.
«Absolute black» viser til hvilken farge skjermen viser før bilder vises. Alle tv-er avgir noe lys før bildet vises, noe som gjør at fargen på et sort bilde i realiteten fremstår som mørk grå. - Om vi ikke klarer å ta utgangspunkt i et helt sort bilde, vil alle andre farger virke utvaskede og blasse, forklarer Paul Meyhoefer i Pioneer. Med den nye teknologien kan du, ifølge Meyhoefer, gå inn i et mørkt rom og kun se selve bildet på skjermen, ikke selve tv-en eller noe lys fra den. - Ettersom vi nå klarer å få til et helt sort bilde, kan tv-en vise mange flere farger, med et helt nytt nivå av fargedybde og en ny dimensjon av farger.
Pioneer viste også frem prototypen av en ny plasma-teknologi som gjør det mulig å lage tv-er som ikke er mer enn ni millimeter tykke, dog uten tv-tuner. - Det dreier seg i all hovedsak om tykkelsen på glasset. Målet vårt er å få begge teknologiene inn i et ultratynt designkonsept, sa Meyhoefer.
Panasonic jobber på sin side med å forbedre luminescenseffekten, som kan føre til lysere plasmapaneler med lavere energiforbruk, som igjen gjør plasma i stand til å konkurrere med lysstyrken i lcd. Under CES-messen viste selskapet frem en plasma-tv som ikke var mer enn 24,7 millimeter tykk.
OLED - fantastisk, men fortsatt for dyrt
Etter årevis med skryt og hype rundt OLED-teknologien, har flere selskaper endelig klart å ta teknologien over fra små enheter til store paneler. Det er fortsatt tynt med OLED-tv-er på markedet, men Sony har blant annet en 11-tommer i salg. XEL-1 kom på markedet i fjor, og byr på uovertruffen kontrast og et fargespekter konkurrentene kun kan drømme om. Tv-en er kun tre millimeter tykk, men med en pris på 2 500 dollar (den er fortsatt ikke til salgs her til lands), er den mer som et konsept å regne, enn som et fullverdig konsumentprodukt. Sony sier at de planlegger å starte salget av større OLED-tv-er i løpet av 2009.
Også Samsung lager OLED. 31-tommeren er ikke i salg ennå, men ville kostet omtrent 300 000 kroner om den hadde vært det. |
Sony er ikke alene om å jobbe med OLED-teknologien, selv om de enn så lenge er alene om å ha slike tv-er i salg. Samsung viste blant annet frem slike apparater både under årets CES-messe, og under CeBIT i mars. De hadde to modeller å vise frem, en på 14 tommer og en på hele 31 tommer. Vi fikk muligheten til å ta en nærmere titt på begge to, og ble imponert over både tykkelsen, og bildekvaliteten i panelene. Du kan lese mer om vårt møte med Samsungs OLED-tv-er her.
I likhet med Sony satser Samsung på å ha slike tv-er klare for salg i løpet av 2009. Prisene vil nok fortsatt være såpass høye at det kun er de med mye penger som har råd til å koste på seg en med det første.
For de fleste produsentene er OLED fortsatt mest av alt en sær, men spennende greie, og Gagnon i DisplaySearch regner ikke med at teknologien vil ta nevneverdig av på markedet før om tre til fire år.
Når bør du kjøpe?
Om du er ute etter en HDTV nå, er det ingen nevneverdig grunn til å vente på at bilde- og lydkvaliteten skal bli så fantastisk mye bedre. Det er så klart ingen ulempe med penere design, bedre lyd og høyere oppløsning, men når det endelig er på plass vil du neppe trenge å angre på at du gikk til innkjøp av en tv i år. Det vil alltid være noe som er bedre, som man kan vente på. Om du fortsatt sitter på gjerdet og venter på markant lavere priser, kan du like så godt hoppe ned. Ifølge IDC og DisplaySearch ser det nemlig ikke ut til at det kraftige prisfallet vi har sett de siste årene vil holde like høyt tempo i tiden som kommer.