Mye bedre lyd med ekstern mikrofon

TIPS: Speilreflekskameraer er blitt ypperlige videokameraer, men lyden er ofte elendig. Løsningen er ekstern mikrofon.

Publisert Sist oppdatert

Vi har prøvd Nikon ME-1, en kompakt ekstern mikrofon som ble lansert samtidig med at Nikon D5100 kom på markedet. Mikrofonen passer i alle Nikon speilreflekskameraer som har mikrofonkontakt og i Nikon Coolpix kompaktkameraer som har blitssko og mikrofonkontakt. Om den også fungerer på andre kameramerker, har vi ikke prøvd, men det er all grunn til å tro det.

Et av problemene som speilreflekskameraer så vel som kompaktkameraer har arvet fra videokameraene, er at lyden fra kameraene lett kan bli med på opptakene. Det var kanskje litt verre før, da videokameraene tok opp video på bånd, som naturligvis ble trukket frem av en elektromotor. Men selv om vi har sluttet å filme på tape, er det fortsatt små motorer i videokameraene, for eksempel for zoomen.

Det samme er tilfelle for mange kompaktkameraer. På speilreflekskameraer zoomer vi i stedet manuelt, men selv om vi slipper å høre noen zoom-motor, høres det ofte ganske godt på opptakene når hendene våre flyttes rundt på kameraet for blant annet å betjene zoomringen.

Dessuten har speilreflekskameraer en design-svakhet: De er ikke designet for videofilming. Ergonomien passer ikke helt til den oppgaven. Derfor tror jeg vi har lett for å flytte hendene utenpå kameraet mer enn vi burde gjøre når vi filmer i stedet for å fotografere. Dette øker risikoen for at det kommer med uønskede lydforstyrrelser på videoopptakene.

Ekstern mikrofon

Løsningen på problemene er ekstern mikrofon. Svært få amatørfotografer og amatørvideografer bryr seg om å bruke ekstern mikrofon, men det burde de. Du får renere og bedre lyd. En mikrofon som plasseres i blitsskoen, er noe mer atskilt fra kamerahuset og optikken, og konstruksjonen for øvrig er trolig også med på å dempe mange av de irriterende lydene fra kameraet.

Den innebygde mikrofonen på mange kameraer kan dessuten ta opp lyd bare i mono, mens denne mikrofonen gir fin stereolyd.

Bak på mikrofonen er det en bryter der man kan aktivere demping av bakgrunnsstøy. Bryteren for høypassfilteret gir mer kontroll over støy i lavere frekvenser. Hvis det er vind og/eller mye trafikklyd i bakgrunnen, sørger denne funksjonen for effektiv demping av de ubehagelige delene av lydbildet, ikke minst dype brumlende lyder som oppstår når vindkast treffer mikrofonen. Lyd fra store kjøretøy dempes også effektivt.

En av de store fordelene med ME-1 er at den ikke trenger noe batteri – den får strømmen den trenger fra kameraet. Dessuten er den ganske liten sammenlignet med mikrofonene som selges til profesjonelle videofolk. Med andre ord ypperlig for folk som videofilmer mye på reise.

Nikon ME-1

Pris: Cirka kr 1170 inkl. mva.

Internett: www.nikon.no

Tekniske data: Stereo kondensator-mikrofon med frekvensrespons 70-16000 MHz. Signal/støyverdi: 60 dB eller mer. 3,5 mm miniplugg. Vekt ca. 93 g inkludert vindhette. Myk veske medfølger.

Noen vil kanskje synes det er en svakhet at mikrofonen ikke er så retningsorientert som utseendet kan tyde på. Den får med seg en god del lyd også fra sidene og bakfra. Løsningen er å kjøpe større og dyrere mikrofon av mer profesjonelt tilsnitt. Men for mange av oss er denne svakheten ved ME-1 til å leve med.

Ønskedrømmen

Er det noen forbedringer vi kunne ha tenkt oss? Ja, det hadde vært fint å slippe kabelen. Hvis Nikon kunne utarbeide en løsning der et ekstra kontaktpunkt i blitskontakten sørger for forbindelsen mellom mikrofonen og kameraets elektronikk, hadde det vært fint. Men en slik løsning vil jo ikke være bakover-kompatibel med tidligere kameraer, så det blir vel med ønskedrømmen.

Uansett – selv om spesifikasjonene viser at dette langt fra er noen profesjonell mikrofon, har den gode nok egenskaper til å sikre deg vesentlig bedre lyd på dine videoopptak. Anbefales!

Prisen i faktarammen er gjennomsnittet hos 13 nettbutikker i siste del av november.