Sløve på fremkalling

Digitale bilder har lagt store deler av fotobransjen i ruiner. Nå går aktørene i pluss, til tross for at vi ikke gidder å fremkalle bildene våre.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har vært igjennom et lite helvete for å forandre vår analoge forretningsmodell til en moderne og digital modell, sier Stephen Stein, administrerende direktør i Japan Photo til Computerworld.

Sterke ord tas i bruk når han skal beskrive det som har skjedd i fotobransjen i løpet av de siste årene. Ifølge tall fra Fotorådet har mer enn 40 prosent av de tradisjonelle fotobutikkene måttet stenge dørene de siste fem årene, til tross for at kamerasalget aldri har vært høyere.

LES OGSÅ: Tidenes billigste bilder

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Digikwik viser at to av tre eier digitalt kamera, men bare en av fire fremkaller bildene på papir. Dette, sammen med et sviktende salg av filmruller, har gått kraftig ut over fotobutikkene.

Store nedskjæringer

En av de viktigste årsakene til at folk ikke fremkaller digitale bilder er tilgjengelighet, skal vi tro undersøkelsen. Hele 46 prosent svarer at de ville ha fremkalt bilder dersom dette kan gjennomføres enkelt, raskt og billig på et lett tilgjengelig sted.

Ole Bjørn Knudsen, administrerende direktør i FotoKnudsen, mener at bildet er noe mer nyansert.

- Vi opplever faktisk at stadig flere ønsker å fremkalle bilder. Spesielt kvinner er lei av å ha bildene på utilgjengelige steder. Dessuten har diskkrasj og dårlige rutiner for sikkerhetskopi sørget for økende interesse for fremkalling, hevder han.

- Den tradisjonelle fotobransjen har så definitivt sett sine beste dager. Men det er ganske imponerende hvordan aktørene har klart å omstille seg, fortsetter Knudsen.

For å møte utfordringene har FotoKnudsen vært igjennom en solid nedskjæringsprosess. Rundt 30 ulønnsomme enheter har blitt nedlagt, og fotokjeden har investert stort i digital produksjon, med et utvidet spekter av fotoprodukter. Deriblant en online billedbank, hvor FotoKnudsen oppbevarer 100 millioner bilder for kundene. Både FotoKnudsen og Japan Photo har i dag en lønnsom drift.

Nye aktører

Fotorådet gikk fra 1. januar 2007 inn i IKT Norge. Informasjonssjef Knut Førsund forklarer dette med at det snart er like mye data som foto involvert i prosessene, og flere av medlemmene ønsker å finne nye samarbeidspartnere. Førsund fremhever at selv om mange aktører har gått konkurs, har det dukket opp mange nye.

- Det selges utstyr på langt flere steder enn før. Faktisk flere steder enn noen gang tidligere, forklarer han.

Og fotobutikkene har økt sortimentet i større grad. Nå selges det skrivere, programvare, mp3-spillere, mobiltelefoner og til og med skjermer for bildefremvisning.

- Det er en ny tid, og da må man forholde seg til det, avslutter Førsund.

Les mer om digitalfoto i Kunnskapssenter.