Strømme-TV nærmer seg lineær-TV
Ny rapport fra Ericsson viser at streaming av video nå er på nesten samme nivå som tradisjonell TV-titting.
Utviklingen mot strømme-TV er meget er i raskere vekst enn de fleste hadde trodd. Det er en stor utfordring både for distributørene og TV-selskapene.
Stor betalingsvilje
- Vi strømmer snart like mye som vi ser TV på tradisjonelt vis
- På bare to år er 25 prosent flere av oss blitt villige til å betale for tilgang til innhold på alle enheter
- On-demand-tjenester øker i popularitet, og det blir stadig vanligere å se mange eller alle episodene av TV-seriene i en bolk.
75 prosent av forbrukerne ser strømmet innhold flere ganger i uken, mens 77 prosent ser planlagte, kringkastede TV-programmer.
Undersøkelsen, som er den femte i rekken, viser også at nesten én av fem seere (19 prosent) er forberedt på å betale for tilgang til sitt favorittinnhold på alle enheter - en økning på 25 prosent på bare to år.
Resultatene, som er basert på intervjuer med over 23.000 mennesker i 23 forskjellige land, viser at skiftende brukeratferd fortsetter å drive frem endringer i TV- og mediebransjen.
Innholdslager
Ifølge undersøkelsen bruker vi mer tid på innhold på smarttelefoner og nettbrett. Samtidig viser den at tradisjonelle kringkastings- og betal-TV-kanaler av mange blir sett på som et "innholds-lager" hvor man individuelt kan håndplukke innhold for senere visning på sin digitale videoopptaker (DVR).
DVR-funksjonalitet understøtter trenden med "binge viewing", som oppsto når TV-serier og filmoppfølgere kom i hele bokssett. Denne bruken står i sterk kontrast til tradisjonelt TV-konsum, hvor man gjerne må vente en uke på neste episode.
I tillegg har mange seere gått over til abonnementsbasert video on-demand (S-VOD)-tjenester som Netflix og Hulu. 48 prosent oppgir at de ønsker at alle episodene av serier som "Breaking Bad" og "House of Cards" blir gjort tilgjengelig samlet, så de selv kan velge når de skal se dem.
- Våre undersøkelser viser at 56 prosent av dem som betaler for abonnementsbaserte video-on-demand-tjenester foretrekker at alle episodene av en TV-serie blir gjort tilgjengelig samtidig, så de kan se dem når de selv ønsker det. Dette viser hvilken påvirkning slike tjenester har på forbrukernes seeradferd og krav, sier Niklas Heyman Rönnblom, seniorrådgiver hos Ericsson Consumerlab.
- Det er ulike årsaker til disse endringene. Noen oppdager ikke en TV-serie før i midten av sesongen, og vil se mange episoder etter hverandre for å komme ajour med historien før sesongen er over. Andre foretrekker å se en hel sesong i sitt eget tempo, noe som betyr at de må vente til hele sesongen er tilgjengelig, forklarer Heyman Rönnblom.
41 prosent av forbrukerne uttrykte ønske om å kunne se favorittprogrammene hvor som helst, men det er to store hindringer: kostnaden for datatrafikk og kostnadene for selve innholdet. Undersøkelsen viste også at mange ikke er villige til å gå på akkord på kvalitet, og at 43 prosent sier Ultra High Definition (UHD) er viktig for dem.
- Resultatene av undersøkelsen er klare; medieselskap må revurdere hvordan de skaper og frigjør innhold, mens fokus for TV-tjenesteleverandører bør være å levere høyest mulig kvalitet for seerne, uansett enhet. Landskapet endrer seg raskt, og forretnings- og leveransemodeller må holde tritt med endringene hvis de fortsatt skal levere det som oppfattes som verdifullt av forbrukerne, sier Heyman Rönnblom.
Operatørens utfordring ved denne forbruksendringen i retning av nettbasert TV-innhold vil bli behørig diskutert på konferansen NextStep Bredbånd 23. september.
Hele Ericsson-rapporten kan du lese her.