TEST: Qpad QH-85 og QH-90 - Spillyd verdt pengene

Qpads nye hodesett gir god spillyd for en grei pris.

Publisert Sist oppdatert

Det er omtrent 3,5 år siden vi testet det den svenske spillutstyrsprodusenten Qpads første spillhodesettet. Før de slapp hodesettet QH-1339, var selskapet mest kjent for musematter. Med lanseringen av QH-1339 og sin første spillmus, 5K, viste selskapet imidlertid at de ønsket å levere mer enn bare skikkelige musematter til spillerne.

Qpad QH-1339 var egentlig et beyerdynamic-hodesett med litt små endringer i design og med nye logoer på klokkene. Det sikret svært god lydkvalitet, sammen med en ganske ekstrem pris - til et spillhodesett å være. Siden vi testet QH-1339 høsten 2009 har vi brukt det som referansehodesett, og så langt er det ingen som har nådd opp til standarden det satte.

TEST:

Qpad QH-1339 - Suverent hodesett

 

Likt, men ulikt

Nå er Qpad klare med to nye hodesett, QH-85 og QH-90. Designmessig er de relativt like QH-1339. Det er brukt mye aluminium, kombinert med relativt klassisk design. Det ser stilig ut, og begge hodesettene virker godt bygd og solide. Begge hodesettene kommer i både hvitt og sort. Vi fikk levert QH-85 i sort og QH-90 i hvitt.

Litt stilig er det at de nye hodesettene blir levert i noen av de mest forseggjorte eskene vi har sett til nå. Innpakningen alene gjør at det virker som om det dreier seg om langt dyrere hodesett enn de rundt 750 og 850 kronene du må gi for henholdsvis QH-85 og QH-90.

Det er relativt enkelt å se hvor den store forskjellen mellom de to hodesettene ligger. For selv om innmaten, ifølge spesifikasjonene, er den samme, er det til dels store forskjeller på QH-85 og QH-90.

 

Mens QH-90 er basert rundt en ren, lukket design, har Qpad valgt en halvåpen design på QH-85. Den eneste synlig forskjellen på de to hodesettene, er at QH-85 har netting på utsiden av klokkene, mens QH-90 har tette aluminiumssider. Begge hodesettene er utstyrt med avtakbar mikrofon, slik at du også kan bruke dem som hodetelefoner når du farter utenfor hjemme - uten å se helt snål ut. Hodetelefoninngangen dekkes da over med en liten gummiknott i samme farge som selve hodesettet.

TEST:

Qpad OM-75 Pro Gaming Optical Mouse - Tilbake til fremtiden

 

Med og uten støydemping

De to designene har både sine fordeler og ulemper, og egner seg til litt forskjellige typer bruk. Vi anbefaler for eksempel ikke å ta med seg QH-85 på LAN, eller på bussen eller toget for den saks skyld. Her lekker det nemlig mye lyd både ut og inn. Er du i omgivelser med annen lyd vil du måtte skru volumet høyt opp for å overdøve det, og da samtidig plage andre med det du hører på - og utsette ørene for potensielt skadelig høy lyd. Samtidig gir den halvåpne designen en anelse bedre lufting, og kombinert med stofftrekk på putene har vi fortsatt til gode å oppleve å bli klam på ørene med QH-85.

Qpad QH-90 er på sin side utstyrt med lukkede klokker med kunstskinn på putene. Det gir langt bedre støydemping begge veier. Du slipper dermed å bli merkbart plaget av støy fra omgivelsene, samtidig som omgivelsene slipper å bli plaget av lydene som sendes ut av de 53 millimeter store elementene i de store, runde klokkene.

 

Ser vi kun på spesifikasjonene er de to hodesettene like. Her er det elementer på 53 millimeter, samme vekt og samme frekvensrespons - 15Hz til 25KHz. Hodesettene er også relativt lettdrevne, og krever ikke all verdens av lydkort for å levere nok lyd.

Det er ikke dermed sagt at du bør ta til takke med lydkortet som sitter integrert på hovedkortet ditt. Selv om de er krefter nok til å levere signal, vil du nok bli skuffet over lyden. Det gjelder for så vidt med de aller fleste litt skikkelige hodesett. Vil du ha en god lydopplevelse, skylder du deg selv å investere i et bedre lydkort, om det nå er via usb eller internt i pc-en. Vi testet Qpad-hodesettene med et Sound Blaster X-Fi Titanium HD, et av Creatives beste, mest avanserte og kraftigste lydkort.

TEST:

Corsair Vengeance 2000 - Corsair med trådløs lyd

 

God spillyd

Med hodesettene koblet til det gode lydkortet satte vi i gang med testingen. Vi har i løpet av den siste måneden fått god tid til å spille inn hodesettene, og brukt dem til spill, musikk og film. Mest av alt har det naturlig nok gått i spilling, og da gjerne med samtaler gående via TeamSpeak samtidig som vi har spilt Battlefield 3. I tillegg har vi latt hodesettene få prøve seg i alt fra Simcity og Borderlands 2, til Far Cry 3 og DayZ. En god variasjon av spill altså, alle med forskjellige lydbilder og forskjellig lydkvalitet. Av musikk har vi hørt låter både i høyeste kvalitet fra Spotify, og som ukomprimerte filer fra pc-en.

For å ha et sammenligningsgrunnlag, og for å høre hvordan de to nye hodesettene til godt under tusenlappen holder stikk mot selskapets QH-1339 til nesten 3 000 kroner, valgte vi å bruke QH-1339 litt i ny og ne innimellom testing av QH-85 og QH-90.

 

Til spill oppførere de to hodesettene seg meget bra, men med visse forskjeller. De lukkede QH-90 gir litt mer trykk i lyden og passer god til action-spill av ymse slag. Bassen er kraftig uten å virke overdreven, og relativt stram og presis. Resultatet er heftig lyd i eksplosjoner og skuddsalver. Qpad QH-85 er med sitt halvåpne design noe mer avslappet i lyden, og får ikke helt det samme trykket. Det er fortsatt passe heftig, men litt luftigere og mer avdempet.

Balansen mellom bass, diskant og mellomtone er av typen som egner seg godt til spill. Detaljer i lydbildet kommer godt frem, samtidig som det kan smelle til når det trengs. Også her gjør QH-90 det en anelse skarpere enn QH-85.

Bytter du ut spill med film vil resultatet være mye det samme. Vi kunne muligens ønsket oss en anelse mer detalj i dialog i filmer, men totalt sett er hodesettene godt egnet også til den slags bruk.

TEST:

Vellykket spillyd, kurant komfort

 

Ikke HiFi

Fullt så godt står det ikke til når det gjelder musikk. Her briljerte Qpad QH-1339. Balansen var suveren og hodesettet var ikke bare et godt spillhodesett, det var også en meget habil hodetelefon til musikk av alskens slag.

Med de to nye QH-hodesettene har man åpenbart vært nødt til å spare inn noen steder, gitt at prisen er omtrent en tredjedel av hva QH-1339 koster. Og det kan virke som om luftigheten, presisjonen og nøytraliteten når det kommer til musikk er der man har valgt å spare.

Til musikk blir det noe trangt og tidvis upresist. Med QH-90 blir lyden litt klam og innelukket, med en noe upresis bass og litt mangel på detaljer. QH-85 blir også litt blodfattig når det kommer til musikk. For all del, det er nok godt nok for de aller fleste, og ofte må man leve med kompromisser når man kjøper hodesett.

 

Det er ytterst få hodesett som er like godt egnet til spill som til musikk, i alle fall i denne prisklassen. Sånn sett blir Qpad QH-85 og QH-90 ganske like som andre spillhodesett. De er godt egnet til hovedbruksområdet, og ikke fullt så godt egnet til annen bruk.

Da er det i det minste gode nyheter for Qpad at de gjør spillbiten bedre enn de fleste av konkurrentene sine, og musikkbiten omtrent på nivå med det vi forventer av spillhodesett i denne prisklassen. Den nærmeste konkurrenten vi har testet er nok Sennheiser PC 360 G4ME, som koster en god del mer, men som samtidig leverer noe bedre når det gjelder musikk.

TEST:

Sennheiser PC 360 G4ME - Bedre og dyrere, men er det verdt det?

 

Konklusjon

Etter 3,5 år har vi fortsatt Qpad QH-1339 som vårt favoritthodesett, og det vi fortsatt henter frem når det ikke er noe annet inne til test. Ulempen med QH-1339 er at det er alt annet enn billig. Nå har vi endelig fått teste et rimeligere alternativ fra Qpad, som er i en prisklasse som nok er noe mer spiselig for spillere flest.

De to nye hodesettene, QH-85 og QH-90, virker godt bygd og solide. Designen er stilren og enkel, og komforten er god. Alt fra den forseggjorte esken til selve hodesettene virker som om de skulle koste mer enn den faktisk prisen på rundt 750 kroner for QH85 og rundt 850 kroner for QH-90.

Også da vi gikk videre til å gjøre mer enn å bare se på og ta på hodesettene, og koblet dem til pc-en, virket Qpad QH-hodesettene verdt prisen. Lydkvaliteten i spill er god, og overbeviser i alt fra skytespill og bilspill til strategispill. Til den slags bruk er hodesettene blant de beste i sin klasse. I de aller fleste tilfeller ligger nok det lukkede QH-90 et lite steg foran det halvåpne QH-85. Sistnevnte kan imidlertid skilte med noe bedre komfort, og kan være et godt valg om du i hovedsak sitter hjemme i stille omgivelser når du spiller.

Om vi ble overbevist over lydkvaliteten i spill, stod det ikke fullt så godt til med musikkavspilling via QH-85 og QH-80. Det fungerer, men er langt fra optimalt om du er av den litt kresne typen.

Totalt sett er vi uansett godt fornøyd med Qpads nye og rimeligere hodesett. De er naturlig nok ikke på nivå med det suverene QH-1339-hodesettet, men så er da prisen også en helt annen. Og sett opp mot prisen er Qpad QH-85, og kanskje i enda større grad QH-90, blant de beste valgene du kan gjøre akkurat nå.

TEST:

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard - Perfekt kombinasjon av jobb og moro