TEST: Sony NEX-7 - Stort kamera i liten pakke

Sony NEX-7 er et kompakt systemkamera med en voksen sensor og enda mer voksen oppløsning.

Publisert Sist oppdatert

Da Sony lanserte NEX-serien i 2010 var målet å levere små, speilløse systemkameraer med større sensor enn i kameraer flest i samme størrelse. Og det var da virkelig små kameraer, eller i alle fall kamerahus, vi så. Optikken var nemlig omtrent på størrelse med det en normalt ser på vanlige speilreflekskameraer.

Vi har tatt en titt på den nye toppmodellen i NEX-serien, for å se om Sony NEX-7 er så imponerende som spesifikasjonene gir inntrykk av – og om det er verdt prisen på nesten 10 000 kroner.

Lite og lett

Sony NEX-7 måler bare 119,9 x 66,9 x 42,6 mm, og veier inn på 353 gram med batteri og minnebrikke på plass – så kommer optikken på toppen av det. Selve huset er smalt og lett, men heldigvis har Sony valgt å plassere et god utformet håndgrep på høyre side. Det er også inne i dette at batteriet og minnekortet plasseres. Utformingen gjør at det å håndtere Sony NEX-7 nesten føles som å holde i et lite speilreflekskamera, bare med lavere vekt.

Inne i det relativt nette kamerahuset har Sony plassert en APS-C-sensor på hele 24,3 megapiksler. Brikken er så pass stor at du ender opp med en beskjæringsfaktor på 1,5x, noe mindre enn for eksempel de fleste av Canons EOS-kameraer, og på linje med Nikon-speilreflekskameraer uten fullformat-sensor. Ved siden av å kunne fotografere i svært høy oppløsning, nesten så det grenser til å være i meste laget, kan du også filme i Full HD med 60 bilder per sekund. Liker du å ta bildeserier, kan NEX-7 med de rette innstillingene skuffe unna 10 bilder i sekundet for deg.

Letthåndterlig

Vårt testkamera ble levert med et 18-55mm 3,5-5,6 kit-objektiv, og optikken veide her omtrent like mye som selve kamerahuset. Med optikken på er Sony NEX-7 likevel fortsatt et relativt lett og håndterlig kamera.

Vi liker at Sony har gitt de av oss som foretrekker å alltid ha kameraet stilt inn på M, for manuelt, de knappene og hjulene vi trenger for å klare nettopp det. På toppen av kameraet finner du nemlig to metallhjul som lar deg justere blender og lukkertid, mens du enkelt kan justere iso-innstillingene ved hjelp av et hjul bak på kameraet. Omtrent som på et vanlig speilreflekskamera. Du kan velge fra 100 til 16 000 iso, og opptil 1/4000 sekund lukkertid.

 

I og med at dette er et speilløst systemkamera er du i de fleste situasjoner prisgitt skjermen bak på kameraet. Skjermen er 3-tommer med 921 600 piksler – relativt standard oppløsning. Skjermen er lyssterk, og vi hadde kurant oversikt over både innstillinger og det vi skulle ta bilder av, selv ute på en fin solskinnsdag. Kjekt er det også at du kontinuerlig ser hva innstillingene du gjør med tanke på blender og lukkertid vises på bildet på skjermen. Dermed blir det enkelt å finne en god eksponeringsinnstilling selv for de som ikke har mye erfaring med å bruke kameraer manuelt.

Rikelig med funksjonalitet

Sony har selvsagt også lagt til en rekke programfunksjoner, slik at du om ønskelig kan la NEX-7 ta hele eller deler av jobben med å stille seg inn riktig etter lysforholdene. Kjente ferdigprogrammer for blant annet portrett-, landskaps-, innendørs- og sportsfoto er også på plass. I tillegg har Sony lagt til panorama- og 3D-funksjon. Her er det bare å holde utløseren inne og følge instruksjonene på skjermen, så ender du til slutt opp med et ferdig sammensydd panoramabilde, eller et 3D-foto du kan se på en kompatibel 3D-skjerm.

 

Skulle du ønske det, er det også mulig å bruke den lille søkeren på kameraet. Selv om det kanskje kan se sånn ut i utgangspunktet, er NEX-7 ikke utstyrt med gjennomsynssøker. Sony har valgt varianten med en liten skjerm inn i søkeren, slik at det du ser er det samme som du ville sett på skjermen bak på kameraet. Det du ser er dermed akkurat som det vil ende opp som det ferdige bildet i det du trykker ned utløserknappen. Det sitter en liten sensor ved siden av søkeren, slik at den aktiveres i det du legger kameraet opp mot øyet. I søkeren får du noe mindre informasjon enn på hovedskjermen, men det viktigste er på plass. Det er også en kunstig horisont som hjelper deg å holde kameraet rett.

Voksne bildefiler

Gitt at oppløsningen er på svimlende 24,3 megapiksler ender du opp med relativt voksne bildefiler på minnekortet. Avhengig av det vi tok bilde av varierte filstørrelsen på JPEG-filene fra rundt 4 til 12 megabyte. Velger du at kameraet i tillegg skal lagre bildene i RAW-format vil disse spise opp ytterligere rundt 24 megabyte per bilde. Ønsker du å etterbehandle bildene litt skikkelig er det en fordel å aktivere lagring til RAW.

 

Det er også en fordel å ha et minnekort med god lagringskapasitet om du skal skyte mange bilder. Velger du i tillegg å filme i Full HD, er et raskt og stort minnekort enda viktigere. Samtidig er vårt inntrykk at batteriet nok er tomt før minnekortet er fullt. Ifølge Sony skal NEX-7 ha batteri til rundt 350 bilder. Ved første opplading til fullt batteri rakk vi å ta rundt 150 bilder og 10-15 minutter med videoopptak før batteriet nærmest skrek etter laderen. Her er det nok det at du i all hovedsak er avhengig av å bruke skjermen når du tar bilder som er synderen.

Vi tok blant annet med oss Sony NEX-7 ut på byen 17. mai, og lot kameraet prøve seg på alt fra å ta bilder av barnetoget mens regnet plasket ned, til ettermiddagens lek og moro. Vi har prøvd ut de fleste ferdigprogrammene, men endte raskt opp med å styre kameraet manuelt. Ikke fordi programmene ikke er gode, for det er de, men fordi vi liker å ha full kontroll når vi tar bilder. Vi har tatt bilder med alt fra 100 til 16 000 iso, og lukkertider fra flere sekunder til 1/4000 sekund.

Knotete med blits

Ved fotografering innendørs endte vi opp med å måtte jobbe med relativt høy iso for å komme noen vei. Sony NEX-7 er utstyrt med en liten blits som ligger skjult i kameraet når den ikke er i bruk, men denne er kun aktuell i nødssituasjoner. NEX-7 har også blitsfot på toppen av kameraet, men her møtte vi på et av våre største ankepunkter med kameraet.

I god, gammeldags Sony-tradisjon har man valgt en proprietær iISO-blitssko, som selskapet har arvet fra Minolta. Sony bruker den samme blitsskoen også på sine andre systemkameraer. Selskapet ser tydeligvis ikke fordelen med en standard nær sagt alle andre kameraprodusenter har brukt i snart 100 år. Dermed kunne vi ikke bruke noen av blitsene vi har liggende og bruker til vanlig, eller overgang som lot oss bruke studioblits. Irriterende.

 

Heldigvis stoppet irritasjonen etter blitsskoen og litt svak batteritid. For kameraet ellers var et hyggelig møte. Med optikken vi fikk levert med kameraet var vi i stand til å ta skarpe og gode bilder. Detaljene og fargene kommer godt frem, og Sony har latt kameraet jobbe relativt nøytralt. Fargene fremstår som riktige og kontrasten er jevnt over meget god. Med den høye oppløsningen gis du også gode muligheter for å beskjære bildene dine og fortsatt få skarpe og fine utskrifter. Det sørger oppløsningen på hele 6 000 x 4 000 piksler for.

Konklusjon

Sony NEX-7 er selskapets nye toppmodell innen kompakte, speilløse systemkameraer. Og her har ikke Sony spart på godsakene. Bildebrikken er større enn normalt i denne klassen, noe som gir lavere beskjæringsgrad og mulighet for høy oppløsning. Og høy oppløsning er nettopp det du får med NEX-7. Vi fryktet at 24,3 megapiksler skulle bli i meste laget, men det fungerer meget bra.

Kameraet er slankt og lett, og du har rikelig med gode justeringsmuligheter. Her kan du enkelt starte å skyte på et av automatprogrammene, eller du kan like enkelt styre alt på egenhånd. Å bruke Sony NEX-7 er på mange måter som å bruke et skikkelig speilreflekskamera, og bildekvaliteten er nær opp til, og ofte på nivå med en god speilrefleks.

Vi er ikke veldig imponert over søkeren med den lille skjermen, men det fungerer kurant nok. Den store skjermen er god, men gjør sitt til at batteritiden blir i svakeste laget. Er du på jakt etter et godt, kompakt systemkamera kan NEX-7 være et godt valg – om du kan leve med de få ulempene vi fant, og prisen på nesten 10 000 kroner.