Nikon D800 med fullformat som imponerer
Nikon D800 innfrir de fleste krav fra en ivrig kameraentusiast. Ikke minst er Nikon nå i mål med video i full HD i fullformat.
Nikon kan oppleves som en litt konservativ kameraprodusent. De skifter ikke ut sine modeller i tide og utide.
Vi må gå fire år tilbake i tid for å finne modellen som D800 etterfølger, altså Nikon D700, som ble lansert i juli 2008. Kameraet kunne betegnes som en profesjonell Nikon D3 krympet inn i kamerahuset til entusiastmodellen D300, men med fullformat-brikke i stedet for APS-C-brikke, som D300 hadde – og etterfølgeren D300s fortsatt har.
Med fullformat-brikke mener vi en brikkestørrelse som tilsvarer det gode, gamle småbilde-filmformatet, det vil si 36 x 24 millimeter. Hos Nikon kaller de denne brikkestørrelsen for FX.
Det mindre APS-C-formatet, som brukes i de aller fleste speilreflekskameraer myntet på forbrukermarkedet, kalles hos Nikon for DX og utgjør på de fleste kameraene en brikkestørrelse på 23,6 x 15,8 mm, med noen mindre avvik.
D700 høstet mange lovord da kameraet kom på markedet, men det så fort litt gammelmodig ut: Oppløsningen var på beskjedne 12,1 megapiksler, og kameraet hadde ingen videomuligheter. Det siste var riktignok ikke noe savn da kamera ble lansert, men på høsten det samme året lanserte Nikon sin D90-modell, mens Canon like etter kom med sin EOS 5D Mark II. Begge kunne ta opp video.
1080p-krigen
I ettertid kan vi fastslå at Canon EOS 5D Mark II har skrevet seg inn i kamerahistorien som speilreflekskameraet som revolusjonerte profesjonell video- og filmproduksjon. Mye skyldtes kombinasjonen av fullformat-brikke og en pris som den profesjonelle video- og filmbransjen opplevde som latterlig lav.
Nikon kom etter hvert også med videomuligheter på fullformat-kameraer, for eksempel på D3S, som ble lansert utpå høsten i 2009. Men Nikon tilbød bare videooppløsning på opptil 1280 x 720 punkter, mens Canon var oppe på 1920 x 1080 punkter allerede med EOS 5D Mark II.
Først med Nikon D4, dyrt proffkamera lansert i januar i år, var Nikon oppe på full 1920 x 1080-videooppløsning i kombinasjon med fullformatbrikke, men manglet fortsatt en reell konkurrent i Canon EOS 5D-sjiktet.
Konkurrenten kom endelig i februar i år i form av Nikon D800. Jeg tror lanseringen for mange Nikon-entusiaster ble en slags «den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves»-opplevelse. Proffe videofolk jubler for eksempel over muligheten til å ta ut ukomprimert HD-video til ekstern opptaker.
Høy oppløsning – store filer
Nikon D800 har alt hjertet begjærer når det gjelder entusiastkamera. Fullformatbrikke, topp bildekvalitet, full HD-video, ergonomi i toppklassen, og alt i et kamerahus av moderat størrelse sammenlignet med de rendyrkede proffkameraene fra Nikon og Canon.
Med DX-optikk reduseres oppløsning til 15 megapiksler, men det er likevel tre ganger så mye som hos forgjengeren.
Oppløsningen på 36 megapiksler stiller imidlertid store krav til pc-utrustningen. Fullt utpakket satt vi med filer på opptil 103 megabyte. Lagringsplass-behovet i seg selv er egentlig ikke noe problem, for diskplass er billig i våre dager. Men det var en utfordring da vi hadde med kameraet på hytta og ikke fikk nyte godt av rask USB 3.0-overføring, som vi hadde på kameraet, men ikke på pc-en.
Men det er omtrent den eneste innvendingen vi har mot kameraet.
Konklusjon
Nikon D800 vil kreve et kraftig innhogg i feriepengene, hvis du ikke har spart – og enda mer hvis du må med supplere med dyr FX-optikk. Men det er en investering i tilfredshet, over flott bildekvalitet og fantastisk video, særlig hvis du utnytter mulighetene fullt ut – kombinasjonen full HD, fullformat og stor blenderåpning med liten dybdeskarphet gir en videokvalitet du aldri får med et APS-C/DX-kamera.
Nikon D700 er for øvrig fortsatt i salg. Prisen på kamerahuset ser ut til å ligge på i underkant av 15 000 kroner hos nettbutikkene. Kameraet er fortsatt et godt valg for dem som er null interessert i video, som har FX-optikk liggende og synes helproffe Nikon D4 er altfor dyrt.