TEST: Canon EOS 70D: Maraton-kameraet
Canon EOS 70D har med glans bestått den store testen: Oslo Maraton 2013. Kjappe serieopptak og endelig en speilrefleks-autofokus som holder mål også under videoopptak.
Speilreflekskameraet Canon EOS 70D har en ny autofokus-teknologi som gjør at du får mye raskere autofokus enn konkurrentene når bruker lcd-skjermen som søker, eller når du tar opp video. Dette er i hvert fall Canons påstand.
Vi valgte å teste påstanden under Oslo Maraton. Selv om noen av de 23.000 deltakerne nærmest krabbet i mål, var det mange nok som løp så fort at autofokusen fikk noe å bryne seg på.
Effektiv følgefokus
Først prøvde vi følgefokus under klassisk action-fotografering der vi brukte den vanlige søkeren mens vi fotograferte løpere på vei rett mot og på vei bort fra kameraet. 70D kan ta opptil sju bilder i sekundet, og bildene var i ypperlig fokus i så å si alle tilfeller.
Bomskuddene kan forklares med at fokusen i noen få tilfeller uunngåelig spratt fra én person til en annen i tette flokker av løpere, eller at noen løpere kom for nær mens vi fotograferte i telemodus. Selv den mest avanserte autofokus greier ikke å overstyre minimumsavstanden til et objektiv.
Hvordan gikk det da vi svitsjet fra den vanlige optiske speilreflekssøkeren til den tre-tommers lcd-skjermen, altså LiveView? Utmerket. Det samme gjelder videoopptakene, som også gjøres mens man ser på lcd-skjermen. Igjen må vi fastslå at resultatet var ypperlig. Bedre enn vi noen gang tidligere har opplevd med speilreflekskamera.
Det eneste problemet var naturligvis at det er vanskeligere å følge et bevegelig mål ved å se på en liten lcd-skjerm sammenlignet med å holde en stor optisk søker opp mot øyet.
Ser mot høyre og venstre
Vi skal ikke bruke plass på å redegjøre nok en gang for hvorfor speilreflekskameraer ikke kan bruke den vanlige fasedetekterende autofokus-sensoren i kamerahuset når speilet vippes opp under eksponeringen, men i stedet må ty til langsommere og ofte unøyaktig kontrastbasert autofokus via diodene på CMOS-bildesensoren (vel, der var det vel i grunnen forklart).
Med EOS 70D har Canon videreutviklet en teknologi som også flere andre kameraprodusenter har jobbet med, der et antall piksler på bildebrikken brukes til å prøve å finne riktig fokuspunkt i motivet via fasedetekterende autofokus. Dette gjøres ved at den ene halvsiden av et utvalgt antall piksler maskeres slik at pikselen enten «leser» fra høyre eller venstre. Slik får man fasedetekterende autofokus direkte fra bildesensoren, som tradisjonelt bare er i stand til å finne fokus ved hjelp av sirup-treg kontrastdetekterende autofokus.
Canon kaller sine videreutviklede løsning for Dual Pixel CMOS AF, og enkelt forklart er hele 80 prosent av bildebrikken fylt opp av piksler med dobbel fotodiode for hver piksel. Diode-parene peker henholdsvis litt mot venstre og høyre og er dermed i stand til å utføre «on-chip phase detection» uten at halve pikselen er maskert.
Dermed unngår man svakheten med maskeringen - at fasedetekterende autofokus på bildebrikken gir mindre lys og mer bildestøy. For pikslene som brukes til autofokus, svitjser jo lynraskt rolle og brukes til selve fotograferingen under eksponeringen, men hvis de er halvveis maskert, slipper de jo gjennom mindre lys.
Dette var teorien. Hvordan fungerer det i praksis? Noen timer på fortauet under Oslo Maraton ga svaret: Utmerket. En særdeles stor andel av action-bildene var sylskarpe, inkludert dem vi tok i LiveView-modus. Vi kom også hjem med en masse videoopptak uten en uendelighet av inn-og-ut-av-fokus-sekvenser som vi er vant til når vi filmer med speilrefleks. Selv Canons egen EOS 650D, som vi har skrytt av tidligere, havner helt på etterskudd i videofokuseringen sammenlignet med 70D.
Vi konkluderer derfor med at Canon har sine ord i behold i omtalen av sin nye autofokus-teknologi, som vi regner med vil bli å finne også på andre modeller etter hvert.
At vi i tillegg fikk støyfri zoom og autofokus med 18-135 mm STM-objektivet, fikk vi i grunnen ikke testet under den støyfylte Oslo Maraton.
Konklusjon
Vi har naturligvis gjennomgått og testet de øvrige egenskapene ved EOS 70D. I korte trekk: Sammenlignet med forbrukermodellene som EOS 650D og 700D har 70D større og bedre optisk søker. Det ekstra lcd-displayet på toppen av kamerahuset og de tilhørende knappene gir flere betjeningsmuligheter uten at man må inn i menysystem, og oppløsningen er økt fra 18 til 20 megapiksler.
Sammenlignet med den ekstremt kompakte EOS 100D, som vi har testet for ikke lenge siden, er jo 70D et tyngre element i fotobagen. Komplett med batteri, minnekort, bærerem og 18-135 mm-objektivet som vi hadde med på testen, veier kameraet nesten 1,3 kg. Nettovekten er 678 g. På den andre siden er jo dette ingenting sammenlignet med de store, profesjonelle fullformatkameraene, så de som tilhører hovedmålgruppen for EOS 70D vil nok bli tilfreds med kameraet.
Canon EOS 70D Pris: Ca. kr 9.200 inkl. mva. (kamerahus) Internett: www.canon.no |