TEST: Optoma EW766 - Voksen møteromsprojektor

Optoma EW766 er godt utstyrt, men er det nok til å forsvare prisen?

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i høst testet vi blant annet Optoma EW762, en kraftig og ikke altfor dyr projektor med svært gode tilkoblings- og administrasjonsmuligheter.

Nå har vi testet storebroren Optoma EW766, som koster omtrent 5 000 kroner mer enn EW762. Forskjellene er imidlertid ikke så lette å se, og vi er heller ikke helt overbeviste om at de er verdt den ekstra prisen. På papiret er de to projektorene overraskende like.

Optoma EW766 er en relativt voksen projektor, både i størrelse og vekt. Målene er relativt omfangsrike 36,4 x 28,3 x 12,7 centimeter, mens vekten stopper på 4,6 kilo. Dette er nok en projektor beregnet mest på fast montering på et møterom eller i et klasserom. Med det i mente kunne projektoren gjerne vært utstyrt med flere fastlåsingsmekanismer enn kun et enkelt feste for Kensington-lås.

Avansert optikk

For å sikre et så godt bilde som mulig, om den nå er montert i taket eller på et bord, er Optoma EW766 utstyrt med optikk med «Lens shift»-teknologi. Det gir bedre justering enn programvarebasert trapes-justering. Dette er nok et av elementene som trekker prisen opp, sammenlignet med Optoma EW762.

Ser man på spesifikasjonene er det, bortsett fra «Lens shift»-teknologien, nemlig ikke de store forskjellene på de to projektorene. Lysstyrken er oppgitt til meget kraftige 4 000 Lumen. Det gjør at projektoren fint kan vise et stort og tydelig bilde selv i et normalt belyst rom. Ønsker du å vise film eller foto, må lyset justeres noe ned før bildet på lerretet blir klart og tydelig.

Lampelevetiden er oppgitt til 3 000 timer med høy lysstyrke. Med standardstyrke kan du øke levetiden til 4 000 timer, og det uten at lysstyrken egentlig blir så veldig mye svakere.

Spar lampen med lavere lysstyrke

Ved å velge lavere lysstyrke kan man fort spare noen kroner. Lampene til slike projektorer er nemlig alt annet enn gratis. En erstatningslampe til EW766 koster fra rundt 2 500 kroner inkludert mva.

Fra 3,5 meter fikk vi servert et bilde på omtrent 100 tommer. Maksimal projeksjonsavstand er spesifisert til 10 meter, som skal gi et bilde på omtrent 300 tommer. Bildekvaliteten er jevnt over god, med et lyssterkt og skarpt bilde. Oppløsningen er på 1280x800 piksler. Vi er ikke helt overbevist over fargegjengivelsen, som er noe dårligere enn snittet av projektorene vi har testet så langt.

 

Optoma EW766 er godt utstyrt, og har det meste av tilkoblinger på baksiden. Her er det to vga-innganger og en viderekobling for vga. S-Video og kompositt for analoge signaler er også på plass, sammen med et knippe innganger og utganger for lyd. Hdmi og DVI er også på plass, slik at det er enkelt å koble til alt fra pc-er og nettbrett, til spillkonsoller og Blu-ray-spillere. Usb for tilkobling av blant annet minnepinner er derimot ikke på plass.

Avansert nettverksfunksjonalitet

Vi liker at Optoma har valgt å utstyre projektoren med nettverkstilkobling. Med denne kan du administrere projektoren via nettverket. Det er mulig å administrere via et godt fungerende grensesnitt som serveres i nettleseren. Alternativt kan projektoren kobles til nettverket og styres via Crestron RoomView. Sistnevnte er mest aktuelt i større bedrifter med mange projektorer.

Konklusjon

Optoma EW766 er en projektor godt tilpasset møteroms- og presentasjonsbruk. Lysstyrken er svært god, og gjør projektoren godt egnet for bruk i lyse lokaler. Bildekvaliteten er jevnt over god, men det skorter noe på fargegjengivelsen. Til møteromsbruk er den nok i de fleste tilfeller mer enn god nok.

Projektoren er relativt dyr, i alle fall når vi ser den opp mot selskapets egen EW762, som leverer samme lysstyrke og tilkoblinger. Optoma EW766 skiller seg ut ved at den har avansert «Lens shift»-teknologi, som gjør det langt enklere å få et godt bilde uavhengig av montering – og ute å måtte ty til trapes-innstilling. Sistnevnte gjør sjelden bildet godt. Ellers skiller det ikke all verdens mellom de to modellene i praktisk bruk, og med mindre «Lens shift» er et absolutt krav vil nok EW762 være et greit alternativ til en billigere penge.