TEST: Creative Sound Blaster X-Fi Go! - Godlyd i nøkkelringen

Creative Sound Blaster X-Fi Go! Pro er på størrelse med en minnepinne, og gir bedre lyd i bærbare pc-er.

Publisert Sist oppdatert

Det er et par år siden Creative lanserte sitt første X-Fi Go!-lydkort, som gjør det enkelt å ta med deg godlyden når du er på farten. Nå er Pro-versjonen klar, og den største nyheten er støtte for det som kalles THX TruStudio. Dette er et samarbeid mellom THX og Creative, som ifølge de to har som mål å bringe lydopplevelsen fra kinoer og profesjonelle lydstudioer til pc-en. I praksis ser det ut til at mange av Creatives eksisterende teknologier bare har fått nytt navn, slik at det som tidligere het for eksempel Creative X-Fi Crystalizer, nå heter THX TruStudio Pro Crystalizer. Men THX er jo også et kvalitetsstempel som skal sikre at lydkvaliteten ligger over et bestemt nivå.

Lydkortet er på størrelse med en vanlig minnepinne, og har to 3,5 mm-utganger i enden; en til hodetelefoner/høyttalere og en til mikrofon. Installasjonen er enkel og grei, det er bare å plugge inn og installere en driver, så er du i gang. Via et betjeningspanel på skjermen kan du skru av og på ulike funksjoner, som for eksempel Crystalizer-funksjonen. Ved kraftig komprimert lyd (for eksempel MP3-filer) kan Crystalizer-funksjonen gi en noe bedre lyd, og vi merket oss at den blant annet forsterket diskanten en del. Du har også en funksjon som emulerer surround i to lydkanaler. Vi synes ikke dette fungerte så veldig bra, selv om det kan ha en effekt på enkelte spill. Funksjonen var slått på som standard, noe vi ikke synes noe særlig om – ettersom denne typen funksjoner helst bør slås av når du skal spille musikk. Det er for øvrig støtte for EAX 5.0, som brukes i en del spill for å gi et mer realistisk lydbilde i spillene.

Hvor mye bedre lyden blir ved å bruke X-Fi Go! Pro i stedet for pc-ens innebygde lydkort, avhenger selvfølgelig av hvor god lyd du har i din bærbare pc i utgangspunktet. Vi testet på en Dell Latitude E6400, og merket en tydelig – men ikke dramatisk – bedring i lyden, både når vi testet med hodetelefoner og med pc-en koblet til et stereoanlegg. Det var litt mindre sus/støy når vi spilte høyt, og lydbildet virket mer detaljert – med mer detaljer i diskanten og en dypere bass.

Konklusjon

Har du en bærbar pc med dårlig lyd, kan det være verdt å ta en titt på dette produktet. Men vi tror likevel de aller fleste har god nok lyd, til at de ikke vil synes forbedringen i lydkvalitet er stor nok til å kunne forsvare prisen. Du bør også ha gode høyttalere eller hodetelefoner for å virkelig kunne høre forskjellen. Og så savner vi en digital lydutgang.