TEST: Norsk, lekker og litt treg

Påvirket av skandinavisk designhistorie har norske Mesiro utviklet et lekkert mediasenter med høy konefaktor.

Publisert Sist oppdatert

Som første i Norge tester vi den norskdesignede mediasentermaskinen Mesiro Merium. Maskinen ble lansert like før påske, etter en utviklingsperiode på nærmere to år.

Mesiro sier selv at det er selve designen de har jobbet mest med, og det synes. Merium ser nemlig atskillig bedre ut enn de aller fleste mediasenter-pcene på markedet.

Designprosessen har heldigvis ikke bare handlet om å få et så lekkert ytre som mulig, også det indre designet ser ut til å være godt gjennomtenkt. I alle fall de delene som ikke dreier seg om det rent tekniske.

Det er selve kabinettet som er det mest spennende med Merium. Designerne har nemlig bestemt seg for en løsning som kan minne litt om de utskiftbare dekslene til mobiltelefoner som var så populære for noen år siden. Ved å løsne et par skruer kan du nemlig selv bytte ut det blanke plastskallet på maskinen.

Det følger to skall med maskinen, et hvitt og et svart. Etter hvert blir det også mulig å kjøpe skall i andre farger, inkludert skall med forskjellige silketrykk utformet av unge Nordiske designere. De aller fleste spesialdesignede skallene vil komme i begrensede opplag, typisk 15 av hver design.

Se flere bilder av Merium her.

Innvendig er kabinettet bygd opp av aluminium, noe som skal sikre gode termiske egenskaper. Mesiro har også lagt stor vekt på å få maskinen så stillegående som mulig. Derfor er blant annet strømforsyningen plassert på utsiden av kabinettet, omtrent på samme måte som med en bærbar. Det sikrer mindre varmeutvikling inne i kabinettet, noe som igjen fører til mindre behov for støyende kjøleløsninger.

På dette området har Mesiro virkelig lykkes. Maskinen er overraskende stillegående, og ikke til sjenanse i det daglige. Vi merket heller ingen problemer med høy varmeutvikling under vår testing av maskinen.

Lekkert ytre, svakt indre

Om det ytre er både lekkert, enkelt og stilig, står det ikke fullt så godt til innvendig. Merium er nemlig bygd opp av maskinvare som kan føles litt utdatert, i alle fall om man tar prisen i betraktning – Merium koster like under 10 000 kroner.

Maskinen er bygd opp rundt Intels 945GM-brikkesett, og er utstyrt med en Intel Core 2 Duo T5500 på 1,66 GHz. Ellers er den utstyrt med to gigabyte minne og en harddisk på 250 gigabyte. Selvfølgeligheter som 7.1 kringlyd og trådløsnett er selvsagt også på plass.

Det som dessverre glimrer med sitt fravær er en skikkelig dedikert grafikkbrikke. Merium er nemlig kun utstyrt med en integrert Intel 950-grafikkbrikke, som til alt overmål deler minnet med resten av maskinen.

En relativt svak prosessor er ikke i seg selv noe stort problem, om en bare har en god grafikkbrikke som kan ta seg av video, og da spesielt video i HD-oppløsning.

Ikke optimal til DVD og HD

Våre tester av dvd-avspillingskvaliteten var da heller ikke direkte oppløftende. Merium scorer like under middels i testprogrammet HQV Benchmark. For eksempel Xbox 360, som nå koster fra under 2 000 kroner, gjør det en god del bedre i de samme testene. Det skal så klart sies at en Xbox ikke gir alle de samme mulighetene som et mediasenter, som tross alt er en fullverdig pc.

Under avspilling av vanlige videofiler fungerer maskinen som forventet, så fremt du installerer de nødvendige kodekene først. Vi valgte å installere denne kodekpakken , som gjør det mulig å spille av de aller fleste aktuelle videoformater, være seg det er avi, divx, xvid eller HD-film.

Filmer lagret i xvid-formatet, og normal oppløsning, spilles av uten problemer. Når vi tok steget opp til HD, altså video beregnet på nye tv-er med høy oppløsning, merket vi tendenser til at maskinen kanskje har litt lite krefter. Flyten på HD-film i 720P-oppløsning er akseptabel, men ikke perfekt.

Dette var med minimalt av andre programmer startet, slik at mest mulig av prosessorkraften sto til rådighet for behandling av videofilene. Så fort vi hadde litt annet som foregikk i bakgrunnen resulterte det i hakking og tregheter i avspillingen. Vi prøvde ikke avspilling av video i 1080P, men det er naturlig å tro at Merium vil slite desto mer der.

Gjennomtenkt design

Merium er bygd slik at alt av tilkoblinger og kontakter ligger skjult bak fronten på kabinettet, og med litt smart plassering av kabler kan du lett få det til å se ut som maskinen ikke er koblet til noe sted. Skjult i foten finner du dvi og s-video for overføring av bilde, seks minijack-tilkoblinger for overføring av lyd, samt to usb-porter, gigabit nettverk og firewire-port. I tillegg er det to gode gamle ps2-porter, i tilfelle du vil bruke såpass gammel mus og tastatur.

Selv om det meste er på plass, er det et par ting vi savner. Vi hadde gjerne sett at maskinen var utstyrt med en skikkelig hdmi-utgang, slik det er nå kan du kun få hdmi via en adapter. Vi hadde gjerne også sett at maskinen hadde en skikkelig digital lydutgang, aller helst optisk. Det er mulig å få digital lyd fra maskinen, men kun via minijack, dermed kreves det overganger til de aller fleste normale surround-anlegg.

Ikke direkte dårlig, men vi hadde gjerne sett en skikkelig digital lydutgang.

Høy konefaktor

Nå tenker du kanskje at denne testen bærer rett mot slakt. Ikke er maskinvaren helt på topp, og ikke har vi fått alle tilkoblingene vi kunne ønsket oss. Hadde vi sittet her med et mer tradisjonelt mediasenter, med typisk kjedelig design og de samme spesifikasjonene, er det meget mulig at det er slik det ville endt.

Problemet er at man kan bedømme Merium ut fra forskjellige kriterier. Maskinen er nok ikke er rettet mot brukere som oss, som er i overkant opptatt av teknologi, og som kanskje også er litt bortskjemt når det gjelder ytelse og funksjonalitet. Som ikke nødvendigvis kjøper de peneste og dyreste merkevarene, men heller velger det med best funksjonalitet.

Merium er rettet mot de som gjerne vil ha en pc koblet til den flotte nye flatskjermen, men som ikke ønsker, eller får lov av kona til, å plassere en typisk stygg pc-boks i den ellers strøkne stua. Det er tross alt mange som velger design foran funksjon, som kjøper en bil til en halv million, selv om en til halve prisen kanskjer er bedre bygd, eller som kjøper en flat-tv til 40 000 når en til havle prisen kanskje er minst like bra.

Det er nettopp i dette segmentet Merium ser ut til å plassere seg. Selv om prisen kan virke litt stiv, ikke minst med tanke på spesifikasjonene, er det ytterst få, om noen, som kan skryte av like høy kulhets- og konefaktor som Mesiro Merium.

Mens et mediasenter normalt må gjemmes bort, kan Merium fint stå framme til utstilling. Den matcher både den nye tv-en og den nøye gjennomtenkte stua. Og det er nettopp her maskinens styrke ligger. Mesiro har siden starten av designfasen sett tilbake på sine skandinaviske designrøtter, og utviklet noe som enn så lenge er ganske så unikt på pc-markedet.

Ikke bare er maskinen lekker i utgangspunktet, du kan til og med selv forandre den slik at den passer enda bedre inn i hjemmet ditt. Det følger med to skall når du kjøper maskinen, og det er vel stor sannsynlighet for at et av dem passer inn i stua di. Skulle de mot all formodning ikke gjøre det, kan du snart kjøpe nye skall som matcher sofa, tv og vegger bedre.

Derfor må man velge om man skal vektlegge ren ytelse, hvor Merium ikke når helt opp, men gjør jobben greit nok. Eller om man skal vektlegge konefaktor og et lekkert ytre. Vi velger å gå for en mellomting.

Konklusjon

Om vi skal bedømme Merium ut i fra rene ytelsestall ser det ikke direkte lyst ut for den norskutviklede maskinen. Den gjør det like under middels på dvd-avspilling, og kun tålelig greit på avspilling av video i 720P HD-oppløsning. Til video fra nett, typisk i divx og xvid, fungere maskinen knirkefritt. Også til nett-tv via TV2 Sumo fungerer maskinen fint. Til vanlig bruk fremstår ikke akkurat Merium som noen racer, men som en helt grei, gjennomsnittlig pc.

Heldigvis for Mesiro har maskinen noe får andre produsenter enn så lenge leverer - en lekker maskin med høy konefaktor. For mange er nok det viktigere enn rene ytelsestall og heftig maskinvare. Svært mange nordmenn er villige til å betale ekstra for litt luksus, og det er nettopp det Merium er - luksus til stua.

Er du ute etter en kraftig stue-pc som kan dra de aller heftigste HD-filmene er det bare å styre unna Merium. Er du derimot ute etter noe som skiller seg litt ut fra den grå pc-hopen, og som kan stå framme uten at du trenger å skamme deg, da er Merium maskinen for deg.

 

Mesiro Merium

Pris: Ca kr 9 995 inkl. mva. Internett: www.mesiro.no

+ Lekkert design, svært stillegående, smart kabinett, høy konefaktor.

- Litt utdatert maskinvare, noe svak på HD og DVD, litt få tilkoblinger, høy pris.

 

LES OGSÅ: Så enkelt er det å bytte skall på Merium