Leica Q – hypermoderne i retro-stil
Et kompakt fullformat-kamera med fastmontert vidvinkelobjektiv og nyutviklet prosessor er Leicas siste nyskaping: Leica Q (Typ 116).
De viktigste stikkordene for den nye Leica Q er 24 megapikslers bildesensor i fullformat-størrelse, det vil si 36 x 24 mm, lyssterkt fastmontert objektiv med fast brennvidde på 28 mm og lysstyrke f/1,7, tre-tommers berøringsfølsom lcd-skjerm og – hold pusten – elektronisk søker med oppløsning på fantastiske 3,68 megapiksler.
Vel, det stemmer kanskje ikke helt. Du får aldri se søkeren med 3,68 megapikslers oppløsning, bare 1,04 megapiksler om gangen. Søkeren er en såkalt LCoS-søker. Forkortelsen står for Liquid Crystal on Silicon, som betegner et sekvensielt system der søkeren bare viser en farge om gangen – rødt, grønt og blått. Skiftet skjer så fort at man vanligvis ikke merker det, men man kan av og til se «rare» farger under for eksempel rask panorering av kameraet. Tester vil vise om Leica har løst dette problemet.
Lynrask prosessor
En av Leicas påstander er at kameraet har den raskeste autofokusen på markedet – vel å merke blant fullformat-kameraer i kompaktklassen.
Kameraet har en nyutviklet bildeprosessor i Leica Maestro II-serien. Ifølge Leica skal den være kraftig nok til å gi presijonsfokusering nesten i sanntid.
Klassiske utsnittsrammer
Og til tross for at kameraet er basert på de mest oppdaterte elementene i dagens digitale kamerateknologi, inneholder det elementer som får Leica-veteraner til å stå i giv akt:
Selv om den elektroniske søkeren viser hele det 28 mm-baserte vidvinkelutsnittet, inneholder det også digitale rammer som viser hvilket utsnitt man ville ha fått med henholdsvis 35- og 50 mm-objektiv, omtrent slik det har vært i Leicas rammesøkerkameraer i mange mannsaldre.
Velger man å ta bilde basert på et av disse «ramme-utsnittene», lagrer kameraet JPEG-versjoner av bildene med det utsnittet man har valgt, i tillegg til en RAW-kopi i Adobes DNG-format med hele 28 mm-utsnittet. Og takket være kombinasjonen av høy oppløsning og fullformatbrikke har man mye å gå på når det gjelder utsnitt av totalbildet.
En av fordelene med dette er at man akkurat som på Leicas rammesøkerkameraer fortsatt kan se hva som skjer utenfor oversiktsrammen.
Moderne og klassisk
På en måte inneholder kameraet, som også kommuniserer trådløst, både en anelse science fiction og en porsjon nostalgi. Men denne gang snakker vi om et kamera utviklet av Leica alene. Fjorårets APS-C-modelle Leica T var designet i samarbeid med Audi. Det var hypermoderne. Leica Q er nok en anelse mer retro, som Leica selv er ekspert på.
Tross retrostilen ledsages kameraet av mye moderne datateknologi, og kan laste ned gratisapper både for iOS og Android til å styre kameraet.
Og den berøringsfølsomme lcd-skjermen på baksiden kan blant annet brukes til å peke ut aktuelt fokuspunkt.
Kameraet skal dessuten være et godt videokamera med full HD-video i høy kvalitet og valg mellom 30 eller 60 bilder per sekund.
Stiv pris
Så var det prisen, da.
På Leica-vis må man jo betale en høy pris for disse godene. Nærmere bestemt 37.000 kroner inklusive mva.
Noen av oss får alltid ekstra stor lyst til å vinne i lotto hver gang Leica lanserer et nytt kamera.
Alternativer?
Ønsker du deg et rimeligere alternativ? Vel, da kan du jo sjekke ut Sony RX1, som PC World testet i 2013. Kameraet er senere oppgradert til Sony RX1R.
Det koster «bare» 24.000 kroner – i hvert fall var det veiledende pris ved lanseringen. Butikkprisen nå ligger på i underkant av 22.000 kroner.
Det du går glipp av sammenlignet med Leica Q, er blant annet elektronisk søker. På den andre siden er Sony-kameraet 158 gram lettere enn den nye Leica-en.
Minimalistisk
I tråd med Leicas designfilosofi er Leica Q i stor grad basert på et minimalistisk kameradesign. Samtidig byr det på klassisk brukergrensesnitt med lukkertidshjul på toppen og mulighet for manuell blenderinnstilling via en ring på objektivet – eller semiautomatikk med blenderforvalg, om du vil. Blenderinnstillingene går fra f/1,7 til f/16.
Lukkertidsforvalg får du ved å stille blenderringen på A og stille inn lukkertiden manuelt via rattet på toppen.
Objektivet er utstyr med optisk bildestabilisator.
Leica Q veier cirka 640 gram med batteri. Og dimensjonene er 130 x 80 x 93 mm. Med andre ord ingen superkompakt, men lite og lett nok til å fungere bra til de tiltenkte hovedoppgavene: gatefotografering og landskapsfotografering.
På Leica-maner snakker vi om et solid kamera. Den nedre delen av kamerahuset i basert på magnesium, mens toppen er frest ut av aluminium. Fronten er dekket av et skinn-lignende materiale i stjernemønster.
Det gjenstår å se hvor godt kameraet, med sin lyssterke objektiv, fungerer i dårlig lys, men muligheten til å dra lysfølsomheten helt opp til ISO 50.000 i fullformat gir grunnlag for optimisme.
Kameraet er i salg nå.