TEST: Philips In.Sight M120 - Enkel overvåking hjemme

Med Philips nye overvåkingskamera kan du se hva som skjer hjemme, uansett hvor du befinner deg.

Publisert Sist oppdatert

Vi hører stadig oftere om snikete skurker som lurer seg inn i huset ditt for å stjele alt du har av verdier. Et overvåkingskamera er kanskje ikke den største avskrekkeren i så måte, men noen tyver vil kanskje ombestemme seg når de merker at du kan se hva som skjer. Er de frekke nok til å blåse i kameraet, har du i det minste mulighet for å hente både bilde- og videobevis fra skyen i ettertid, om kameraet ditt støtter den slags.

Vi har hatt Philips nyeste, trådløse overvåkingskamera inne til test, og dette støtter både direkteoverføring til mobilen din, om du har Android eller iOS, og lagring av bilder og video (med lyd) på selskapets nettjeneste. Du får også meldinger i appen nærmest umiddelbart om kameraet oppdager bevegelser eller lyder.

Philips In.Sight M120 er et relativt lite og greit kamera å ha med å gjøre, men ikke så lite og nett at det ikke synes godt der det er montert på veggen eller plassert på en hylle. Sånn sett er det ganske likt det meste av slike kameraer. Designen er ganske moderne, og har du pusset opp de siste årene vil In.Sight M120 matche fint med de lyse eller hvite veggene dine.

På hylle eller vegg

Det følger med to festemuligheter i pakken. Du kan velge å benytte foten som står på i utgangspunktet, og plassere kameraet i en hylle eller på en annen flate hvor sikten er god. Eller du kan velge å bytte til det medfølgende veggfestet som kan skrus opp der du finner det mest hensiktsmessig.

Før du går i gang med montering kan det imidlertid være greit å kjøre gjennom det relativt enkle oppsettet for å få kameraet på nett. Philips In.Sight M120 henter strøm via en mini-usb inngang, og det følger med en tre meter lang usb-kabel og et vanlig adapter for å hente strøm fra en stikkontakt i veggen. Kabelen er hvit, slik at den i de fleste hjem burde være relativt grei å gjemme litt unna. Eventuelt er det en smal sak å bytte til en mini-usb kabel i en annen farge eller lengde. Det er jo kjekt.

Med kameraet koblet til strøm må du laste ned Philips In.Sight+-app til iOS eller Android. Vi har testet kameraet med en Sony Xperia Z med Android 4.4.2. Philips anbefaler iOS 6 eller nyere om du har iPhone eller iPad, og Android 2.3 eller nyere om du bruker Android.

Enkel app

Appen er relativt lett forståelig og grei i bruk. Ved hjelp av en enkel veiviser setter du opp en konto på Philips tjeneste, som drives av Ivideon. Når det er gjort taster du inn passordet til trådløsnettet ditt og gir kameraet et navn. Det er mulig å koble til flere kameraer, og da kan det være greit å ha forståelige navn på dem. Med dataene på plass vises det en QR-kode på mobilen din. Denne viser du til kameraet, og venter omtrent ett minutts tid. Så er alt klart til bruk. Enkelt og kjapt unnagjort.

 

Da er det bare plasseringen av kameraet igjen, og med kameraet på plass er overvåkingen i gang. At alt er oppe og går merker du fort. Det tikker nemlig støtt og stadig inn meldinger om bevegelser eller lyder i appen - som kameraet fint oppfatter. Faktisk så pass ofte at det blir en anelse plagsomt. Og her skulle vi ønske appen var litt mer avansert, for vi har nemlig ikke funnet noen enkel måte for å begrense antallet meldinger, utover å slå dem helt av. Og da mister jo kameraet mye av funksjonen sin.

Kameraet er utstyrt med en HD-sensor, og kan stilles inn til å levere bilder og video opp til 1280x720 pikslers oppløsning. Bildet er relativt skarpt, og i appen kan du zoome inn på detaljer med ganske godt resultat. Kameraet fungerer fint både i lyse og mørkere omgivelser, og er også utstyrt med nattesyn ved hjelp av infrarødt. Via appen kan du ikke bare høre hva som skjer der kameraet står, du kan også sende 15 sekunder lange talemeldinger som spilles av via kameraets høyttaler. For eksempel for å advare skurker om at du ser dem, eller for å be ungene ta av seg på bena før de løper inn.

Dyr nettjeneste

Med standardkonto på kameraets nettjeneste er det noe begrenset hva du har tilgang til. Du får se live-bilde og høre det som skjer der og da. Du får også de stadig innkommende meldingene om bevegelser og lyder. Meldingene er imidlertid ikke mer enn nettopp det, små meldinger i appen. Om du trykker på en av dem sendes du til Ivideons nettside, hvor du får beskjed om at du med gratiskonto kun har begrenset fjerntilgang til kameraet ditt, får varsler og kan dele med opp til fire andre personer.

Vil du i tillegg ha tilgang til å se nøyere på varslene, og se både bilder og videoopptak, må du innfinne deg med å betale for en sølv- eller gullkonto hos Ivideon. Med sølvkonto har du tilgang til syv dager med opptak, ubegrenset lokal- og fjerntilgang, varsler og mulighet til å dele kameraet med fire personer. Med gullkonto utvides videoopptakene til 30 dagers lagring og du kan dele kameraet, eller kameraene, med opp til 16 personer.

 

Kjekt nok, hadde det ikke vært for at prisen er 99 Euro per år for sølvkonto, og hele 299 Euro per år for gullkonto. Selv med sølvkonto begynner du å nærme deg prisen for selve kameraet, og uten en av disse kontoene mister kameraet viktig funksjonalitet - det å kunne se gjennom opptak i ettertid. Spesielt kan det være nyttig om du har vært så uheldig å ha ubudne "gjester" på besøk.

Uansett hvilken kontotype du velger, vil du ha tilgang til videostrømmen både via appen, eller via Ivideons nettside. På nettsiden kan du, igjen avhengig av kontotypen, velge å gjøre opptak der og da, eller du kan se gjennom tidligere opptak - om de nå er gjort av deg selv, eller automatisk ved start på grunn av bevegelse eller lyd.

Bruk hodet, lag trygt passord

Philips In.Sight M120 ser ut til å ha mye til felles med selskapets nyere babymonitorer. Hjemme har vi en litt eldre Philips Avent-babymonitor, med kamera og en liten oppladbar mottaker med en bitteliten skjerm. Den fungerer for så vidt greit, men med In.Sight M120 var bildet langt bedre, og vi slapp å drasse med oss mottakeren rundt i huset etter at guttungen hadde sovnet. Veldig kjekt, men det gjorde også at vi husket på et par skrekkhistorier rundt nettbaserte overvåkingskameraer, hvor uvedkommende har fått tilgang til både talefunksjon og bilde.

Gitt at alt er nettbasert, og går vi iVideons servere, er det alltids en mulighet for at uvedkommende kan få tilgang. Den er imidlertid mindre enn om tjenesten hadde kjørt lokalt, noe vi har omtalt tidligere i forbindelse med andre kamerasystemer. Med en sentralisert tjeneste blir det med ett mye tryggere. Hvor trygt det blir, er mye opp til deg som bruker. Nøkkelen her er rett og slett å lage et godt og unikt passord. Det er for så vidt nøkkelen til å sikre seg på alt av nettjenester. Bruk unike og trygge passord. Eller enda bedre; bruk en passordtjeneste.

LES OGSÅ:

Bortkommen i passordtåka?

 

Konklusjon

Philips In.Sight er en svært enkel og grei kameraløsning å komme i gang med. Det er enkelt å montere, og det er enkelt å sette opp konto og være i gang med overvåking av hjemme ditt. Eller som vi valgt, for å følge med på babyen når den sover - og for å erstatte en eldre og mer tungvinn løsning.

 

Bildekvaliteten er jevnt over god, uansett om det er mørkt eller lyst. Kameraets mikrofoner gjør også en solid jobb med å fange opp lyder. Vi liker muligheten til å sende talemeldinger direkte til kameraet, om det nå er for å advare skurker om at de er fanget på "film" (noe vi heldigvis ikke har hatt behov for), eller for å be guttungen om å legge seg ned og sove. Akkurat det siste er tilsynelatende enklere med Philips babymonitorer basert på samme system, hvor en kan ha kommunikasjon i sanntid, ikke bare vi opptak.

Nettjenesten som følger med, levert av Ivideon, er enkel å bruke og gir mulighet til å se direkte video. Vi er imidlertid litt skuffet over tjenestene som leveres med standardkontoen, og prisen for å få tilgang til viktige tjenester som videoopptak. Her burde det i det minste vært inkludert et sølvmedlemskap i en periode. Når tjenesten koster nesten like mye som kameraet blir det i meste laget.

Vi synes nok også at appen skulle hatt litt bedre muligheter for å justere mengden varsler som kommer fra kameraet. Slik det er i dag, ramler det inn varsler i ett sett om kameraet er i gang og det er litt liv i huset. Det skulle heller vært mulig å velge om du vil har periodevise varsler når du er hjemme, og heller kjøre på med full overvåking når en er ute av huset - ikke sånn som nå, med enten ingenting eller masse mas.