TEST: Sony RX1 - proff-kompakt til 24.000 kroner
Fullformat-kameraer er i skuddet. Men vil du ta deg råd til et fullformat-kamera i kompaktstørrelse – til 24 000 kroner?
Sony er på banen med et spektakulært kamera: RX1. Eller Sony cyber-shot DSC-RX1, som er det hele og fulle navnet.
Kameraet har skapt furore på grunn av en uvanlig sammensetning av egenskaper og funksjonalitet.
Førsteinntrykket du får når du ser noen som går rundt i gatene med et slikt kamera, er at personen som har det med seg, er en vanlig turist med et halvkompakt forbrukerkamera rundt halsen. Det kan godt hende at det er slik vedkommende gjerne vil bli oppfattet også.
Men det er nok helst en forkledning. Sjansen er stor for at vedkommende er en profesjonell fotograf. Sony RX1 er vår tids svar på Leica – et lite, men profesjonelt kamera som særlig er myntet på det som populært kalles «gatefotografering». Altså diskret fotografering med kunstneriske ambisjoner, eller med tanke på seriøs dokumentasjon. Kanskje «turisten» jobber med et fotobok-prosjekt?
Proffe bilder
Og la det være sagt med en gang: Dette er et kamera som tar profesjonelle bilder av meget høy kvalitet.
Noe av det som avslører at dette ikke en vanlig semikompakt, er det forholdsvis store objektivet. Det er ikke utskiftbart, og har en fast brennvidde på 35 mm. Både nominelt og reelt, ettersom bildebrikken er en fullformatbrikke, det vil si med en «bildeflate» på cirka 36 x 24 mm. Altså det samme som god, gammel småbildefilm. Med dette kameraet trenger du ikke drive og regne om brennvidden, gange med 1,5 eller noe, for å finne ut hva den «reelle» brennvidden er.
Kameraet er unikt, men hører likevel hjemme innenfor en trend, der vi også finner kameraer som Leica X2, Fujifilm FinePix X100S og den nye Nikon Coolpix A. Riktignok har disse kameraene ulike brikkestørrelser, men de har det til felles at de har fastmontert objektiv, altså ikke utskiftbart objektiv, slik systemkameraene har. Dessuten har de objektiv med fast brennvidde, ikke zoom. Og objektivet på alle sammen er et vidvinkelobjektiv, gjerne med en brennvidde tilsvarende sånn omtrent 35 mm.
Dessuten er alle ganske kompakte, og de har en utpreget retro-stil. Det er nesten så man skulle tro at alle er designet for dem som drømmer om en Leica, men som ikke har råd.
Tross sin klassiske stil er Sony RX1 et hypermoderne kamera, med alle de hjelpemidler man forventer å finne i et moderne digitalkamera, som for eksempel ansiktsgjenkjenning, røde-øyne-fjerning, panorama-funksjon, ferdigprogrammerte «scene»-oppsett for nattportrett, solnedgang, sport og så videre. Til og med serieopptak er mulig, om enn bare med opptil to bilder i sekundet. Men så er da heller ikke dette noe action-kamera.
Kameraet har også mulighet for videoopptak, som alle moderne digitalkameraer, selv om akkurat denne funksjonen kanskje ikke var det som imponerte aller mest.
Med tanke på prisen og de antatte målgruppene, profesjonelle fotografer og velbeslåtte entusiaster, er det nesten litt rart at Sony har turt å designe kameraet uten innebygd søker. Dette fenomenet sammen med cyber-shot-navnet drar unektelig inntrykket i retning kompaktkameraer for forbrukermarkedet, noe som blir gal image for RX1.
Du skal imidlertid ikke ha brukt det lenge før du får en klar fornemmelse av at dette er profesjonelt verktøy likevel.
Forresten kan du få eksterne søkere til kameraet, en optisk og en elektronisk, begge til å plassere i blitsskoen. Men hver av dem koster like mye som et dyrt kompaktkamera. Dette er ekstrautstyr som vi ikke har testet.
Fleksibel betjening
Tross den kompakte formen har Sony greid å få plass til et godt utvalgt betjeningsknapper og -hjul på RX1. Blenderringen rundt objektivet vekker minner om en svunnen tid, selv om den tross sine klikkelyder ikke er mekanisk, men elektronisk koblet til blenderjusteringene, etter det vi forstår. I programmodus og under lukkertidsforvalg stiller kameraet inn blenderåpningen uavhengig av blenderringens posisjon.
Litt lenger fremme på objektivet finner man en ring med to posisjoner, en for normal fotografering med nærgrense på 30 cm, og en makroinnstilling som gjør det mulig å fotografere ned til 20 cm fra motivet.
Forrest er ringen for manuell fokusinnstilling, selv om også den egentlig fungerer elektronisk. Under manuell fokusering forstørres sentrum av bildet på lcd-skjermen, og manuell fokus fungerer raskere og mer effektivt enn man forventer, basert på erfaringer fra kompaktkameraer med lignende løsninger. En avstandsskala nederst på lcd-skjermen hjelper også til.
I praksis byr kameraet på tre fokuseringsmetoder: Vanlig autofokus, manuell fokus og en mellomting der du kan finjustere fokus manuelt etter at autofokus har gjort sitt.
Betjeningen er fleksibel blant annet fordi funksjonene til flere av knappene, inkludert fireveisvelgeren på baksiden, kan bestemmes av brukeren. Men være forberedt på å bruke en del tid til å eksperimentere med hva du synes er mest effektivt for deg.
Vi satte også pris på det effektive hjulet ved siden av utløserknappen til å justere eksponering i pluss/minus tre trinn.
Trives best i godt lys
Dette er en kameratype som bruker kontrast-detekterende autofokus, ikke fasedetekterende, slik speilreflekskameraene gjør. Igjen viser det seg at dette ikke er noe action-kamera.
I godt lys er autofokus rask og nøyaktig. Derimot er ikke kameraet så glad i dårlig lys. Da kan det bli mye søking frem og tilbake før fokus setter seg. Litt synd, for ellers er jo dette et ypperlig kamera i dårlig lys, med lyssterkt objektiv og lysfølsomhet over hele registeret opp til ISO 25 600.
Også under videoopptak sliter kameraet litt med autofokusen, og ved manuell fokus får du ikke tilgang til enkelte av funksjonene som du har ved manuell fokusering av stillbilder.
Flott bildekvalitet
Det beste med Sony RX1 er bildekvaliteten. Optikk av høy kvalitet kombinert med mulighet til å kjøre med automatisk objektivkorrigeringer gir en grad av perfeksjon i bildene som vi sjelden ser – og aldri i bilder tatt med mindre bildebrikke.
Kameraet har effektiv støyreduksjon, og JPEG-bilder tatt i ISO 800 har fortsatt nydelige hudtoner. Heller ikke ISO 1600 utgjør noen fare. I reportasje-sammenheng synes jeg også ISO 3200 kan godtas. Deretter går det jevnt nedover, og ISO 12 800 og 25 600 er som på de fleste kameraer mest for å vise at det går an.
Konklusjon
Sony cyber-shot DSC-RX1 har fått mye oppmerksomhet – og det er fortjent. Kameraet er med på å plassere Sony blant de ypperste kameraprodusentene. Et klassisk kamerakonsept tilpasset moderne teknologi – det beste fra to verdener, tross noen svakheter. Kamerakategorien er en trang nisje, og den høye prisen vil effektivt hindre massesalg. Men de som har råd, vil trolig bli veldig godt fornøyd – forutsatt at kameraet brukes på sine premisser.