TEST: Et markant skritt fremover fra GET

Gets nye HD-dekoder er en markant forbedring på svært mange områder. Den har også 250GB harddisk.

Publisert Sist oppdatert

Første uken i mars lanserte endelig kabelselskapet Get sin nye dekoder med støtte for HD. Dette er en lansering vi mer eller mindre har ventet på siden den først ble antydet lansert i september 2007. Nå skal det sies at den sene lanseringen ikke har vært noe som helst problem.

Kanalene som skal sendes i HD er Disocvery HD, Canal+ Film HD, Canal+ Sport HD, Viasat Sport HD, Voom HD og Luxe.tv HD. Det er såpass få kanaler som sender i HD at støtten for å ta i mot dette nesten er å regne som en sidefunksjon sammenliknet med alle de andre forbedringene som Get har kommet med i forbindelse med denne dekoderen.

Endelig helt digitalGet har vært et av de selskapene som har fått mye skriverier om overgangen til heldigitale sendinger i nettet sitt. De dekoderne som har vært tilbudt kundene frem til i dag, både den normale dekoderen og den såkalte PVR-en med innebygget harddisk, har fått mye kjeft for egentlig ikke å være digital. Dette beror seg på at den nok er digital inn til dekoderen, men at den støtter seg på Scart som tilkobling fra boksen og opp i tv-en. Dermed bryter man den digitale linjen, og bildekvaliteten kan aldri bli den samme som du får med et digitalt signal til tv-en.

Nå er imidlertid dette løst. Den nye dekoderen er utstyrt med HDMI-port for tilkoblingen mot tv, og da er hele linjen digital. For det første gjør dette oppkoblingen langt enklere. Nå kan du blant annet koble via HDMI rett gjennom en forsterker som støtter HDMI, og dermed slipper du den separate digitale lydtilkoblingen mot forsterkeren.

Hvis du ikke har en forsterker som støtter HDMI er ikke dette noe problem, i og med at den nye dekoderen også har en digital koakskontakt for lydtilkolbing, og denne kan da knyttes mot forsterkeren, mens HDMI-kabelen strekkes rett fra dekoderen til tv-en.

Kort om teknologiDen nye digitale dekoderen er også en såkalt PVR (Personal Video Recorder). Dette betyr at den har en harddisk på 250GB som du kan ta opp tv på. I praksis betyr dette at du kan ta opp rundt 70 timer med tv, litt avhengig av om du tar opp innhold fra HD-kanalene eller de vanlige tv-kanalene.

Når du også har en harddisk i dekoderen din trenger du også en avansert EPG (Elektronisk Program Guide) for å styre opptakene dine. Også denne har fått radikale forbedringer i den nye versjonen. Dette skal vi komme tilbake til i mer detalj litt lenger ut i artikkelen. En annen svært positiv forbedring med den nye dekoderen er at den er vifteløs. Dette betyr i praksis at den er mer stillegående enn sin forgjenger.

I tillegg til HDMI-kontakt, har dekoderen også en komponentutgang som vil gi deg analoge HD-signaler, og to Scart-utganger. Den har også to tv-tunere, slik at du kan se på ett program og ta opp et annet. Lyddelen håndteres av en koaksial S/PDIF for tilkobling til hjemmekinoanlegget ditt. For deg som ikke har en slik tilkobling, må du ty til den analoge gamle lydkabelen med de to kjente røde og hvite pluggene (RCA). Men har du HDMI, så bruk det. Dette gir det absolutt beste resultatet.

Utseende og fjernkontrollVi må jo også nevne at denne dekoderen har fått et kraftig løft rent utseendemessig i forhold til sine forgjengere. Som alt annet av denne typen utstyr er det nå sort pianolakk som gjelder. Det medfører at den er svært mottakelig for fingeravtrykk og støv, men pent er det.

En annen forbedring er at du nå kan montere dekoderen rett på veggen, hvis du skulle føle for det. Den er blitt utstyrt med display både på toppen og i front, og ved hjelp av en bryter på baksiden stiller du inn hvilket av dem du vil bruke. Vi synes vel den er litt i største laget for veggmontering, men nå er det i det minste mulig. Postivt er det også at den er konstruert slik at ledningene kan gjemmes litt bort.

Slik ser dekoderen ut om du henger den på veggen.

Fjernkontrollen er noenlunde lik den som fulgte med den gamle PVR-en. Nå er den blitt sort, denne også, samt at noen funksjoner er blitt lagt til og en del knapper har fått andre funksjoner enn de hadde på den gamle fjernkontrollen. De som er vant til den gamle vil likevel kjenne seg igjen ganske umiddelbart.

Real EPG-overhalingDen elektroniske programguiden har fått en real overhaling og den er langt bedre enn sin forgjenger.

Vi skal ta med det viktigste. Når du henter opp guiden, enten det er hele kanalsettet eller bare «Mine kanaler», vil kanalen du ser på vises i et vindu nederst i skjermen mens tekstbeskrivelsen vil variere i henhold til hvilket program du ønsker informasjon om. Dette gjør at du kan få informasjon om alle andre programmer mens du fremdeles kan følge med på den kanalen du står på.

Hvis du velger «mine kanaler» får du ikke lenger bare en liste over kanalnavnene, men full EPG for de kanalene du har valgt. Hvis du går inn på www.get.no og velger Get Live, vil du få en liten pekepinn om hvordan EPG-en ser ut. Det må understrekes at det er en meget forenklet utgave som vises her.

Oversikten over de opptakene du har gjort, er også kraftig forbedret og det er nå langt lettere å få oversikt over de programmene du har planlagt opptak av. Dette er også svært positivt. Det er lagt inn støtte for sjangersøk både etter kanal og program. Dette letter letingen ganske betraktelig.

På den negative siden er systemet faktisk blitt tregere. Når du blar deg nedover i EPG-en virker det som om det er en betydelig forsinkelse i systemet. Dette gjør hurtigblaing litt irriterende. Hvis du trykker for fort nedover i EPG-en vil den fortsette å bla lenge etter at du er ferdig å trykke. Dette skal bli forbedret gjennom senere oppdateringer. Våre tester har også medført en del omstarter av systemet, men dette er også noe som skal bli rettet opp i, har vi fått høre. Programvaren til denne dekoderen oppgraderes med jevne mellomrom og dette gir både feiloppretting og nye funksjoner etter hvert som disse blir lagt inn. Dette går automastisk, og er ikke noe du trenger å forholde deg til.

Fremtidige funksjonerProgramvaren i denne dekoderen er forberedt for ganske mange kommende funksjoner. Ved å benytte Gets web-sider vil du i løpet av våren kunne styre opptak på dekoderen direkte over internett. Dette betyr at du kan sette i gang opptak selv om du ikke er hjemme og du kan gjøre dette både via en vanlig datamaskin som er koblet til internett eller via mobiltelefonen din. Det er intet revolusjonerende med dette. Tilsvarende funksjonalitet ble introdusert i harddiskopptakeren Kiss DP-558 for flere år siden. Likefullt er det en svært velkommen funksjon.

Pianolakk-finish hjelper på utseendet.

Dekoderen er også forberedt for «Video-on-Demand» eller VoD som det heter i kortform. Dette betyr at du kan leie film direkte via dekoderen. Prisen for dette vil være omtrent den samme som du har i videobutikken din i dag. Fordelen er selvfølgelig at du faktisk slipper å reise deg fra godstolen for å leie filmen. Dette kommer også som en tjeneste i løpet av forholdsvis kort tid.

Våre erfaringerNå skal det sies at vi kun har hatt den nye dekoderen i bruk i noen få dager, men her er noen av våre erfaringer så langt:

Bildekvaliteten er sterkt forbedret, ikke bare når det gjelder HD-kanalene, men også for de helt vanlige kanalene. Dette er basert på tester vi har gjort når vi bruker enheten oppkoblet via HDMI. De resterende tilkoblingene er ikke testet på samme måte. Bildet er nå blitt langt skarpere og fargene er langt bedre. Dette beror sannsynligvis på to ting. For det første er dette en langt bedre dekoder rent teknisk enn sin forgjenger og det er lagt inn teknologier for bildeforbedring som den forrige ikke hadde. Det andre er rett og slett oppkoblingsmetoden via HDMI, som sikrer et bedre bilde.

Bare positivt er det imidlertid ikke. Det er forstyrrelser i HD-sendingene. Vi opplever at bildet med jevne mellomrom henger og det rykker. Vi håper dette går seg til. GET startet tross alt ikke med HD-sendinger offis ielt før 10. mars, og vi er dessverre blitt vant til at det er slik at skal du være førstemann med et nytt produkt/tjeneste, så er ikke alt ett hundre prosent. De normale tv-sendingene har vi ikke hatt tilsvarende problemer med, så dette problemet er kun knyttet opp mot HD-sendinger.

Skal vi kort summere opp, er Gets nye dekoder en stor forbedring i forhold til sin forgjenger. Bildekvaliteten er blitt forbedret. Funksjonaliteten er også forbedret og den er blitt en langt penere enhet. Den er definitivt verdt prisen på 99 kroner pr. måned. Har du den gamle PVR-en, vil vi på det sterkeste anbefale at du oppgraderer. Har du ikke en PVR, anbefaler vi gjerne denne.