Dansende robot, 3D-navigasjon i aorta, VR-briller på markedet
FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: Dansende hunderobot som twerker og gjør moonwalk, ny teknikk for operasjoner i hovedpulsåren, trådløse VR-briller til salg utenfor Kina.
Robot moonwalk
Det forskes veldig mye på roboter for tiden. Vi har sett undervanns roboter, roboter som flyter oppå vannet, roboter som flyr – de kalles som regel for droner, selvsagt – og en lang rekke varianter av roboter som går. Og bare fordi det er fredag, så er det en stor glede å rette oppmerksomheten mot en robot som danser.
Når vi snakker om roboter som går på to eller flere bein, er det umulig å komme utenom det amerikanske selskapet Boston Dynamics. Selskapet som har sine røtter i kanskje det fremste tekniske universitetet i verden, Massachusetts Institute of Technology. Selskapet har i en årrekke vist fram roboter som har en helt uvirkelig menneskelig kroppsbeherskelse, og det har også denne ukas variant, selv om det dreier seg om en firebeint robot som mest av alt ligner på en hund.
Roboten Spotmini er 84 centimeter høy, veier 30 kilo og beveger seg på fire bein som er leddet som på en hund. Nå har Boston Dynamics sluppet en Youtube-video som viser Spotmini danse til 2014-hiten «Uptown funk» av Bruno Mars og Mark Ronson, skriver nettsiden Extreme Tech.
Selv om kroppen til denne roboten har noenlunde samme anatomi som en hund, så er bevegelsene den gjør definitivt menneskelige. I løpet av den drøyt minuttet lange videoen begynner Spotmini med å bevege seg lett til rytmen ikke ulikt måten som statsministeren gestaltet av Hugh Grant i filmen Love Actually åpner sin kostelige dansescene.
Deretter kommer det noen kule dansetrinn fra scener og diskoteker, før el-bikkja sklir, hopper og så gjør noen steg av Michael Jacksons berømte moonwalk, før den gjør et halvbra forsøk på å twerke litt. Dette er bare til å bli blid av!
Våre kolleger hos Extreme Tech observerer at denne videoen er bare ett minutt og seks sekunder lang, mens låta varer i over fire minutter. Av dette slutter de at dette var antakeligvis ikke enkelt å få roboten til å gjøre, og om Boston Dynamics har en danseopptreden for hele låta, så må de få den ut prompte!
Om du gikk glipp av Boston Dynamics’ maktoppvisning i oktober, der deres tobeinte robot Atlas begikk noe som nærmer seg parkour, med en helt utrolig balanse og kroppsbeherskelse, så anbefaler vi den videoen også på det varmeste.
3D-navigasjon i hovedpulsåren
En utposing på hovedpulsåren aorta kan føre til at den sprekker, noe som selvsagt er en livstruende hendelse. Dette behandles ved å operere inn nye vegger i blodåren, noe som tradisjonelt har vært gjort med et åpent inngrep, men som er mye bedre å gjøre fra innsiden. Fram til nå har dette vært gjort ved bruk av kontrastvæske og røntgenstråling, noe som belaster nyrene og utsetter helsepersonellet som skal gjøre inngrepet regelmessig for skadelig stråling.
Nå melder Sintefs nyhetstjeneste at det er en ny metode under utvikling som er basert på elektromagnetisme og posisjonssensorer i operasjonsinstrumentene med en presisjon på under en millimeter. Dette skal gjøre inngrepet enklere og raskere, noe som i sin tur vil øke kapasiteten til slike inngrep.
Løsningen er også basert på en 3D-modell av pasientens hovedpulsåre som er bygd opp etter et CT-scan som gjøres før selve operasjonen. Siden instrumentene har posisjonsdata kan de plasseres i 3D-modellen med stor nøyaktighet.
Utviklingen av denne teknologien foregår i samarbeid med St. Olavs Hospital og NTNU, og du finner flere detaljer om det over på nyhetssidene til Sintef.
Vive Focus ut i verden
Virtuell og utvidet virkelighet (VR/AR) krever briller som kan fylle store deler av brukerens synsfelt med enten kun datagrafikk eller en blanding av datagrafikk og de fysiske omgivelsene. I den dyre – og beste – enden av denne teknologien finner vi de dedikerte brillene som er spesiallagd for denne bruken, fra leverandørene Oculus og HTC. Vi ser altså bort i fra pappeskene som huser mobilen din i denne sammenhengen.
Nå melder nettsiden The Verge at HTC relanserer sine Vive Focus-briller, denne gangen i resten av verden utenfor Kina. Da brillene opprinnelig kom på markedet tildligere i år, var de kun tilgjengelig i Kina.
Vive Focus er selvstendige VR-briller som er rettet mot bedriftsmarkedet. The Verge regner med at dette produktet vil dukke opp i treningssimulatorer, designverksteder i industrien og i kommersielle spillehaller. Det har også blitt utviklet kollaborasjonsprogramvare som skal la ansatte på forskjellige kontorer kunne jobbe sammen i VR.
Nå skal produktet tilbys i 37 land, og kommer til å koste 599 amerikanske dollar i USA.
HTC Vive Focus bruker ikke en tilkoblet datamaskin, i stedet har den innebygd en Qualcomm Snapdragon 835 prosessor som driver grafikken. Brillen bruker heller ikke eksterne sensorer for å registrere hvor brukeren beveger seg og i hvilken retning hun ser, det løses av innebygde sensorer. Batterilevetiden er oppgitt til tre timer.