Tysk medvind for åpen programvare
Avlyttingsskandalen gjør at Tyskland prioriterer tysk og åpen programvare.
Mandag annonserte den påtroppende regjeringskoalisjonen i Tyskland at mer bruk av åpen programvare er høyt på lista over it-prioriteringer. Den nye regjeringen består av kristeligdemokrater og sosialdemokrater i partiene CDU/CSU og SPD.
Europeisk, åpent og tysk
Mer bruk av åpen programvare gjelder ikke bare i Tyskland. Landet vil stimulere til mer bruk i av åpen programvare i Europa. Spesielt offentlig sektor skal vurdere bruk av åpen kildekode når de handler nye it-løsninger.
Andre tiltak er å legge til rette for mer offentlighet og gjennomsiktighet. Dette skal gjøre blant annet gjennom at offentlige dokumenter og utskrifter av politiske debatter i folkevalgte organ skal være publisert i åpne dokumentformat.
De varslet også at tiltak for å redusere overvåkingen av tyske borgere fra nordamerikanske NSA og andre fremmede etterretningstjenester.
Et it-tiltak for å støtte disse tiltakene er at teknologiplattformene skal være tysk eller europeisk produsert. Dette innebærer at kjerneteknologi for it-sikkerhet, virksomhetsprogramvare, kryptografi og maskin-til-maskin-kommunikasjon godt kan være i lukkete, proprietære systemer, melder nyhetstjenesten til Computerworld.
Landet vil også konkurrere globalt med egenutviklet programvare. Dette «Made in Germany» -initiativet skal skille seg ut med høy kvalitet i sikkerhet, datavern, design og brukervennlighet.
IT-innsprøyting gir vinnere og tapere
Effekten for utviklere og produsenter kan være formidabel når Europas største økonomi og industrinasjon går europeisk i stimulering, utvikling og innkjøp av it-teknologi.
Bekymringen for hva overvåkingsskandalen fører til av økonomisk tap for it-industrien i USA kan vise seg å slå til. Leverandører til nettskyen som er basert i USA har meldt om nedgang i salget i løpet av sensommeren og høsten. Dette var også sentrale tema i radio- og tv-debatter i USA uka etter at skandalen sprakk. Bekymringen for kommentatorene var at en svekket it-bransje kunne ramme det som var tegn på økonomisk oppgang i USA.
Ingen endring i Norge
Hos det norske Friprogsenteret er det ikke registrert økt interesse for åpen programvare som en følge av denne overvåkingsskandalen. Det kan skyldes at ingenting så langt tilsier at Norge er rammet like sterkt som naboene i sør.
Det sier seniorrådgiver Rune Strømme til Computerworld.
Han observerer imidlertid at bedrifter som definerer bakdører i programvare som en sentralt sikkerhetstrussel også er storbrukere av åpen programvare.
Laber relasjon etter blundere på rad
Relasjonen mellom Europas økonomiske stormakt og USA er laber etter avsløringer av overvåking helt til topps mot forbundskansler Angela Merkel. Det hjalp egentlig bare sånn passe at president Barack Obama tidligere i høst lovet at USA ikke skal overvåke henne igjen.
Tirsdag melder International New York Times at det overhodet ikke er noen bedring etter at tyske tjenestemenn har fått meldinger om at det kun er kansleren som er unntatt fra overvåking. Alle andre i et ellers vennligsinnet land må regne med at deres største allierte vil overvåke borgerne der slik det passer interessene til NSA.
Dobbeltmoralen svir ekstra sterkt for tyskerne. Å ikke drive massiv overvåking av borgere var sentrale elementer i hva USA og de allierte lærte Tyskland i reetableringen av demokratiet etter krigen som sluttet i 1945.