- Jeg syns det er trist
Friprog er i alvorlig pengetrøbbel. Det syns sjefen i Redpill Linpro er trist.
Ifølge Computerworlds kilder skrur departementet nå igjen krana og stopper finansieringen av Friprogsenteret. Den videre fremtiden til senteret avgjøres på en generalforsamling i dag klokken tolv i Drammen.
Per Morten Hoff i Ikt-Norge er på vei til generalforsamlingen, som eier av 10 prosent av senteret, når Computerworld ringer. Han sier at kuttet i pengestrømmen ikke er overraskende, og at de nå vil diskutere Friprogsenterets videre skjebne.
- Vi er spent på hva som skjer i og med at pengestøtten blir borte. Det er ikke helt uventet, vi føler vel egentlig at jobben også er gjort. Samtidig ser vi at det er behov for et kompetansesenter. Slik jeg ser er det mange som har noe å tjene på å videreføre konsekvensen. Det er ikke senteret som sådan som er viktig, men de gode hodene som er der. Vi er usikere på retningen, sier Hoff og legger til:
- Friprogsenteret har gjort en god jobb.
- Hva er alternativene nå?
- Vi har noen tanker om at noen kan overta kompetansen og drive det som et kommersielt konsulentfirma. Friprog er kke noen skummelt lenger, det har blitt vanlig og mye har endret seg. Men det er fortsatt behov for ildsjeler, sier Hoff.
Ble bare fem år
Det var tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys som åpnet Friprogsenteret i Drammen i august 2007. Tanken var at senteret skulle være et slags startskudd for utbredelsen av fri programvare i offentlig sektor. Bruken av fri programvare har definitivt økt de siste årene, men mer i privat sektor enn i offentlig sektor.
Margrethe Gleditsch som er administrerende direktør i Redpill Linpro sier til Computerworld at en eventuell nedleggelse ikke vil få noen direkte betydning for selskapet, men syns det er kjedelig. Selskapet har blant annet vært partner på den store årlige konferansen Go Open - som blitt en sentral møteplass for alle som er opptatte av mer effektive it-løsninger i offentlig sektor.
- Jeg syns det er trist, sier Gleditsch men understreker at hun ikke vet noe om bakgrunnen for en mulig nedleggelse.
- Deres misjon har vært å fremme bruk og det har de lykkes med, men det er klart at fri programvare har blitt mer modent i de siste årene, sier hun videre.
LES OGSÅ: Fire år med Friprogsenteret